Kommentti: KHL:n sekoilu koronavirushuolessa kertoi vain yhden asian – reilu 10 vuotta sitten ladeltiin kauniita valheita

KHL osoitti päättömällä odottelullaan, ettei se ole oikeasti vakaa saati kansainvälinen liiga, kirjoittaa Jelena Leppänen.

KHL
Moskovan Spartakin maalivahti Nikita Bespalov makasi jään pinnassa KHL:n pudotuspeliottelussa Moskovan Dinamoa vastaan.
Moskovan Spartakin maalivahti Nikita Bespalov makasi jään pinnassa KHL:n pudotuspeliottelussa Moskovan Dinamoa vastaan. Sergei Savostyanov / TASS / Getty Images

Tuskin kukaan kuvitteli tällaista lopputulosta.

Eri maanosissa leviävä koronavirus on pakottanut urheilumaailman pysähtymään ja myöntämään, etteivät rahavirrat tai globaali suosiokaan takaa elämän täyttä hallintaa.

Suuret urheilusarjat ja -liitot ympäri maailmaa ovatkin myöntäneet haavoittuvaisuutensa. Kilpailuja, sarjoja ja tapahtumia on peruutettu, siirretty tai pantu tauolle.

Yksi taho ei tahtonut kuitenkaan millään taipua virustaudin ja terveysviranomaisten suositusten edessä. Itä-Euroopan jääkiekkoliigan KHL:n kulisseissa on kuohunut, sillä osa kiekkopomoista halusi viedä kauden väkisin päätökseen.

Viime viikolla 60 prosenttia KHL:n pudotuspeleihin selvinneiden joukkueiden pelaajista toivoi venäläislehti Sport Ekspressin kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) liigakauden keskeyttämistä. Jokerit ja kazakstanilainen Barys Nur-Sultan ilmoittivat vetäytyvänsä sarjasta loppukaudeksi. Useat ulkomaalaisvahvistukset pyysivät saada palata kotimaihinsa.

Siinä missä loogisesti toimiva urheiluorganisaatio olisi viheltänyt pelin poikki, KHL:n johto halusi suunnitella uutta pudotuspeliohjelmaa jäljellä oleville kuudelle joukkueelle. Maanantaina ilmoitettiin, että liiga pitää viikon tauon play off -vaiheen uudelleenjärjestelyä varten.

Ilmoitus otettiin jopa paljon nähneissä Venäjän urheilupiireissä hämmästyneinä vastaan. Moni itänaapurin kiekkotoimittaja piti KHL:n touhua naurettavana, eikä heidän kanssaan ollut vaikeaa olla samaa mieltä.

Pakon edessä

Suhtautuminen yhteiskuntia pysäyttävään koronavirukseen vaihtelee jyrkästi. Terveysalan ammattilaisillakaan ei ole täyttä kuvaa, miten vaarallisesta taudista puhutaan. Mutta pointti ei ole siinä.

Oleellista on, että valtaosa KHL:n pelaajista halusi sarjan pysähtyvän, koska he olivat huolissaan itsestään ja ihmisistä ympärillään. Kaksi joukkuetta jätti leikin kesken. Liigan johto yritti kuitenkin runnoa pudotuspelejä väkisin eteenpäin.

Vasta Venäjän urheiluministeriön ja aluehallintojen suositukset (lue: määräykset) pakottivat sarjan julkaisemaan tiistaina tiedotteen, jossa se kertoi vetäytyvänsä vajaan kuukauden kestävälle tauolle. Tavoitteena on ratkoa Gagarin Cupin kohtalo sen jälkeen.

Vitkuttelu ei tehnyt hyvää muutenkin maineensa kanssa kamppailevan KHL:n julkisuuskuvalle. On vaikeaa välttyä ajatukselta, että raha oli jyrätä surutta pelaajien ja fanien etujen yli.

Linus Omark
KHL-seura Salavat Julajev Ufan ruotsalaistähti Linus Omark vetosi liigan päättäjiin, jotta kausi keskeytettäisiin koronavirustilanteen vuoksi. Omark suunnitteli lähtevänsä tilauslennolla takaisin Ruotsiin, mutta kertoi Salavat Julajevin estäneen aikeet. Valery Sharifulin / TASS / All Over Press

Venäläismediassa on esitetty eri teorioita, miksi päätös kauden keskeyttämisestä oli KHL:n johtoportaalle niin vaikea.

Urheilusivusto Sports.ru:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan osasyynä voisi olla moskovalaisen mahtiseuran TsSKA:n tilanne. Hallitsevan KHL-mestarin tähtiä vilisevä joukkue uudistuu radikaalisti kuluvan kauden jälkeen. Öljyjätti Rosneftin avokätisesti tukema TsSKA kuuluu sarjan ehdottomiin kultasuosikkeihin, mutta tulevaisuudessa edessä ovat todennäköisesti vaatimattomammat ajat.

Epäilijöiden mukaan TsSKA:lle haluttiin mestaruus hinnalla millä hyvänsä. Teorian paikkaansapitävyys on arvoitus, mutta yksi asia on varma.

Liiga on kaukana ihanteesta, joka esiteltiin maailman kiekkoyhteisölle, kun KHL:ää perustettiin yli kymmenen vuotta sitten. Venäläiset urheilupäättäjät ja oligarkit maalasivat kuvaa kansainvälisiä arvoja kunnioittavasta vakavaraisesta sarjasta – NHL:n tulevasta haastajasta.

Etenkin tällaisilla hetkillä puheet tuntuvat suoranaisilta valheilta. KHL osoitti päättömällä odottelullaan, ettei se ole oikeasti vakaa saati kansainvälinen.

Sarjan vaakakupissa kun painavat ensisijaisesti sen toimintaa rahoittavien venäläisten oligarkkien toiveet.

Lue myös:

KHL laittoi sarjansa pidemmälle tauolle – myös muu urheilu keskeytyy Venäjällä: "Pyydän teiltä ymmärrystä"

Jokerit-pomo Kurri seuran perustellusta ratkaisusta: "Olisi ollut kohtuutonta vaatia pelaajia pelaamaan"

Suomalaiskaksikon joukkue vetäytyi KHL:n pudotuspeleistä – päätöstä sarjan kohtalosta odotellaan edelleen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat