Suora

  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Elävä arkisto esittää

Urheilumaailma on lähes täysin pysähtynyt, mutta miksi Lontoossa edelleen nyrkkeillään olympiapaikoista? “Kun nyt ollaan täällä, vedetään matsit läpi”

Mira Potkosen ensimmäinen vastustaja alle 60-kiloisten sarjassa on tiistaina britti Caroline Dubois. Katsomoon ei enää päästetä yleisöä.

nyrkkeily
Mira Potkonen
Mira Potkonen aloittaa karsintaturnauksen Lontoossa tiistaina. AOP

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on perunut, keskeyttänyt tai siirtänyt urheilutapahtumia viime päivinä, mutta Lontoossa käytävä nyrkkeilyn Euroopan olympiaturnaus on edelleen käynnissä.

Brittihallinto ei ole rajoittanut massatapahtumia samaan tapaan kuin muualla, ja suhtautuminen koronavirukseen on ollut pääministeri Boris Johnsonin johdolla pintapuolista.

Maanantaihin asti katsomossa sai olla yleisöä, mutta tämä muuttui eilen, kun loput turnauksesta määrättiin oteltavaksi tyhjille katsomoille.

Euroopan ykkösnyrkkelijäksi olympiakarsintoihin rankatun Mira Potkosen valmentaja Maarit Teuronen kertoo paikan päältä, että urheilijat ovat pysyneet terveenä.

– Täällä on vain terveitä ja hyvävoimaisia urheilijoita kisaamassa, eikä mitään sairastapauksia ole ollut. Kun nyt olemme täällä, viedään matsit läpi. Urheilijoilta mitataan aamun punnituksessa kuume, Teuronen sanoo.

– Miran valmistautuminen on mennyt, kuten on ajateltu. Kaikki on hyvin.

Urheilijoiden ja valmentajien keskuudessa koronavirustilanteesta on keskusteltu vähän, eikä Teuronen ainakaan tiedä ketään, joka olisi poistunut paikalta kesken turnauksen.

– Teknisessä tapaamisessa painotettiin hyvää hygieniaa, ja halailun sijaan tehdään niin sanotusti kaukotervehdyksiä. Mitään sen kummempaa ei ole ollut.

Mira Potkonen ja valmentaja Maarit Teuronen.
Teuronen ja Potkonen valmistautuivat olympiakarsintaturnaukseen leirillä Italiassa helmikuun alussa.Ghadi Boustani/Yle

Kovassa lohkossa

Otteluiden määrääminen suljettujen ovien taakse ei tullut yllätyksenä. Potkosen tiimille tilanteella ei ole merkitystä, mutta ensimmäisen kierroksen vastustaja, britti Caroline Dubois voi kärsiä enemmän kannustuksen puutteesta.

– Kyllä siitä sanottiin, että erilaisia vaihtoehtoja voi olla, mitä laitetaan yleisön suhteen käytäntöön. Ihan sama, tällä päätöksellä mennään.

– Se on se urheilusuoritus, mihin urheilija keskittyy. Vastustajaan ja siihen, että kuulee kulmasta ohjeet.

19-vuotias Dubois on nuorten maailmanmestari ja tarjoaa Teurosen mukaan 20 vuotta vanhemmalle Potkoselle heti kovan vastuksen.

– Aika kova matsi tulee, melkein kovimmalla aloitetaan. Parhaimpaan täytyy pystyä molempien, jos haluaa voittaa.

Tokion olympiapaikka vaatisi kolme voittoa. Jos Dubois kaatuu, Potkonen saa seuraavaksi vastaansa joko Italian 20-vuotiaan Rebecca Nicolin tai 18-vuotiaan slovakialaisen Jessica Triebelovan. Nicoli on voittanut alle 22-vuotiaiden EM-kultaa.

– Kaavio näyttää siltä, että lohko on älyttömän kova. Italialainen on nuori ja kova, ja myös slovakialainen on nuorten arvokisamitalisti, Teuronen tietää.

Ennen Potkosta suomalaisista kehään pääsevät maanantaina alle 57-kiloisten toisella kierroksella Arslan Khataev sekä alle 75-kiloisissa Muhammad Abdilrasoon.

Khataevin ja unkarilaisen Roland Galosin ottelussa panoksena on olympiapaikka Tokioon. Abdilrasoonin vastustaja on kroatialainen Mladen Sobjeslavski.

Lue myös:

Nyrkkeilyn olympiakarsintaturnauksessa suljetaan ovet yleisöltä

Elina Gustafssonille tyly tappio maailmanmestaria vastaan – myös Krenar Aliu taipui Euroopan olympiakarsinnoissa

Suomen mitalisuosikki olympialaisiin valmistautuu uransa viimeisiin arvokisoihin – karsintaturnauksen on tarkoitus alkaa lauantaina Lontoossa

Mira Potkosen valmistautuminen olympiakarsintoihin alkoi mainiosti – voitti Bulgarian maailman vanhimman nyrkkeilyturnauksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat