1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Naisten salibandyn sarjauudistus ihastutti ja vihastutti – kiitosta kovista peleistä, kritiikkiä turhille otteluille

Naisten salibandyliigan sarjajärjestelmä uudistui radikaalisti tälle kaudelle. Yle Urheilu selvitti, millaisia ajatuksia uudistus liigajoukkueissa herätti.  

PSS:n Sanni Koli ja Classicin Alzbeta Durikova naisten salibandyliigan ottelussa helmikuussa. Sarja päättyi ennen aikojaan koronaviruksen takia. Kuva: Salibandyliitto

Naisten salibandyliigassa pelasi tällä kaudella entisen 10 joukkueen sijaan 16 joukkuetta. Joukkueet oli jaettu kahteen kahdeksan joukkueen sarjaan, A-liigaan ja B-liigaan. Tavoitteena oli lisätä otteluita ja vähentää tasoeroja.

Yle Urheilun haastattelemien 16 päävalmentajan mukaan näissä tavoitteissa onnistuttiin pääasiassa hyvin. Kiitosta sai etenkin pelien kovuus ja tasaisuus. Runkosarjan mainittiin olleen mielenkiintoisin vuosiin.

Sarjajärjestelmä palvelee naisten salibandyn kehittymistä. Koville joukkueille tarjotaan tasokkaita pelejä ja muille hyvä ympäristö kehittyä.

Naisten liigajoukkueen päävalmentaja

– Sarjan tiukkuus on asia, jossa on onnistuttu, kommentoi PSS:n päävalmentaja Jukka Kouvalainen.

– Uudistus on onnistunut hyvin. On mielenkiintoista, että B-liigastakin voi periaatteessa nousta vaikka mestaruuteen. Se on hauska näkökulma. Pelit ovat olleet myös tosi tasaisia, mikä on hyvä asia. Olen tykännyt, Classicin kapteeni Sanni Nieminen arvioi.

– Urheilullinen suunta on tärkein. Se että parhaat joukkueet ovat TOP8:ssa ja tulee kovimmat mahdolliset pelit, sanoi FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen.

Sijoitussarjalle kritiikkiä

Edelliskauden tapaan runkosarjasta ei siirrytty suoraan pudotuspeleihin. Kärkijoukkueet pelasivat keskenään niin sanotun sijoitussarjan, jonka panos jäi olemattomaksi.

B-sarjan kärkijoukkueille uusittu järjestelmä mahdollistaa nousun jopa mitalipeleihin asti. Suurinta kritiikkiä saivat sijoitussarjan pelit. Välisarja ja pelit, joilla ei ole panosta eivät motivoineet joukkueita. Rahojen koettiin menevän hukkaan turhilla pelireissuilla.

En ymmärrä tätä muutosta, Pelkään, että tämä kasvattaa eroja ja B-sarjasta muodostuu A:n farmisarja.

Naisten liigajoukkueen päävalmentaja

– Sijoitussarjassa tuollaisenaan ei ole järkeä. Siihen voisi keksiä jotain muuta, kommentoi Sanni Nieminen.

– Jatkosarja on ollut turha lisä tähän. Lisää pelejä on saatu, mutta osalle ne ovat olleet merkityksettömiä. Ei ne silloin ketään palvele, Kouvalainen totesi.

Lisää selkeyttä kaivataan

Päävalmentajien mukaan järjestelmään kaivataan edelleen lisää selkeyttä. Sarjajärjestelmän sekavuutta ulkopuolisille pidettiin sen heikkoutena. Ensi kausi mennään kuitenkin suurin piirtein tämän vuoden mallilla. Joukkueet saavat uudistuksesta kevään aikana kyselyn ja kesän alussa muutoksia pohditaan yhteisessä palaverissa.

Sarjajärjestestelmän tulee olla selkeä ja urheilullisuutta kunnioittava.

Naisten liigajoukkueen päävalmentaja

– Meidän täytyy saada nostettua pelaajien määrää sarjassa, että pystymme lähestymään kansainvälistä tasoa. Se olisi tärkein asia laittaa kuntoon, arvioi TPS:n päävalmentaja Lari Molkka.

– Nyt ei kannata systeemiä vaihtaa samantien. Pitkäjännitteisyyttä kaivataan. Tämä on nyt hyvä, totesi Matti Pienihäkkinen.

Lue myös:

Ruotsin salibandyn pääsarjoissa täysi kaaos, liitto pakotti joukkueita pelaamaan vaikka sairaana – uhkasi pudottamisella

Salibandyn pudotuspelejä ei jatketa – kausi päättyy välittömästi