Kommentti: Kuka pystyy vastaamaan Markku Kanervan haasteeseen? Huuhkajien EM-kisaehdokkaiden lista piteni kertaheitolla

EM-lopputurnauksen siirtyminen muuttaa Huuhkajien kisajoukkueen rakentumista, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Rive
Markku Kanerva odottaa näyttöjä Huuhkajien potentiaalisilta uusilta kasvoilta.Tomi Hänninen

Jatkakaa haaveilua ja antakaa näyttöjä.

Näin Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva vastasi keskiviikkona kysymykseeni siitä, minkälaisen viestin hän haluaa antaa EM-kisapaikkaa tavoitteleville suomalaisille pelaajille.

Näyttöjen antamiselle tuli vuosi lisää aikaa, kun Euroopan jalkapalloliitto Uefa teki odotetun ratkaisun ja siirsi EM-lopputurnauksen kesään 2021. Mahdollisten kisapelaajien lista piteni kertaheitolla.

Jos kisat olisi pelattu alkuperäisen aikataulun mukaan, Huuhkajien ryhmä olisi paria mahdollista poikkeusta lukuunottamatta koostunut kisapaikan saavuttaneen joukkueen pelaajista. Päävalmentaja Kanerva ja myös kapteeni Tim Sparv ovat puheissaan tehneet selväksi, ettei joukkueen dynamiikkaa ole syytä muuttaa liiaksi.

Kokonainen kalenterivuosi muuttaa tilannetta merkittävästi. Jo tammikuun siirtoikkunassa tavallista useampi suomalainen pelaaja vaihtoi Euroopassa seuraa EM-kisanäytöt mielessään. Ensi kauden alla peliliikkeitä nähdään taatusti lisää.

Kuka siirtyy ja minne?

Arvailujen varaan jää, minkälaisia piirrustuksia Markku Kanerva oli Tanskan, Venäjän ja Belgian varalle päässään tulevalle kesälle suunnitellut. Nyt ne piirrustukset on heitetty roskakoriin. Ensimmäinen konkreettinen muutos lohkossa saatiin heti tiistaina. Tanskan päävalmentaja Åge Hareide ilmoitti, ettei valmenna joukkuetta enää vuoden 2021 kisoissa.

Glen Kamara Teemu Pukki
Glen Kamara ja Teemu Pukki ovat Huuhkajissa avainasemassa.Tomi Hänninen

Huuhkajien ydinpelaajien nimet voi Lukas Hradeckyn, Glen Kamaran ja Teemu Pukin johdolla tietenkin piirtää kesän 2021 papereihin jo nyt. Varsinkin Pukin kohdalla seuraavan siirron merkitys korostuu, sillä Norwichin tilanne Valioliigan hännillä on tukala. Pukin sekä Huuhkajien kannalta siirto Valioliigan sisällä tai miksei johonkin muuhunkin huippusarjaan olisi sopivan vaihtoehdon löytyessä toivottavaa.

Myös Kamaran kohdalla siirto Skotlannista eteenpäin tullee ajankohtaiseksi ennen EM-kisoja, vaikka kevätkauden pelit ovat sujuneet suomalaiselta ailahtelevasti. Sopimus Rangersin kanssa on voimassa kesään 2023.

Kapteeni Tim Sparv, 33, on kunnossa pysyessään itseoikeutettu kapteeni myös vuoden päästä, mutta uusi tilanne herättää kysymysmerkkejä. Sparvin sopimus tanskalaisen Midtjyllandin kanssa päättyy kesällä, joten uuden seuran etsintä on mahdollisesti edessä. Paljon erilaisista vaivoista kärsinyt Sparv tekee kaikkensa, jotta pääsee johdattamaan Huuhkajat terveenä EM-viheriölle.

Uudet haastajat

Kisojen siirtyminen antaa mahdollisuuden useille mielenkiintoisille nuorille kyvyille. Brittein saarilta spekulaatioihin nousee mukaan ainakin kaksi pelaajaa, joiden ensiesiintyminen A-maajoukkueessa on vielä tekemättä. Skotlantilaisen Kilmarnockin laitapuolustaja Nicholas Hämäläinen, 23, olisi todennäköisesti saanut näyttöpaikkansa maaliskuun harjoitusotteluissa.

Toppari Aapo Halme, 21, on puolestaan kaikessa hiljaisuudessa esiintynyt isossa vastuussa edukseen Englannin Mestaruussarjan Barnsleyssa. Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteenin seuraava askel on ehdottomasti Huuhkajissa.

Aapo Halme
Getty Images

Ennen kuin koronavirus seisautti jalkapallomaailman, yllättäen Kyprokselle tammikuussa siirtynyt Onni Valakari ehti vakuuttaa uudessa seurassaan. Valakari, 20, osui Pafos FC:n paidassa viidesti pelaamassaan kuudessa ottelussa ja olisi ollut niin ikään mahdollinen uusi nimi maaliskuun harjoitusotteluissa.

Myös hyökkääjälupaus Marcus Forssin, 20, kehitystä on mielenkiintoista seurata. Hän on nousua Valioliigaan tavoittelevan Brentfordin sopimuspelaaja, mutta viimeisteli lainalla Englannin Ykkösliigan Wimbledonissa 11 maalia ennen pahaa loukkaantumistaan tammikuussa.

Kahdeksassa Mestaruussarjan ottelussa pelannut Forss tarvitsee lisää minuutteja kovemmissa sarjoissa ennen kuin Kanervan soittoa voi odotella, mutta kehityskäyrä on lupaava.

Uudistetun Helsingin Olympiastadionin on määrä aueta jalkapalloyleisölle syyskuun alussa, kun Suomi kohtaa Walesin Kansojen liigan avausottelussa. “Stadikan” nurmella pelataan nyt paitsi kolmesta pisteestä, myös paikoista historiallisessa EM-kisaryhmässä.

Lue myös:

Huuhkajat sai lisäaikaa uusien pelaajien kokeilemiselle – Markku Kanerva salaperäisenä: "Vuodessa voi tapahtua paljon"

Päätös EM-kisojen siirtämisestä oli viisas, pragmaattinen ja ainoa oikea ratkaisu – näin uutiseen on reagoitu maailmalla

Petteri Forsell uskoo, että suomalaisten EM-kisahuuma kasvaa vuodessa: "Aikuisena ihmisenä tajuan, että terveys on tärkeämpi kuin kaikki kisat"

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pitää Uefan ratkaisua EM-kisojen siirtämisestä oikeana: "Aiomme käyttää tämän ajan kehittymiseen"

EM-kisojen hintalappu nousee – kuka maksaa satojen miljoonien laskun? Turnauksen siirtäminen vaikuttaa myös Suomen Palloliiton talouteen

Kommentti: Kun Huuhkajat vihdoin pääsi arvokisoihin, ne siirretään – suomalainen jalkapallokannattaja on oppinut kärsivälliseksi ja nyt se on ainoa vaihtoehto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat