Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Ylen kirjeenvaihtajat Lontoossa ja Berliinissä vakuuttuneita EM-kisojen siirtymisestä: "Arvioidaan, että epidemian huippu täällä Britanniassa voi olla juuri kesäkuussa"

Koronavirusepidemia ei ole vielä saavuttanut huippuaan Euroopassa. Urheiluruudussa raportoineet Ylen kirjeenvaihtajat pitävät jalkapallon miesten EM-kisojen toteutumista kesäkuussa epätodennäköisenä.

jalkapallo
Koronavirus vaikuttaa urheiluun ympäri Eurooppaa
Koronavirus vaikuttaa urheiluun ympäri Eurooppaa

Yle kirjeenvaihtajat ympäri Eurooppaa ovat todistaneet viime viikkoina koronavirustilanteen pahenemista ja epidemian vaikutuksia paikallisten arkeen.

Vaikutukset urheilumaailmaan ovat olleet viime päivinä merkittäviä niin Englannissa kuin Saksassakin, joiden jalkapallon pääsarjat, Englannin Valioliiga ja Saksan Bundesliiga, on keskeytetty ainakin huhtikuun alkuun asti.

Ylen Lontoon-kirjeenvaihtaja Pasi Myöhänen vieraili etäyhteydellä sunnuntain Urheiluruudussa. Myöhäsen mukaan miesten jalkapallon EM-lopputurnauksen järjestyminen näyttää tällä hetkellä erittäin epätodennäköiseltä. Lontoo on yksi EM-kilpailujen isäntäkaupungeista.

– Täällä arvioidaan, että epidemian huippu täällä Britanniassa voisi olla juuri kesäkuussa. Juuri silloin, kun ensimmäisiä pelejä olisi täällä tarkoitus pelata, Myöhänen totesi.

Valioliigalle pitkä tauko luvassa

Britanniassa on todettu yli 1400 koronavirustartuntaa ja 35 tartunnasta johtuvaa kuolemantapausta. Yksi tartunnan saaneista on lontoolaisen valioliigaseura Arsenalin päävalmentaja Mikel Arteta.

– Harva uskoo, että huhtikuussa jatkettaisiin Valioliigan pelejä, eli pidempi tauko on hyvin todennäköisesti luvassa, Myöhänen sanoi.

Myöhäsen mukaan Britannian hallitus on reagoinut koronaviruksen leviämiseen hitaasti. Viralliselta taholta ei ole vieläkään linjattu, että massatapahtumat täytyisi tästedes perua.

Englannin jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni Wayne Rooney ihmetteli kirjoittamassaan kolumnissa kärkkäästi maan hallituksen hidasta toimintaa.

Wayne Rooney
Wayne Rooney, 34, edustaa nykyään Englannin Mestaruussarjassa pelaavaa Derby Countya.AOP

Urheilutähti sanoi, että jalkapalloilijoita on pidetty koekaniineina, kun heitä on peluutettu epidemian jyllätessä Brittein saarilla. Rooney uhkasi lopettaa uransa siihen paikkaan, jos selviää, että joku hänen läheisistään on sairastunut siksi, että pelit ehtivät jatkua niin pitkään.

Kirjeenvaihtaja Pasi Myöhänen uskoo, että hallituksen jahkailussa on kenties kyse brittiläisestä mentaliteetista.

– Vaikeissa tilanteissa ei panikoida, vaan yritetään pysyä rauhallisina ja jatkaa entiseen malliin.

Ensimmäinen pelitauko sotien jälkeen

Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoi, että Saksa on viime päivinä rajoittanut järein keinoin kaikkea julkista elämää, ja vaikutukset näkyvät myös urheilussa. Saksan hallitus ilmoitti viikonloppuna, että rajat menevät maanantaina kiinni.

– Päiväkodit ja koulut menevät kiinni. Täällä berliinissä suljettiin nyt viikonloppuna baarit, klubit ja muut vapaa-ajanviettopaikat. Siihen kuuluvat myös urheilupaikat kuten uimahallit, Turtiainen sanoi.

Saksan jalkapallon pääsarja Bundesliiga keskeytettiin vasta perjantaina. Päätös oli poikkeuksellinen, sillä vastaavaa on nähty viimeksi yli 70 vuotta sitten. Aivan pienestä syystä ei saksalainen jalkapallomaailma pysähdy.

– Pelitauko on ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen. Isot rahat ovat kyseessä ja totta kai Bundesliiga on iso osa Saksan kulttuuria. Sen merkitystä on vaikea ylikorostaa.

Bayernin pelaajat juhlivat.
Bayern München pitää Saksan Bundesliigan ykköspaikkaa ennen Borussia Dortmundia.Getty Images

Saksan hallitus on linjannut, että yli 1000 ihmisen tapahtumat pitää perua. Turtiainen muistuttaa, että riskiryhmien suojelemiseksi tehtävät toimet koskevat myös jalkapallokansaa, vaikka kansallislajin pääsarjan ottelujen peruminen on aiheuttanutkin närää faneissa.

Saksan koronatilanne ei ole vielä laantumassa

EM-kilpailujen osalta myös saksalaisille on alkanut valjeta, ettei kesäkuinen ajankohta ole luultavasti realistinen kisojen järjestämiselle.

– Kun katsoo koronaepidemian yleistilannetta, Saksa tulee Italiaa jäljessä. Eli pahin on vielä edessä ja varmasti (Bundesliigan) pelitauko tulee jatkumaan kuukausia, mikä varmasti tarkoittaa EM-kisojen siirtymistä, Turtiainen arvioi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa kokoontuu tiistaina liiton jäsenmaiden puheenjohtajien kanssa keskustelemaan EM-kisojen kohtalosta ja eurooppalaisten jalkapallosarjojen jatkumisesta. EM-kisojen on spekuloitu siirtyvän joko joulukuulle 2020 tai kesälle 2021.

Suomi on lunastanut paikkansa EM-lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa. Suomen Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden arvio EM-kisojen kohtalosta on samoilla linjoilla Ylen kirjeenvaihtajien kanssa.

– Henkilökohtainen toiveeni on, ettei kisoja pelattaisi ainakaan tyhjille katsomoille. Näkisin aika todennäköisenä, että kisoja siirretään. Siihen viittaa, että Euroopan sarjat ovat tauolla ja niiden loppuun pelaaminen vie aikansa. Olisi vaikea saada kaikkia sarjoja pelattua ja sen jälkeen heti EM-kisat, Lahti pohti Yle Urheilulle sunnuntaina.

Lue myös:

Palloliitto pitää jalkapallon EM-lopputurnauksen siirtoa todennäköisenä – miljoonatappiot luvassa myös Suomelle

Brittilehti: Uefa harkitsee jalkapallon EM-kisoja joulukuulle

Fifa suosittaa maalis-huhtikuun maaotteluiden siirtämistä – Huuhkajilla tuolloin kaksi peliä

Useiden Huuhkaja-pelaajien sarjat menivät tauolle – Saksassa ja Britanniassa pelit jatkuvat toistaiseksi

Palloliitossa odotetaan Uefan päätöstä – Huuhkajien paikka EM-kisoissa ei ole vaarassa, vaikka turnaus siirtyisi: "Vahva luottamus siihen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat