Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalainen puolustaja pelasi Bundesliigassa kaikessa hiljaisuudessa: hyväksyi maajoukkuekutsun, mutta korona perui ottelun – "Selvisi, että hänhän on oululaisia poikia"

Schalken puolustaja Malick Thiaw voisi edustaa Suomea, mutta haluaa toistaiseksi pitää auki mahdollisuuden pelata Saksan maajoukkueessa.

jalkapallo
Malick Thiaw
Malick Thiaw uransa ensimmäisessä Bundesliigan ottelussa Schalken paidassa.Getty Images

Malick Thiaw, 18, pääsi tekemään kaikessa hiljaisuudessa ensiesiintymisensä jalkapallon Saksan Bundesliigassa viimeisellä kierroksella ennen sarjan keskeytymistä koronaviruksen takia.

Suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika pääsi kentälle viimeisiksi minuuteiksi Schalken paidassa ottelussa Hoffenheimia vastaan. Suomea puhuva Thiaw on syntynyt ja asunut koko ikänsä Saksassa.

Päävalmentaja Juha Malinen kutsui 191-senttisen puolustajan Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen harjoitusotteluun Unkaria vastaan. Thiaw hyväksyi kutsun, mutta ottelu luonnollisesti peruuntui koronan takia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Urheilulehti.

– Malick on kunnianhimoinen kaveri ja pitää matalaa profiilia. Hän on urheilullisesti todella lahjakas. On nopeutta, ponnistusvoimaa ja taitoa, Malinen luonnehtii Yle Urheilulle.

Thiaw pääsi joulukuussa mukaan Schalken edustusjoukkueeseen. Pääsääntöisesti hän on pelannut seuran alle 19-vuotiaiden joukkueessa ja tehnyt puolustajaksi poikkeuksellisen paljon maaleja. Kuluvalla kaudella niitä on syntynyt peräti kahdeksan.

– Hän ampuu rankkareita, kuljettaa keskialueella ja on kohdepelaaja kulmapotkuissa. Malick on pelannut myös keskikentän rooleissa, Malinen kuvailee.

Malick Thiaw
Malick Thiaw on pelannut ennen Schalkea muun muassa Düsseldorfin, Leverkusenin ja Mönchengladbachin junioreissa.Getty Images

Malinen vieraili hiljattain Gelsenkirchenissä ja tapasi Thiawin, tämän äidin ja agentin. Keskusteluissa löytyi nopeasti yhteisiä asioita, joista Malinen ei ollut tietoinen.

– Selvisi, että hänhän on oululaisia poikia. Äiti on Oulusta ja hän on viettänyt lapsuutensa lomia täällä. Meillä oli paljon yhteisiä asioita, itsekin oululaislähtöinen Malinen kertoo.

Ennen vierailuaan Malinen varmisti, että Thiaw on todella kiinnostunut edustamaan Suomea. Aiemmin Palloliiton yhteydenotoille ei ole tullut vastakaikua.

– Hänelle Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen pääseminen toisi oivaa lisäarvoa. Hän on vasta 18-vuotias, ja pystyy pelaamaan alle 21-vuotiaissa seuraavassakin kahden vuoden ryhmässä.

Thiawilla on Suomen ja Senegalin passit, joista jälkimmäisen maajoukkueen edustamisesta hän ei Malisen mukaan ole innostunut. Saksan maajoukkue sen sijaan kiinnostaa, ja Thiaw hakee parhaillaan maan passia.

Jos Thiaw edustaisi Suomea missä tahansa ikäluokassa kilpailullisessa ottelussa ennen kuin on saanut Saksan passin, hän ei voisi enää vaihtaa maajoukkuetta. Saksan passin saatuaan hän voi pelata esimerkiksi alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa Suomen paidassa ja pitää silti Saksan maajoukkuevaihtoehdon avoimena. Tällöin lopullinen valinta pitäisi tehdä vasta A-maajoukkueessa.

– Jonkinlaista kiinnostusta Saksassa on ollut häneen, mutta ei vielä sen enempää. Hänellä on se pieni ajatus, että voisi Saksan maajoukkuetta edustaa jossain vaiheessa. Kyllä minä ymmärrän, että se menee Huuhkajien ohi, jos sellainen paikka tulee, Malinen sanoo.

Lue myös:

Kommentti: Kuka pystyy vastaamaan Markku Kanervan haasteeseen? Huuhkajien EM-kisaehdokkaiden lista piteni kertaheitolla

Huuhkajat sai lisäaikaa uusien pelaajien kokeilemiselle – Markku Kanerva salaperäisenä: "Vuodessa voi tapahtua paljon"

EM-kisojen siirtyminen vaikuttaa merkittävästi Huuhkajien avausvastustajaan – ennätykselliseen voittoputkeen luotsannut päävalmentaja jää pois, Tanskassa heräsi epävarmuus kisaisännyydestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat