Kommentti: Urheilun syvimmän merkityksen ymmärtää vasta näin oudolla hetkellä

Urheilun ja liikunnan merkityksen terveydelle, hyvinvoinnille, sosiaalisuudelle ja koko elämiselle ymmärtää kunnolla vasta sitten, kun iso osa urheilusta repäistään ihmisten elämästä pois, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

koronavirus
Tim Sparv ja Lukas Hradecky juhlivat voittoa.
Huuhkajien piti olla yksi ensi kesän urheiluilmiöistä Suomessa. Nyt historialliset jalkapallon EM-kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.Markku Ulander / Lehtikuva

Purskahdin itkuun. Tunnekuohulle ei voinut mitään. Olo oli hämmentynyt. Alavatsassa kaihersi, sielussa asti sattui.

Ei, en pelännyt koronavirusta. Pelkäsin sen lukuisia seurauksia. Ne olivat olleet nähtävillä jo jonkin aikaa, mutta vasta viime viikon perjantaina tajusin, että nyt se tapahtuu vääjäämättä Suomessakin. Iso osa urheilusta katoaa. Kuinka pitkäksi aikaa, sitä ei kukaan vielä tiedä. Ehkä viikoiksi, ehkä kuukausiksi.

Huippu-urheilu pantiin tauolle. Urheiluseurat keskeyttivät toimintansa. Sitten suljettiin uimahallit, kuntosalit ja kaikki ne paikat, joihin ihmiset ovat tavanneet yhdessä kokoontua liikkumaan, kuntoilemaan, pelaamaan ja leikkimään.

Ennen kuin kukaan ehtii moralisoimaan tätä kommenttia ja pahoittamaan mieltään siitä, että raapustan kirjaimia urheilusta hetkellä, jolloin lähes koko Suomea suljetaan virusepidemian vuoksi, alleviivattakoon tämä: Kyllä, tiedostan varsin hyvin, että tärkeintä on ihmisten terveys. Jos kykenee edes alkeelliseen ajatteluun, ymmärtää hyvin, mitä globaalisti levinnyt virus saattaa pahimmillaan tarkoittaa riskiryhmiin kuuluville.

Tärkeintä on terveys. Siitä vallinnee yksimielisyys. Lienee siis paikallaan pohtia, mitä tuo terveys tarkoittaa ja mistä se pohjimmiltaan koostuu.

Minulla, kuten uskoakseni monilla muillakin, terveys nojaa vahvasti liikuntaan ja urheiluun. Ensinnäkin siihen, että jos ei liiku, ei voi hyvin. Liikkumattomuuden karut vaikutukset ovat kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti olleet tiedossa jo pitkään.

Tässä vaiheessa joku voisi huomauttaa, että liikuntaa ja urheilua pystyy kyllä vallan hyvin harrastamaan yksin, jopa karanteeniin suljettuna. Kyllä, ihminen voi mennä kävelylle tai juoksulenkille. Kyllä, olohuoneen matolla voi punnertaa tai joogata. Mutta urheilun syvin ja olennaisin merkitys ihmisten elämälle ja terveydelle onkin mielestäni siinä, että sen pääsee kokemaan muiden kanssa.

Sosiaalisuudessa on urheilun ydin. Me voimme hyvin, kun saamme olla yhdessä. Siksi me menemme viikoittain kilvoittelemaan kaverien kanssa sähly- tai tennisvuorolle. Siksi me menemme yhdessä katsomaan, kun toiset ihmiset kilvoittelevat keskenään. Olemme jopa valmiita maksamaan siitä.

Yhdessäolo, yhdessä tekeminen ja kokeminen – se, jos mikä, tuottaa terveyttä. Ihminen on laumaeläin.

Urheilulla ja sen tuomalla yhteenkuuluvuudella on tunnetusti laajoja vaikutuksia. Ikimuistoinen jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 1995 auttoi kansakuntaa nousemaan lamasta ja kohensi suomalaisten itsetuntoa. Huuhkajien historiallinen arvokisapaikka (joka näillä näkymin realisoituu vasta ensi vuonna) yhdisti kauniilla tavalla kansaa. Vastaavia esimerkkejä löytyy lukuisia.

Urheilun hämmentävän voimakkaan merkityksen ihmisten yhteiselle elämälle ymmärtää vasta sitten, kun iso osa siitä repäistään pois. Mitä Suomi olisi ilman Leijonia, Huuhkajia, uimahalleja, kuntosaleja ja urheiluseurojen toimintaa? Siitä me saamme juuri nyt kitkerän maistiaisen. En halua edes ajatella, mitä kaiken edellä mainitun puuttuminen pidemmän päälle saisi aikaan.

Urheilun fyysiset vaikutukset on moneen kertaan tieteellisesti todistettu, mutta myös henkiset vaikutukset ovat suuruusluokaltaan valtavia. Yhtä vavahduttavia elämyksiä voi ihmisille tuottaa vain taide. Urheilu ja taide nostavat ihmisen tasolle, johon mikään muu ei pysty. Ne tuottavat ihmisille tutkitusti myös terveyttä. Ja terveys, sehän on meille kaikkein tärkeintä.

Lue myös:

Uefa teki päätöksensä – jalkapallon EM-kisoja ei pelata ensi kesänä

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pitää Uefan ratkaisua EM-kisojen siirtämisestä oikeana: "Aiomme käyttää tämän ajan kehittymiseen"

Huuhkajien kannattajayhdistys palauttaa rahat EM-kisamatkat jo maksaneille: turnauksen uusi ajankohta on toiveiden mukainen – "Hyvä sauma hoitaa kaikki kuntoon"

Ruotsalaismediat: Jalkapallon naisten EM-kisat siirtyvät vuodella eteenpäin kesälle 2022

Kommentti: Kun Huuhkajat vihdoin pääsi arvokisoihin, ne siirretään – suomalainen jalkapallokannattaja on oppinut kärsivälliseksi ja nyt se on ainoa vaihtoehto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat