Kaisa Mäkäräinen tunteellisena haastattelussa: “Olen varma, että kaipaan heitä eniten"

Kaisa Mäkäräinen pyyhki kyyneliä tv-haastattelussa. Hän oli onnellinen, että pääsi päättämään uransa kotistadionillaan.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräiselle viimeisen kilpailun jälkeiset hetket olivat tunteellisia.Tomi Hänninen

Kaisa Mäkäräinen oli suosittu urheilija Kontiolahden ampumahiihtostadionilla, kun maailmancupin takaa-ajokisa oli päättynyt. Halaajia ja kiittäjiä riitti ja tunteet ottivat vallan Mäkäräiselläkin.

– Olen onnellinen, että sain puhtaan viimeisen ammunnan, Mäkäräinen sanoi leveästi hymyillen Kansainvälisen ampumahiihtoliiton tv-haastattelussa kisan jälkeen ja pyyhki kyyneliään.

Mäkäräinen kertoi uransa lopettamisesta Instagram-tilillään vajaa tunti ennen viimeistä osakilpailuaan. Teksti oli odottanut jo pitkään sitä, että hän painaisi enter-nappia ja julkaisisi päätöksensä.

Mäkäräinen myönsi, ettei hän ollut odottanut uransa päättyvän kotistadionilla Kontiolahdella, sillä kauden piti jatkua vielä Oslon Holmenkollenilla ensi viikolla. Kilpailut kuitenkin peruttiin koronavirusuhan takia.

– Emme voi valita kaikkia asioita elämässämme ja loppupeleissä olen onnellinen, että se tapahtui täällä, Mäkäräinen myönsi ja pohti myöhemmin Yle Urheilun haastattelussa:

– Päätös on kypsynyt pikkuhiljaa, mutta ympärilläni on ollut niin paljon ihmisiä, jotka ovat yrittäneet ylipuhua minua. Eilen kun kuulimme, ettei sunnuntaina kisata viestiä, niin silloin kirkastui, että tästä tulee viimeinen päivä. Tämä on hyvä hetki lopettaa.

Ei yhtä yksittäistä syytä

Kaisa Mäkäräisen mukaan hänen päätöksessään painoi se, että hän on 37-vuotiaana jo aika vanha urheilija. Hän on ollut lajissa mukana jo kauan, tarpeeksi kauan.

– Ei ole yhtä yksittäistä syytä. Olen nähnyt ja kokenut jo tarpeeksi ja saanut riittävästi. Urheiluun kuuluvat ylämäet ja alamäet, ilman syviä kuoppia onnistumisetkaan eivät tuntuisi niin hyviltä, hän totesi.

Mäkäräinen totesi jäävänsä kaipaamaan eniten kanssakilpailijoitaan, sillä hänen mielestään ampumahiihtoperhe on erityinen.

– Olen varma, että kaipaan heitä eniten.

Yksi hyvä ja kymmenen huonoa hetkeä

Kaisa Mäkäräinen on tehnyt kymmenen vuoden aikana huiman uran ampumahiihdossa. Hän on voittanut kuusi MM-mitalia, voittanut 27 maailmancupin osakilpailua ja sijoittunut palkintosijoille 85 kertaa. Kokonaiskilpailun hän on voittanut kolme kertaa.

Mäkäräisen mielestä yksittäisiä hetkiä on vaikea verrata keskenään, sillä on aivan erilaista olla ensimmäistä kertaa palkintokorokkeella, voittaa ensimmäistä kertaa MM-mitali tai kolmatta kertaa maailmancupin kokonaiskilpailu.

– On vaikea valita yhtä erityistä muistoa, mutta varmasti kaikki kristallipallot, jotka olen voittanut. Kunnioitan niitä enemmän nyt urani jälkeen kuin urani aikana, hän myönsi.

– Kun urheilee pitkään tällaisessa lajissa kuin ampumahiihto, niin yhtä hyvää hetkeä on tullut kymmenen huonoa hetkeä.

Puoliso Mäkäräisestä: Raudanluja urheilija

Kaisa Mäkäräisen avopuoliso Jarkko Siltakorpi vakuutti, ettei viimeinen kisapäivä ollut sen erilaisempi kuin muutkaan kisapäivät. Hän kuitenkin myönsi, että hänen silmänsä kostuivat siinä vaiheessa, kun Mäkäräinen julkaisi päätöksensä Instagramiin.

– Se oli sellainen hetki, että siinä se päätös aktualisoitui, Siltakorpi kertoi Yle Urheilulle.

Siltakorven mielestä hänen ei tarvitse kertoa muille, minkälainen urheilija Kaisa Mäkäräinen on, sillä sen on hänen mielestään nähneet kaikki ampumahiihtoa vähäänkään seuranneet.

– Siinä on raudanluja urheilija, joka vaatii itseltään ihan älyttömästi ja paljon. Onneksi se on tuottanut tosi paljon tulosta, mutta on se ollut esteenäkin, Siltakorpi sanoi ja vakuutti, että muisteltavaa Mäkäräisen uralta riittää kyllä.

– Onhan siellä ollut huikeita kisoja, monta hyvää kisaa, monta hyvää viimeistä kierrosta ja ihan käsittämättömiä vetoja. Kaisa tajuaa varmaan vasta myöhemmin, kuinka kova hän on ollut ja on.

Sekä Siltakorpi että Mäkäräinen toivoivat koronavirusuhan laantuvan piakkoin, sillä Mäkäräinen haluaisi vielä jollain tavalla kohdata häntä kannustaneen yleisön. Siltakorpi taasen haaveilisi lomamatkasta puolisonsa kanssa.

– Toivottavasti näemme vielä, sillä on hassua lopettaa, kun ei ole yleisöä. Toivon, että pääsisin vielä kohtaamaan sen ison yleisön jollain tavalla, Mäkäräinen viestitti Ylen haastattelun kautta.

Päivitys kello 18.11: Lisätty Kaisa Mäkäräisen kommentteja Yle Urheilun haastattelusta.

Päivitys kello 18.22: Lisätty Jarkko Siltakorven kommentit.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen lopettaa uransa – asiantuntija hehkuttaa poikkeuksellista uraa: "Hän on todellinen tahtonainen"

Entiset valmentajat muistelevat Kaisa Mäkäräisen kunnianhimoa ja tinkimättömyyttä: "Erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen"

Elä uudelleen Kaisa Mäkäräisen uran viimeinen huikea kisa! Suomalaistähden päätöskisan jättipotti jäi vain sekuntien päähän

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat