EM-kisojen hintalappu nousee – kuka maksaa satojen miljoonien laskun? Turnauksen siirtäminen vaikuttaa myös Suomen Palloliiton talouteen

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden mukaan EM-kisojen siirtäminen ei vaikuta Palloliiton talouteen merkittävästi.

Jalkapallon EURO 2020
Huuhkajat
Huuhkajat kohtasi edellisessä ottelussaan Kreikan marraskuussa.AOP

Jalkapallon EM-kisojen siirtymisellä vuoteen 2021 on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Joka neljäs vuosi järjestettävä EM-lopputurnaus on Euroopan jalkapalloliitto Uefalle merkittävin tulonlähde, josta se jakaa varoja kaikille jäsenmaaliitoilleen. Nyt turnauksen hinta kasvaa reilusti.

– Tarkkoja summia ei ole esitetty, mutta Palloliitto on tietenkin osaltaan kärsimässä kulujen kasvusta. Saamme EM-kisojen tuotosta neljän vuoden aikana mittavan summan. Siltä osin voi olla, että joudumme vähän kärsimään tulevaisuudessa, mutta tuskin hirveän merkittävästi, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo Yle Urheilulle.

Lahti arvioi aiemmin Yle Urheilulle, että Uefa oli budjetoinut kisoista jopa miljardin euron voiton.

Lahden mukaan kisojen siirtämispäätöksen taustalla oli halu saada Euroopan kansalliset sarjat ja eurocup-kilpailut loppuun, jos koronavirustilanne antaa myöden. Liitto ei myöskään halunnut, että kisat olisi pelattu tyhjille katsomoille.

The Athletic -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Uefa vaatii Euroopan huippusarjoilta ja -seuroilta jopa 300 miljoonan euron kompensaatiota kisojen siirtämisestä. Ari Lahdella ei tällaisesta pyynnöstä ole tietoa.

– Uefalla on itsellään aika mittavat reservit, noin puoli miljardia euroa. Uskoisin, että Uefa kantaa tätä kustannusta omalta osaltaan ja eurooppalaiset seurajoukkueet omalta osaltaan.

Ari Lahti
Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.AOP

Dominoefekti

EM-kisojen lisäksi myös Etelä-Amerikan mestaruusturnaus Copa America on siirretty kesästä 2020 vuodella eteenpäin. Asiasta tiedotti tiistaina Etelä-Amerikan jalkapalloliitto CONMEBOL.

Suurten maajoukkueturnausten siirtyminen aiheuttaa väistämättä muutoksia ensi kauden jalkapallokalenterissa. Uefa päätti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan siirtää myös ensi kesälle Englantiin kaavailtuja naisten EM-kisoja niin ikään vuodella eteenpäin. Lisäksi Uefa joutuu etsimään uuden ajankohdan alle 21-vuotiaiden EM-kisoille, jotka piti pelata alkukesästä 2021 Unkarissa ja Sloveniassa.

Kesällä 2021 oli tarkoitus pelata laajennettu kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan järjestämä 24 joukkueen seurojen MM-turnaus, mutta sen toteutuminen näyttää nyt mahdottomalta.

– Fifan kanssa joudutaan neuvottelemaan turnauksen siirtämisestä. Olen ymmärtänyt, että kaikki osapuolet tässä ovat hyvin solidaarisia ja pyrkivät löytämään ratkaisun, joka on eurooppalaiselle jalkapallolle hyvä ratkaisu, Lahti kertoo.

Lahden mukaan Uefa on tiistaina perustanut työryhmän, joka suunnittelee eurooppalaisen jalkapallon kilpailukalenterin seuraavalle kahdelle vuodelle.

– Tarkkaa ajankohtaa ei ole tullut esille, mihin mikäkin turnaus siirtyy. Kyllä tämä vaikuttaa ainakin seuraavan kahden vuoden periodilla.

Naisten jalkapallomaajoukkue
Myös naisten maajoukkue joutuu odottamaan mahdollista EM-lopputurnausta vuoden pidempään.AOP

Uefa liiankin optimistisena?

Uefan tiedotteen mukaan loput EM-karsintaottelut ja maaliskuulta siirretyt muut maaottelut pyritään pelaamaan kesäkuun alussa koronavirustilanteen sen salliessa. Uefan tiedotteessa Mestarien liigan kohtalosta ei puhuttu, mutta sarja yritetään Lahden mukaan pelata loppuun kesäkuussa.

– Tämän päivän tietojen valossa joku voisi sanoa, että se on vähän optimistinen skenaario. Ei kukaan tiedä, kuinka nopeasti koronavirus häipyy Euroopasta niin, että kilpailuja voidaan pelata loppuun. Kova tahto siihen on ja tämän tilanteen mukaan täytyy elää, Lahti sanoo.

Seuraavan kauden eurocup-kilpailujen karsintojen on määrä alkaa jo heinäkuussa, mikä koskee suomalaisia europeleihin selvinneitä seuroja. Lahden mukaan karsinnat voidaan aloittaa suhteellisen pienillä muutoksilla normaalisti, jos kuluvan kauden kilpailut saadaan pelattua loppuun kesäkuussa.

– Kuten sanottu, se vaatii kyllä kohtuullisen nopeaa koronaviruksen häipymistä tältä mantereelta. Kannattaa varmaan varautua siihen, että uusia kalentereita joudutaan suunnittelemaan.

Lue myös:

Uefa teki päätöksensä – jalkapallon EM-kisoja ei pelata ensi kesänä

Kommentti: Kun Huuhkajat vihdoin pääsi arvokisoihin, ne siirretään – suomalainen jalkapallokannattaja on oppinut kärsivälliseksi ja nyt se on ainoa vaihtoehto

Huuhkajien kannattajayhdistys palauttaa rahat EM-kisamatkat jo maksaneille: turnauksen uusi ajankohta on toiveiden mukainen – "Hyvä sauma hoitaa kaikki kuntoon"

Ruotsalaismediat: Jalkapallon naisten EM-kisat siirtyvät vuodella eteenpäin kesälle 2022

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat