Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kun Huuhkajat vihdoin pääsi arvokisoihin, ne siirretään – suomalainen jalkapallokannattaja on oppinut kärsivälliseksi ja nyt se on ainoa vaihtoehto

Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirsi EM-kisoja vuodella ja teki ainoan oikean päätöksen, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Jalkapallon EURO 2020
huuhkajafanit
EM-kisapaikan varmistanut Liechtenstein-voitto oli suomalaiskannattajille ikimuistoinen.Tomi Hänninen

Yli sadan vuoden odotus päättyi marraskuun 15. päivä, kun Suomen miesten maajoukkue varmisti historian ensimmäisen arvokisapaikan voitolla Liechtensteinista. Jalkapallohuuma oli maassamme kovempaa kuin koskaan aiemmin ja torillakin tavattiin.

Vain joitakin viikkoja sitten EM-kisojen lipunmyynti oli kuuma puheenaihe kaikkialla Suomessa. Vaikka koronaviruksen olemassaolosta ja vaarallisuudesta tiedettiin, tuskin kukaan osasi odottaa, mitä oli tulossa.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa teki tiistaina ainoan oikean päätöksen ja siirsi kisoja vuodella eteenpäin.

Ratkaisu minimoi vaikutukset eurooppalaiseen huippujalkapalloon, sillä kansalliset sarjat voivat nyt koronavirustilanteen niin salliessa pelata kautensa loppuun kesällä ja välttää suurimmilta osin pelien pelaamatta jäämisen aiheuttamat ongelmat esimerkiksi tv-sopimusten suhteen.

Kesän 2020 turnauksen piti juhlistaa EM-kisojen 60-vuotista historiaa, ja siksi Uefa halusi jakaa kisaisännyyden 12 eri maan kesken. Järjestely on herättänyt paljon kritiikkiä. Pandemiatilanteen vallitessa ajatus miljoonia ihmisiä ympäri Eurooppaa liikuttavan turnauksen järjestämisestä kolmen kuukauden päästä on täysin absurdi.

Sen on joutunut myöntämään itselleen myös Uefa, jolle joka neljäs vuosi järjestettävä EM-lopputurnaus on jalkapallokalenterin kruununjalokivi ja merkittävin tulonlähde. Kisojen tuotosta lohkeaa merkittäviä summia kansallisille jalkapalloliitoille, joten turnauksen peruminen kokonaan on tuskin ollut neuvottelupöydissä missään vaiheessa realistinen vaihtoehto.

huuhkajat
Seuraavia maaotteluita joudutaan todennäköisesti odottamaan ainakin syksyyn.Tomi Hänninen

Taloudelliset tappiot kisojen siirtämisestä ovat joka tapauksessa merkittävät, eikä Uefa aio jättää asiaa tähän. The Athletic -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina, että Uefa aikoo vaatia Euroopan huippusarjoilta lähes 300 miljoonan euron kompensaatiota EM-kisojen siirtämisestä.

Sekin on hyvä muistaa, että karsinnat kisoihin ovat yhtä kesken. Maaliskuun lopulle suunnitellut jatkokarsintaottelut on luonnollisesti peruttu, eikä uudesta ajankohdasta ole tietoa.

Kisoihin jo selvinneet 20 maata joutuvat nyt odottamaan tositoimiin pääsyä. Kaikista kovimmin kesän turnausta odotettiin Suomessa. Siitä kertovat jo kymmenet tuhannet Uefalle Suomesta lähetetyt lippuhakemukset. Suomalainen jalkapallokannattaja on oppinut kärsivälliseksi. Kärsivällisyys on vallitsevassa tilanteessa ainoa vaihtoehto.

EM-kisojen karnevaalit saavat odottaa. Nyt on aika keskittyä jalkapalloa suurempiin asioihin.

Lue myös:

Uefa teki päätöksensä – jalkapallon EM-kisoja ei pelata ensi kesänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat