Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja

Kommentti: Kaisa Mäkäräisen tarinassa yksi tekijä on kiehtovuudessaan aivan omaa luokkaansa – ja siinä piilee hänen suosionsa salaisuus

Tappiot ja niistä nousu tekivät Kaisa Mäkäräisen urasta suomalaisittain poikkeuksellisen kiehtovan, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen lopetti menestyksekkään kansainvälisen uransa lauantaina kotimaisemissaan Kontiolahdella.
Kaisa Mäkäräinen lopetti menestyksekkään kansainvälisen uransa lauantaina kotimaisemissaan Kontiolahdella.Jami Ivanoff / All Over Press

Kun ampumahiihdon maailmancupin kausi paketoitiin Kontiolahdella lauantaina, päivän kahdesta päänimestä ei ollut epäilystä. Ranskan Martin Fourcade oli tiedottanut jo perjantaina, että lauantain takaa-ajo jää hänen uransa viimeiseksi kilpailuksi. Kaisa Mäkäräinen ilmoitti sosiaalisessa mediassa uransa päättymisestä vain muutama tunti ennen kisan alkua.

Koronaviruksen torjumistoimenpiteenä Kontiolahden ampumahiihtostadionin katsomo kumisi takaa-ajossa tyhjyyttään, mikä ei tehnyt oikeutta Fourcaden ja Mäkäräisen kaltaisille urille. Kaksikon suoritukset sen sijaan tekivät.

Fourcade otti viimeisessä startissaan uransa 83. osakilpailuvoiton – ensimmäinen tuli päivälleen 10 vuotta sitten ja juuri Kontiolahdella – ja Mäkäräinen nousi pikakilpailun 18. sijalta neljänneksi, joka oli suomalaisen kauden toiseksi paras tulos.

Mäkäräisen uran 27. ja viimeinen maailmancupin osakilpailuvoitto tuli Oberhofin yhteislähdöstä tammikuussa. Ristijärveläisen ensimmäisestä voitosta tulee joulukuussa kuluneeksi 10 vuotta, joten osakilpailuvoittojen aikajänteellä Mäkäräisen ja Fourcaden urat muodostuivat hyvin samankaltaisiksi.

Molemmat pysyivät siis absoluuttisella huipulla poikkeuksellisen pitkään. Itse asiassa Mäkäräinen pysyi jopa huomattavasti ranskalaista pidempään, sillä hänen ensimmäinen palkintopallisijoituksensa on niinkin kaukaa kuin joulukuulta 2007. Fourcade tosin seisoi ensi kertaa podiumilla ei enempää eikä vähempää kuin Vancouverin talviolympiakisoissa 2010, tuolloin hopealla, ja oli lopulta mitaleilla myös vuoden 2014 Sotshin ja vuoden 2018 Pyeongchangin viiden renkaan kisoissa.

Fourcade saavutti muun muassa neljä henkilökohtaista olympiakultaa, joilla hän jää vain yhden päähän lajilegenda Ole Einar Björndalenista.

Jos ranskalainen muistelee edellä mainittuja kisoja lämmöllä, Mäkäräisestä ei voi sanoa samaa. Vaikka allekirjoittanut pitää maailmancupin kokonaiskilpailua urheilijan tason parhaana mittarina, rankattaessa ampumahiihtäjiä suuruuksiin ja legendoihin, ilman olympiamitalia jälkimmäiseen kategoriaan ei ole asiaa.

– Minulla on ihan hyvä olla oman urani ja omien saavutusteni kanssa, ja myös niiden, joita en saavuttanut, kolmen kokonaiskilpailun voiton, kuuden MM-mitalin ja nollan olympiamitalin Mäkäräinen niputti tuntojaan Yle Urheilun haastattelussa Kontiolahden takaa-ajon jälkeen.

Voimakkaat inhimilliset piirteet

Haastattelussa Mäkäräinen mainitsi myös urallaan kokemansa syvät kuopat, jotka olivat tuoneet onnistumisiin oman lisämausteensa. Tässä piilee syy, miksi Mäkäräinen kuuluu vuosi toisensa jälkeen erilaisissa mittauksissa suosituimpiin suomalaisurheilijoihin. Tappioissa on usein hopeareunuksensa, kysykää vaikka Juha Miedolta.

Vuonna 2011 saavuttamansa takaa-ajon MM-kullan jälkeen moni toivoi, että Mäkäräisestä olisi tullut kliininen voittokone, joka syö kilpakumppaneitaan aamupalaksi. Ei tullut. Vaikka Hanty-Mansijskin huippuonnistumista (kultaa ja hopeaa) seurasivat vielä vuosien 2012–2017 aikana tulleet neljä MM-pronssia, odotusarvo oli jatkuvasti tapissa – ja tuskin vain pelkästään katsojilla.

Kaisa Mäkäräinen poseerasi maailmancupissa viimeistä kertaa korkeimmalla korokkeella 12. tammikuuta 2020 Oberhofin takaa-ajon päätteeksi.
Kaisa Mäkäräinen poseerasi maailmancupissa viimeistä kertaa korkeimmalla korokkeella 12. tammikuuta 2020 Oberhofin takaa-ajon päätteeksi.imago sportfotodienst / All Over Press

Samalla on syytä muistaa, että kuudella henkilökohtaisella MM-mitalillaan Mäkäräinen on mitalien määrässä valtalajeissa selvästi menestynein suomalainen talviurheilija 2000-luvulla. Kesälajien puolella paremmaksi on pannut vain muuan seitsemän mitalin Tero Pitkämäki.

Tämän tiedosti myös Mäkäräinen. Onnistumisten osuessa kohdalle kyynikot saivat ajoittain viiltävääkin kuittia. Jos Mäkäräisen ura päätetään lähivuosina panna koviin kansiin ja elämäkerturi tekee taustatyönsä kiitettävästi, myös toimittajakunnasta voi löytyä värikkäitä luonnehdintoja tarinan päähenkilöstä.

Suuri yksinäinen

Suomalaisen ampumahiihdon kunniagalleriassa Mäkäräinen ei yllä Heikki Ikolan arvokisojen urotekojen tasolle, mutta toisin kuin Ikola 1970- ja 1980-luvulla, Mäkäräinen joutui läpi uransa kannattelemaan yksin harteillaan lajin suomalaispaineita.

Mäkäräisen kannalta tilannetta ei helpottanut se, että 2010-luvulla suomalaisessa yksilöurheilussa kansainvälinen kärki on vuosi vuodelta karannut kauemmas ja kauemmas. Menestyksen vastuunjakoa mietittäessä Ristijärveltä onkin saattanut lähteä jouluisin korttia paitsi keihäsmiesten myös Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken kotiosoitteisiin – ja päinvastoin.

Lähivuosina Mäkäräinen saa varmasti vielä kansainvälistä tunnustusta, sillä kun miesten ja naisten menestyneimmät urheilijat maailmancupin kokonaiskilpailussa lyödään taulukkoon, suomalaisen kolme voittoa sekä yksi kakkos- ja yksi kolmostila riittävät rankingissa peräti kuudenneksi. Edellä ovat vain Fourcade (7–1–1), Björndalen (6–6–1), ainoana naisena Ruotsin Magdalena Forsberg (6–0–0), Ranskan Raphael Poiree (4–1–2) ja Frank Ullrich (4–1–1).

Ei pahempaa seuraa.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen tunteellisena haastattelussa: “Olen varma, että kaipaan heitä eniten"

Jarmo Punkkinen keskusteli suojattinsa kanssa ennen lopettamispäätöstä: "Sanoin, että sinun pitää olla sydämessäsi varma asiasta, ettei tarvitse katua myöhemmin"

Elä uudelleen Kaisa Mäkäräisen uran viimeinen huikea kisa! Suomalaistähden päätöskisan jättipotti jäi vain sekuntien päähän

Mäkäräisen kilpakumppanit haikealla mielellä – "On se tunteellinen hetki, kun vähintään 15 vuotta on menty yhteistä matkaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat