Suora

 • Rytmisen EM, neliottelu C- ja D-ryhmät
 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (v) takaa-ajokilpailu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Urheiluruutu

Päijänteen ympäriajo peruuntui ensi kertaa yli 70 vuoteen – MM-sarjaan valmistautunut Roni Kytönen karanteenissa

Endurokuljettaja Roni Kytönen joutuu lähipäivät tyytymään kaasukahvan kääntämisen sijaan pelikonsolin ratin.

moottoripyöräily
Roni Kytönen ajaa maastossa.
Roni Kytösen kisahommat näyttävät nyt aika surkealta.Yle

Monen muun yleisötapahtuman tapaan myös Päijänteen ympäriajo joudutaan peruuttamaan tältä vuodelta koronaviruksen vuoksi. Päitsi oli määrä ajaa maaliskuun 21.–22. päivänä. Kilpailu olisi ollut järjestyksessään jo 85.

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1927 ajettu klassikkokilpailu on aiemmin jäänyt väliin vain sotavuosina ja tovi niiden jälkeen. Vuodesta 1949 lähtien Päitsi on ollut Suomessa joka vuosi yksi varmimmista kevään merkeistä. 70-luvun energiakriisin aikaan kilpailu järjestettiin poikkeusluvalla. Koronavirustilanteen myötä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin tämän vuotisen kilpailun peruminen.

Endurokuljettaja Roni Kytönen puolestaan joutuu lähipäivät tyytymään kaasukahvan kääntämisen sijaan pelikonsolin ratin vääntämiseen kotonaan Jämsässä. Viime keskiviikkona Italiasta palannut Kytönen on kahden viikon karanteenissa.

Roni Kytönen pelikonsolin ratissa.
Roni Kytönen tappaa aikaa karanteenissa pelaamalla konsolipelejä.Yle

Jämsäläiskuljettaja ajaa italialaisessa Redmoto Honda –tallissa, jonka päämaja sijaitsee San Pellegrino Termen pikkukaupungissa, parikymmentä kilometriä Bergamosta pohjoiseen. Bergamon alue on yksi Italian koronavirustartuntojen keskittymistä.

– Olen nyt 14 päivän karanteenissa, jonka jälkeen tarkoitus on hoitaa viimeiset velvoitteet armeijassa. Tulin Suomeen välttääkseni tartuntariskin Italiassa. Oli myös epäselvää, kuinka Lombardiasta pystyy jatkossa liikkumaan muualle. Muutamia päiviä pysyttelen ihan kotioloissa varmistuakseni, ettei minulle ilmaannu mitään ”kröhäoireita”. Sen jälkeen olisi tarkoitus jatkaa harjoittelua itsekseni, Kytönen sanoo.

Urheilujoukoissa palveluksensa viime metrejä suorittava jämsäläinen voitti viime kaudella enduron EM-kultaa ja solmi täksi kaudeksi sopimuksen Redmoto Honda –tallin kanssa. Italialaiskonkari Thomas Oldratin ja brittikuljettaja Daniel McCanneyn tallikaverina ajava Kytönen kilpailee junioreiden MM-sarjassa.

MM-sarjan oli määrä startata huhtikuun puolivälissä Portugalissa, mutta avauskilpailu sekä seuraavana kalenterissa ollut Espanjan osakilpailu on siirretty ajettavaksi myöhempänä ajankohtana. Kytösen ohjelmaan MM-kauden kynnyksellä kuuluivat alun perin myös Italian mestaruussarjan osakilpailut Bergamossa, San Remossa ja Sisiliassa. Ne kuitenkin peruutettiin jo aiemmin, mikä oli osasyynä Suomeen palaamiselle.

Kytönen aloitti kauteen valmistautumisen leireilemällä tammikuussa Espanjassa. Italiassa hän ehti olla kolmisen viikkoa.

– Ehkä olisin pystynyt jatkamaan ajoharjoittelua siellä, mutta liikkumis- ja matkustusrajoitukset kallistivat vaakakupin Suomeen paluun suuntaan. Bergamon ympäristössä oli harjoitusmaastoja tosi hyvin. Kolmen viikon aikana, jonka siellä nyt olin, ajoin vain kerran samalla radalla kuin aiemmin. Joka päivälle oli käytännössä uusi harjoituspaikka tarjolla ja siltikin pisin siirtymä autolla oli vain reilun tunnin. Maaston korkeuserot olivat vähän eri luokkaa kuin Jämsän suunnilla, Kytönen naurahtaa.

Roni Kytönen harjoittelee enduropyörällä.
Roni Kytönen harjoittelee enduropyörällä. Yle

– Siellä kotikylällä San Pellegrinossa koronatilannetta ei niin huomannut. Paikallisessa kaupassa riitti tavaraa ja ihmiset liikkuivat melko normaalisti. Joitain kahviloita oli kuitenkin suljettu tai niiden aukioloaikoja lyhennetty. Bergamossahan tilanne oli täysin toinen. Siellä ei normaalista liikenneruuhkasta ollut enää tietoakaan ja ne harvat ihmiset, joita kaduilla näkyi, käyttivät hengityssuojia.

Kytönen oli ensin varannut paluulennon Suomeen viime lauantaille, mutta aikaisti lähtöään tallipäällikön suosituksesta. Halpalentoyhtiön operoima reitti Bergamosta Lappeenrantaan oli toiminnassa viime viikon puoliväliin asti.

– Varasin uuden lennon keskiviikolle ja tiistaina tuli sitten tieto, että lauantain lento onkin peruttu. Paluulennolla oli aika tyhjä kone. Minullakin oli vieressäni tyhjä penkkirivi. Tiimi antoi mukaani hengityssuojan, jota pidin varmuuden vuoksi matkan ajan. Käsidesit toki löytyivät omasta takaa. Lentokentällä saimme ohjeet, kuinka Suomeen palattua täytyy toimia.

Kytösen ei auta nyt kuin odottaa.

– Kisahommat näyttävät nyt kyllä aika surkealta ja harmitus on hirmuinen. Olin odottanut kauden alkua tosi paljon, mutta eihän tälle tilanteelle mitään voi. Terveysasioiden kannalta tämä on ihan ymmärrettävää. Eipä tässä voi oikein muuta kuin odotella ja katsella, mitä tapahtuu.

Lue myös:

Koronavirus ei vaikuta MotoGP-kisan järjestämiseen Kymiringillä

Qatarin MM-avauksen MotoGP-kisa peruuntui koronaviruksen takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat