Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: NHL ei palaa ennen toukokuuta – pelivaraa jää silti

Tuskin Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen linjaus NHL-johdolle sunnuntaina suurena yllätyksenä tuli.

NHL
Washington Capitalsin tyhjä kotiareena.
Koronavirus on keskeyttänyt NHL-pelit. Kuvassa Washington Capitalsin tyhjä kotiareena. Getty Images

VANCOUVER. Mennyt sunnuntai toi Pohjois-Amerikan koronavirustilanteeseen taas uusia käänteitä. Hiljalleen alkaa näyttää siltä, että koko mannerta aletaan vihdoin sulkea pandemian hillitsemiseksi. Esimerkiksi Massachusettsin osavaltio sulkee kaikki ravintolat ja baarit tiistaista alkaen.

Bostonin alueella ravintolaruokaa saa tulevalla viikolla siis ainoastaan nouto- tai kuljetuspalveluiden kautta.

Lisäksi Arizonassa kuvernööri Doug Ducey päätti sulkea kaikki koulut ainakin kahdeksi viikoksi. Tämän lisäksi muun muassa kahvilat ovat alkaneet poistaa sisätiloista sekä terasseilta pöytiä ja tuoleja – viesti joka puolelta on selvä: taudin leviäminen halutaan estää tässä ja nyt.

Myös NHL:n suhteen saatiin sunnuntaina uutta tietoa.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus nimittäin antoi sunnuntai-iltapäivänä suosituksen, jonka mukaan kaikki vähintään 50 ihmisen joukkotapahtumat tulee perua tai siirtää tuonnemmaksi seuraavan kahdeksan viikon ajaksi. Kahdeksan viikkoa sunnuntaista tarkoittaisi toukokuun 8. päivää.

Mitä tämä tarkoittaa NHL:lle?

No, tietenkin simppelisti sitä, että huhtikuussa pelejä ei pelata lainkaan. Kahdeksan viikkoa toki kuulostaa kovalta iskulta, kun mietitään tarunhohtoisen mahdollisuuksia saada kaudelleen päätös pelaamalla. Toisaalta en usko tämän linjauksen tulleen liigan johdolle minkäänlaisena järkytyksenä.

En nimittäin usko kenenkään realistisesti ajatelleen, että NHL pudottaisi kiekkoa jäähän seuraavan kuukauden aikana. Kuukausi oli enemmänkin optimistista toiveajattelua kuin realismia käsillä olevassa tilanteessa. NHL on varautunut varmasti useaan eri skenaarioon, myös tähän.

Tuskin liiga kaikkea toivoaan huhtikuun vuoksi menetti.

 Tyhjä Columbus Blue Jacketsin kotiareenan sisäänkäynti.
NHL-areenoiden edessä on ollut tyhjää viime aikoina. Kuvassa Columbus Blue Jacketsin kotiareenan sisäänkäynti. Getty Images

Edelleen on hyvä muistaa, että työehtotaistelujen rikkomalla kaudella 1994–95 pudotuspelit polkaistiin käyntiin toukokuun 6. päivänä niin, että viimeinen Stanley Cupin loppuottelu pelattiin 24.6. Neljästä seitsemän ottelun sarjasta huolimatta täysimittaiset pudotuspelit mahtuivat noin seitsemään viikkoon.

Ja nyt muistamme, että tällä kertaa NHL on valmis menemään paljon pidemmälle kuin juhannukseen. Kuten on tullut aiemminkin todettua, NHL-komissaari Gary Bettman on pyytänyt seuroja penkomaan kalentereitaan mahdollisten pelipäivien varalta pitkälle heinäkuuhun.

Itse asiassa heinäkuun 24. päivää voitaneen pitää jonkinlaisena takarajana sille, mihin asti NHL voisi pelata. Tuolloin nimittäin käynnistyvät Tokion olympialaiset, jos käynnistyvät. NHL ei halua pelata Stanley Cupin loppuotteluita päällekkäin maailman suurimman urheilutapahtuman kanssa.

Muutenkin uskon NHL:n kulkevan vahvasti käsikkäin Tokion kanssa. Niin kauan, kun Tokiolla on toivoa, myös NHL:n liekki lepattaa. Vaikka jääkiekkoliekki lepattaisikin hiljaisena, se on elossa. Jos Tokion haaveet kaatuvat lähiviikkoina, myös NHL voi heittää hyvästit pudotuspelikeväälleen.

Toki Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen linjaus antoi jotakin osviittaa siitä, miten kautta mahdollisesti jatkettaisiin. Kylmiltään ei joukkueita voi kaukaloon heittää, joten vähintäänkin muutaman päivän minileiri olisi tarjottava pelejään edelleen jatkaville joukkueille.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että pelejä päästäisiin parhaassakin tapauksessa pelaamaan aikaisintaan toukokuun puolenvälin tienoilla. Ja se taas tarkoittaa todennäköisesti sitä, että runkosarjaan ei saada enää tolkua päätöstä. Pudotuspelien pitäisi päästä vauhtiin viimeistään toukokuun viimeisellä viikolla.

NHL joutuu siis kaivamaan esiin kaiken luovuutensa sen suhteen, mitkä joukkueet pääsisivät pudotuspeleihin. Tällä hetkellä esimerkiksi paremman voittoprosentin joukkueista New York Islanders ja Vancouver Canucks ovat pienemmän ottelumäärän vuoksi pudotuspeliviivan alapuolella.

Mikäli tässä toteutuisi oikeus, ottavana osapuolina olisivat Columbus idässä ja Winnipeg lännessä – varmaa on vain, että sanomista tulee. Nämä ovat kuitenkin isommassa kuvassa lillukanvarsia.

En usko, että sunnuntain linjaus oli NHL-kaudelle vielä lopullinen sinetti. Maalaisjärjellä voisi kuvitella, että mantereen systemaattinen sulkeminen ja selkeä kahdeksan viikon aikaraja voisi ennemminkin rauhoittaa tilannetta ja parantaa mahdollisuuksia.

Toinen vaihtoehto olisi ollut antaa yli 350 miljoonan ihmisen juosta ravintoloissa ja baareissa levittämässä tautia viikkojen ajan. Ymmärtääkseen jälkimmäisen vaihtoehdon seuraukset, ei internetin uutisvirrassa tarvitse kovin syvälle kaivautua.

Toivo siis NHL-kauden puolesta elää.

Mielessä on silti hyvä pitää se tosiasia, että selkä seinää vasten NHL on ollut viime keskiviikosta alkaen. Siitä alkaen, kun ensimmäinellä Utah Jazzin NBA-pelaajalla todettiin koronavirus. Tilanne on vaikea ja kiistaton tosiasia on, että NHL enemmän kuin mikään muu sarja Pohjois-Amerikassa taistelee nyt aikaa ja kertoimia vastaan.

Todennäköisyydet eivät ole NHL:n puolella, mutta eivät ne olleet viime talvena St. Louisinkaan puolella.

Lue myös:

Kommentti: Koronaviruksella arvaamattomat vaikutukset NHL:n talouteen – kriisi puhkesi pahimpaan mahdolliseen aikaan

Avaako NHL harjoituskeskukset jo tulevalla viikolla? – "Arvioimme tilannetta koko ajan uudelleen"

NHL-komissaari edelleen optimistisena: ”Saamme kauden päätökseen ja Stanley Cupin jaettua”

NHL- ja NBA-tähdet antavat rahaa työtä vaille jääneille hallityöntekijöille

NHL löi lapun luukulle – Antti Raannasta koti-isä: ”Pysyy jalat auki, kun leikkii poliisia ja rosvoa!”

Millaisen taloussotkun koronavirus aiheuttaa NHL:lle? – Seurat ovat kartoittaneet pelipäiviä jopa heinäkuulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat