Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen mieshiihtäjät saavuttivat parhaan sijoituksensa liki 20 vuoteen, Yle Urheilun asiantuntija ei riemuitse – tilastoon löytyy yksinkertainen selitys

Norja hallitsi maastohiihdon maailmancupia niin miehissä kuin naisissakin. Miesten puolella Suomi nousi palkintosijoille, naisissa Yhdysvallat kiilasi edelle.

hiihto
Tour de Ski
Suomen mieshiihtäjät olivat juuri päättyneen maailmancup-kauden maiden välisessä tilastossa kolmansia.European Pressphoto Agency EPA

Maastohiihdon maailmancup-kausi päättyi muiden urheilulajien tapaan ennen aikojaan koronaviruksen takia, kun Pohjois-Amerikan kiertue peruttiin.

Maailmancupin kokonaiskilpailujen voitto meni naisissa Norjaan, kun Therese Johaug oli ylivoimainen, ja miesten puolella selkeään voittoon ylsi Venäjän Aleksandr Bolshunov. Suomalaisista naisten puolella parhaiten onnistui Krista Pärmäkoski, joka oli lopputuloksissa yhdeksäs. Miesten puolella Iivo Niskanen sijoittui kokonaiscupissa kuudenneksi.

Maiden välisessä cupissa Norja hallitsi sekä miehiä että naisia. Molemmat yhteenlaskien se otti ylivoimaisen voiton 14 521 pisteellä. Toiseksi sijoittunut Venäjä saavutti 7542 pistettä, kolmanneksi tullut Ruotsi 6916 pistettä ja neljänneksi sijoittunut Suomi 4781 pistettä.

Miesten puolella Venäjä pani Norjalle parhaiten kampoihin, naisten puolella kakkospaikan otti Ruotsi. Suomalaisittain mielenkiintoisinta on se, että miesten puolella Suomi sijoittui kolmanneksi. Tällaista on edellisen kerran tapahtunut liki parikymmentä vuotta sitten.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ei kuitenkaan tilastosta hurmaannu. Hänen mielestään kolmossija ei ole niin iso asia, mitä se historiallisessa valossa antaisi odottaa.

– Tämä on tietenkin hieno asia, mutta suurin osa siitä selittyy sillä, että Iivo Niskanen keräsi ison pistepotin ja Perttu Hyvärinen nosti tasoaan, Lassila sanoi ja myönsi, että Norjan ja Venäjän takana muut taistelivat lähinnä ynnä muut -sijoista.

– Norja ja Venäjä ovat olleet täydellisen dominoivia miesten puolella. Siellä ei muita maita kokonaiscupissa juurikaan ole. Suomi, Ruotsi ja Ranska taistelivat aika paljon pienemmillä pistesijoilla.

Samankaltainen tilanne vuodesta toiseen

Suomen miehissä pisteiden kerääjiä oli myös varsin vähän. Heitä oli yhteensä kymmenen, jos ei lasketa mukaan Markus Vuorelaa, joka napsi Holmenkollenin 50 kilometrin kisan väliaikapisteeltä kuusi bonuspistettä.

– Suomella on ollut jo hyvin pitkään samankaltainen tilanne, että menestyjiä ja kansainvälisen tason huippuhiihtäjiä määrällisesti ei ole kovin paljoa. Toisaalta he ovat olleet puolestaan hyvin laadukkaita, Lassila sanoi.

Lassilan mukaan tällaisena arvokisattomana kautena, jolloin hiihtäjillä ei ole selkeää päätavoitetta ja maailmancupin kisoja on paljon, pistetilastoissa kärkeen nousevat maat, joilta löytyy leveyttä ja suuret joukkueet.

Naisten puolella Suomi oli tilastossa neljäs Norjan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen jälkeen. Merkittävää oli, että Venäjä jäi Suomen taakse, mutta ensi kaudella tilanne todennäköisesti muuttuu.

– Venäjällä oli suurin osa heidän parhaista naisistaan saivat perheenlisäystä, eivätkä olleet mukana tänä kautena. He tulevat mukaan ensi kaudella, ja se tulee nostamaan hyvinkin paljon heidän pistepottiaan, Lassila muistutti.

– Olemme tottuneet näkemään Suomen ihan kärkisijoilla. Tämä kausi ei kokonaispisteiden valossa ollut naisten joukkueelle mikään viimeisen päälle hyvä.

Pärmäkoskella ja Niskasella epäonnea

Lassilan mukaan sekä Krista Pärmäkoskella että Iivo Niskasella olisi ollut mahdollisuus parempaan pistepottiin ja sijoitukseen kokonaiscupissa. Pärmäkoski kuitenkin sairastui ennen Tour de Skitä ja joutui jättämään kiertueen väliin.

– Sieltä oli suuri pistepotti saatavilla. Pärmäkoski teki edelleen hyvin tasaisen varmaa tulosta ja on edellisillä kausilla osoittanut, että hän on arvokisoissa pystynyt ajoittamaan kuntoaan hyvin ja ottamaan mitaleja. Hän pystyy varmasti hyvillä mielin lähteä valmistautumaan voi seuraavaan kauteen.

Sekä Rukan että Salpausselän 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan matkat voittanut Iivo Niskanen osoitti olevansa maailman paras itselleen hyvissä kilpailuissa.

– Iivollakin oli kaikenlaisia vaikeuksia matkan varrella. Hänenkin pistepottinsa ja kokonaissijoituksensa olisi voinut olla jopa parempi, Lassila sanoi.

– Tämä oli hänelle uudenlainen kausi, sillä hän hiihti todella paljon kilpaa eikä valikoidusti, kuten aiemmin. Siihen nähden selviytyi todella hyvin tästä kaudesta kokonaisuudessaan.

Lue myös:

Sprintticupin voittaja Kläbo latasi NRK:lle mielipiteensä Kansainvälisen hiihtoliiton toiminnasta – "On yksinkertaisesti häpeällistä nähdä, miten FIS käyttää valtaansa"

Koronavirus ajoi Venäjän hiihtomaajoukkueen ongelmatilanteeseen Kanadassa – "Harmi, että toimittiin näin oudosti"

Hiihdon maailmancup on päättynyt – Quebecin kisat on peruttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat