Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Seitsemän voimistelujoukkuetta ulkomailta harjoitteli Vantaalla huippuolosuhteissa ja söi 1 500 ihmiselle tarkoitettuja ruokia – maailmancupkisa vaihtui harjoitusleiriksi

Joukkuevoimistelun maailmancupkausi piti avata viikonloppuna Vantaalla. Koronavirus sotki suunnitelmat ja torstaina kisat jouduttiin perumaan viime hetkellä.

voimistelu
OVO Team
Hallitseva MM-pronssijoukkue OVO Team ei päässyt näyttämään uutta ohjelmaansa maailmancupkauden avauskilpailussa Vantaalla.Sami Ilvonen / OVO Team

Sunnuntaiaamuna vantaalaisella voimisteluareenalle on vaisu tunnelma. Muutama voimisteluseuran vapaaehtoinen kerää tavaroita ja yksi joukkue harjoittelee kanveesilla. Tsekkiläinen SKP MG Brno Bete Ebene jäi Suomeen harjoittelemaan maailmacupkisan peruunnuttua. Kaiken kaikkiaan paikalla piti olla 1 500 voimistelijaa ja katsomot täynnä kannustajia, mutta toisin kävi.

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset Suomen yleisötapahtumiin peruivat kansainvälisen kilpailun.

– Olemme vielä aika hämmentyneitä tästä tilanteesta. Urheilijat ovat olleet alkuitkun ja järkytyksen jälkeen hyvin ymmärtäväisiä. Kaikki tietävät, että tämä on maailmanlaajuinen tilanne ja se olisi voinut tapahtua missä tahansa, kertoo kisaa järjestäneen seuran SC Vantaan toiminnanjohtaja Eevakaisa Niemi.

– Olemme tosi surullisia, koska halusimme kilpailla täällä. Saimme tietää peruutuksesta, kun olimme laskeutuneet. Yritimme vaihtaa lentolippuja, mutta ne olivat kalliita. Päätimme jäädä maahan, kertoo tsekkijoukkueen kapteeni Nikola Paschova.

Joukkuevoimisteluryhmä Tsekistä
Tsekin joukkue jäi Suomeen harjoittelemaan, kun maailmancupin avauskisa peruuntui.Jari Kärkkäinen / Yle

Osa joukkueista halusi nopeasti takaisin kotiin pahentuneen koronavirustilanteen ja sen aiheuttamien rajoitusten takia. Kaikki eivät saaneet uutta paluumatkaa järjestettyä ja osa halusi jäädä Suomeen. Tsekin lisäksi harjoittelemassa on ollut kuusi maata.

Vantaalle jääneet seitsemän joukkuetta ovat saaneet syödä osan 1 500 voimistelijolle varatusta ruoasta.

– Olemme tarjonneet heille siihen mahdollisuuden näissä meidän huippuolosuhteissamme, jotka tänne kaikesta huolimatta rakennettiin. Meidän omat valmentajamme ovat heitä auttaneet ja myös kansainväliset tuomarit ovat tulleet apuun, Niemi kommentoi.

– Meillä on ollut harjoituksia joka päivä, kunnon harjoitusleiri. On tosi hyvä, että olemme saaneet apua ohjelmamme ja treenamisemme kanssa. Olemme uusi ryhmä joukkuevoimistelussa ja olleet mukana vasta pari kuukautta. Olemme kiitollisia avusta, hymyili Paschova.

Peruutus syö järjestäjäseuran taloutta

Ison kansainvälisen kilpailun peruuntuminen on järjestävälle voimisteluseuralle iso rasite. Lipputulojen ja muun tapahtuman aikaisen oheistoiminnan varaan oli laskettu paljon.

– Uskoisin, että monet urheiluseurat ovat samassa veneessä tapahtumien perumisen suhteen. Tämä tulee näkymään merkittävästi meidän seuran taloudessa, Niemi analysoi.

– Meidän seuran tilanne on siinä mielessä hyvä, että olemme iso toimija. Olemme jo useamman vuoden ajan tehneet hyvää työtä. Luulen, että monelle muulle seuralla tämä tilanne ei ole niin kultainen.

Tsekkijoukkue pääsee kotiin harjoitusreissuksi muuttuneelta Suomen visiitiltä todennäköisesti ilman karanteenia. Tulevista kisoistaharjoituksista ei ole mitään tietoa.

– Tilanne voi muuttua tunneissa. Koulut, treenit ja kaikki on peruttu. Me taidamme pysytellä kotona, Nikola Paschova totesi lopuksi.

Lue myös:

Näin hallituksen linjaus vaikuttaa suomalaiseen urheiluun – kotimainen jääkiekko myllerryksessä, palloilusarjoja peruttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat