1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Jarmo Punkkinen keskusteli suojattinsa kanssa ennen lopettamispäätöstä: "Sanoin, että sinun pitää olla sydämessäsi varma asiasta, ettei tarvitse katua myöhemmin"

Kaisa Mäkäräinen ilmoitti uransa lopettamisesta lauantaina Kontiolahdella. Uran viimeinen kilpailu sai henkilökohtaisen valmentajan kyyneliin.

Kuva: Yle

Kaisa Mäkäräisen uran päätös kosketti monia suomalaisia. Erityisen haikealta Suomen kirkkaimman ampumahiihtotähden uran päättyminen tuntui Mäkäräisen henkilökohtaisesta valmentajasta Jarmo Punkkisesta, joka on kulkenut Mäkäräisen mukana yli vuosikymmenen.

Punkkinen myöntääkin jäävänsä kaipaamaan etenkin lauantain kaltaisia kisoja. Mäkäräinen nousi maailmancup-kauden päättäneessä Kontiolahden takaa-ajokilpailussa lopulta neljänneksi. Mäkäräinen jäi jäähyväiskilpailussaan muutaman sekunnin palkintokorokesijoituksesta.

– Kaisa tarjosi taas sitä, mitä niin monta kertaa. Kisa oli loppuun asti jännittävä, Punkkinen sanoi kyynelehtien.

Punkkinen on valmentanut Mäkäräistä vuodesta 2007. Valmentaja muistaa kiinnittäneensä jo varhain huomiota Mäkäräisen lahjakkuuteen ja määrätietoisuuteen.

– Heti näki, että kyseessä on poikkeuksellinen urheilija, joka haluaa panna itsensä likoon. Hän vaati valmentajalta, itseltään ja koko tiimiltä paljon. Silloin, kun urheilija on lahjakas ja täysillä mukana, tietää, että tulosta voi tulla.

Ja tulosta tuli. Upean uransa aikana Mäkäräinen nappasi kuusi MM-mitalia ja juhli maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa kolmesti. Palkintopallille Mäkäräinen ylsi maailmancupilla 85 kertaa, joista voittoja oli 27.

Mäkäräisen, 37, uran päättymistä arvuuteltiin pitkään. Punkkinen sai tietää päätöksestä ensimmäisten joukossa, ja kehottikin suojattiaan harkitsemaan päätöstä tarkkaan. Myös ajankohdasta keskusteltiin.

– Sanoin, että sinun pitää olla sydämessäsi varma asiasta, ettei tarvitse katua myöhemmin. Että sinun pitää olla ihan varma itsesi kanssa päätöksestä. Keskustelimme, onko se hyvä tuoda julki nyt vai huhtikuussa ja sanoin, että nyt on parempi.

Nähdäänkö toista Mäkäräistä?

Myös Suomen ampumahiihtomaajoukkueen entiset valmentajat nostivat Mäkäräisen määrätietoisuuden ja kunnianhimon yhdeksi huikean uran mahdollistajista.

Mäkäräinen on ansioillaan Suomen menestynein nainen suomalaisen ampumahiihdon historiassa, mutta voisiko Suomesta nousta lisää kaisamäkäräisiä?

– Ei se mahdotonta ole. Sellaisia tyyppejä, jotka sitoutuvat niin voimakkaasti, mitä huippu-urheilu huipulla vaatii, ei vaan tahdo löytyä. Monelle on mukavaa hengailla mukana, mutta jos haluaa menestystä, silloin on laitettava kaikki peliin ja tehtävä kaikki niin hyvin kuin pystyy. Silloin se on mahdollista, Jarmo Punkkinen totesi.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen lopettaa uransa – asiantuntija hehkuttaa poikkeuksellista uraa: "Hän on todellinen tahtonainen"

Kaisa Mäkäräinen tunteellisena haastattelussa: “Olen varma, että kaipaan heitä eniten"

Mäkäräisen kilpakumppanit haikealla mielellä – "On se tunteellinen hetki, kun vähintään 15 vuotta on menty yhteistä matkaa"

Entiset valmentajat muistelevat Kaisa Mäkäräisen kunnianhimoa ja tinkimättömyyttä: "Erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen"

Elä uudelleen Kaisa Mäkäräisen uran viimeinen huikea kisa! Suomalaistähden päätöskisan jättipotti jäi vain sekuntien päähän