1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lentopallo

Tuomas Sammelvuon Zenit elää Venäjällä epätietoisuudessa: "On se erikoista, jos me vielä pelaamme"

Tuomas Sammelvuon Zenit kohtaa tällä tietoa seuraavaksi Lokomotiv Novosobirskin CEV-cupin ottelussa.

Tuomas Sammelvuon mukaan joukkueen keskuudessa on odottava tunnelma. Kuva: CEV

Lähes koko muun maailman palloilusarjat ovat tällä hetkellä joko lopetettu tai tauolla, mutta Venäjällä sarjat ovat jatkuneet tähän asti normaalisti.

Lentopallon Venäjän liigan Zenitiä valmentava Tuomas Sammelvuo vastaa puhelimeensa Novosobirskin kentältä. Hän valmistaa tällä tiedolla joukkuettaan torstaiseen CEV-cupin välieräotteluun Lokomotiv Novosobirskiä vastaan, mikäli peliä ei ehditä perua seuraavina päivinä.

– Nyt käytännössä odotamme, että millaisia päätöksiä tulee ja mitä tapahtuu, Sammelvuo sanoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Zenit voitti sunnuntaina Belogorie Belgorodin vieraissa 3–0 ja lensi sen jälkeen yksityiskoneella Novosobirskiin. Sammelvuon mukaan myös joukkueen kesken on käyty keskusteluja koronaviruksesta, mutta pelaajat eivät ole kertoneet omaa kantaansa siitä, pitäisikö kausi lopettaa koronaviruksen vuoksi.

Sammelvuon mukaan Venäjällä on tehty kaupunkikohtaisesti erilaisia päätöksiä urheilutapahtumien suhteen. Maanantaina Moskovan pormestari päätti kieltää kaikki ulkona olevat urheilutapahtumat 10. huhtikuuta saakka.

Pietarissa ei sen sijaan saa tällä hetkellä pelata lentopalloa yli 500 katsojalle, mutta ainakaan vielä CEV-cupin toista välieräottelua 23. maaliskuuta Pietarin kotikentällä ei ole peruttu.

Myös Venäjän liigan pudotuspelien pitäisi jatkua tällä tietoa sunnuntaina, kun Zenit kohtaa Belogorie Belgorodin toisessa pudotuspeliottelussa. Jos Zenit etenee jatkoon, pääsisi se kuuden joukkueen lopputurnaukseen, joka on sovittu pelattavaksi Novosobirskissä maalis-huhtikuun taitteessa.

"On se erikoista"

Sammelvuo myöntää, ettei joukkue voi tällä hetkellä muuta kuin odottaa mahdollisia ratkaisuja ja valmistautua siihen saakka niin hyvin kuin mahdollista.

Sammelvuo ei olisi kuitenkaan pettynyt, jos lentopallosarja laitettaisiin poikki myös Venäjällä.

Pitäisikö kausi mielestäsi keskeyttää?

– Vaikea sanoa. Italiassa laitettiin paikkoja kiinni vähän liian myöhään. Siellä olisi pitänyt reagoida aikaisemmin, jotta virus olisi siellä paremmin kurissa, Sammelvuo sanoo.

– On se erikoista, jos me vielä pelaamme ja muualla ei pelata. Mutta se ei ole meidän käsissä. Uskon kuitenkin, että Venäjälläkin on tulossa seuraavien päivien aikana päätöksiä. Tiedän, että tänään on Moskovassa ja muualla palavereita, Sammelvuo sanoo.

Yksi iso kysymysmerkki liittyy tällä hetkellä Tokion olympialaisten järjestämiseen. Olympialaisten pitäisi alkaa 24. heinäkuuta, mutta kisoihin valmistavia otteluita ei ole tällä hetkellä ollenkaan, sillä Kansainvälinen lentopalloliitto siirsi Kansojen liigan otteluita myöhemmäksi.

Kansojen liigan pelien siirtämisen vuoksi Sammelvuon mukaan Venäjä on käynyt Ranskan, Puolan ja Italian kanssa yhteydessä mahdollisten valmistavien pelien suhteen.

– Mutta ei niitäkään voi oikein suunnitella, jos rajat on ympäri maailmaa kiinni ja ei pääse matkustamaan, Sammelvuo sanoo.

Lue myös:

Lentopallosarjat pyörivät edelleen Venäjällä – Sammelvuo ja Kerminen voittoihin pudotuspeleissä

Lentopallon kaikki kotimaiset aikuisten sarjat päättyvät

Suomalaiset palloiluseurat raastavassa tilanteessa – koripallopomo pitää konkursseja täysin mahdollisina: "En ihmettelisi yhtään"