Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

KOK kieltäytyy esittämästä vaihtoehtoja Tokion olympialaisten ajankohdalle – "Tässä on vielä aikaa"

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan kotimaisten huippu-urheilijoiden kanssa ollaan yhteydessä jatkuvasti. KOK on saanut kritiikkiä urheilijoilta.

urheilu
Mikko Salonen
Mikko SalonenJarno Kuusinen/AOP

Kansainvälinen olympiakomitea kieltäytyy edelleen esittämästä vaihtoehtoja Tokion kesäolympialaisten varalle, kun kisojen alku on hieman yli neljän kuukauden päässä.

KOK ja Euroopan kansalliset olympiakomiteat pitivät keskiviikkona puhelinkokouksen ja kävivät läpi tilannetta, jossa maailma kamppailee koronaviruksen leviämisen kanssa.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan pääviesti oli, että kisojen siirtämisellä tai perumisella spekulointiin ei ole aihetta.

– Puheenjohtaja Thomas Bachin viesti oli, että kisoihin on kuitenkin vielä yli neljä kuukautta aikaa. On mahdotonta ja oikeastaan turhaa spekuloida tässä vaiheessa mahdollisilla päätöksillä mihinkään suuntaan, Salonen totesi Yle Urheilulle.

– Hänen viestinsä oli myös se, että vaikka heillä on käytössään erittäin laaja lääketieteellinen konsultaatio, kukaan ei pysty yksiselitteisesti sanomaan, mihin tästä mennään.

Salosen mukaan KOK:n lähtökohta on, että kaikkien osapuolten terveys halutaan turvata. Vaikka olympialaiset käynnistyvät heinäkuun lopulla, kiireellisempi kysymys on, miten jäljellä olevat 43 prosenttia urheilijapaikoista täytetään.

Karsintojen organisoiminen on hankalaa maailmassa, jossa on rekisteröity tällä hetkellä koronavirustartuntoja yli 200 000 ja kuolemia yli 8 000.

– Suunnitelmat elävät päivän tilanteen mukaan. Kokouksessa todettiin, että huhtikuun alkuun mennessä päivitettyä tietoa on saatavilla, Salonen sanoi.

KOK on saanut myös kritiikkiä siitä, että olympialaiset ainakin toistaiseksi ollaan järjestämässä ajallaan. Muun muassa entinen huippujääkiekkoilija Hayley Wickenheiser esitti sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun), että KOK:n toiminta on vastuutonta eikä ota huomioon laajempaa tilannetta. Seitsenottelun maailmanmestari Katarina Johnson-Thompson pitää harjoittelemista jatkuvasti kiristyvän sääntelyn alla mahdottomana tilanteena (siirryt toiseen palveluun).

Tutkija Jules Boykoffi (siirryt toiseen palveluun)n mukaan KOK on holtiton, sillä erään tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) koronavirusepidemian varsinainen huippu koettaisiin vasta tulevana talvena.

Alun perin kesä-heinäkuulle kaavailtu miesten jalkapallon EM-turnaus päätettiin tiistaina siirtää vuodella eteenpäin, ja käytännössä kaikki urheilutapahtumat on peruttu huhti- ja toukokuulta.

– Jos katsotaan isoa kuvaa ja heinä-elokuuta, kaikki tahot odottavat, mihin suuntaan tässä mennään ja miten tilanne kehittyy, Salonen näkee.

– Olympialaiset alkavat heinäkuun lopulla, paralympialaiset elokuun lopulla. Tässä on vielä aikaa.

Toimitusjohtajan mukaan Suomen olympiakomitea käy jatkuvaa keskustelua huippu-urheilijoiden kanssa, miten olympialaisiin voi valmistautua mahdollisimman pienillä terveysriskeillä.

– Luonnollisesti haemme ratkaisuja hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, että voisimmeko löytää tapoja näille huipuille, jotka vielä valmistautuvat ja harjoittelevat, menevät olympiapolkua eteenpäin. Siihen on tehty neljä vuotta työtä.

Lue myös:

KOK myöntää: Tokion olympialaisten järjestäminen kesällä ei ole ihannetilanne

Perutussa hiihdon maailmancupissa koronatartunta – karanteeniin joutuneet suomalaishiihtäjät pysyneet terveinä

KOK kannustaa urheilijoita jatkamaan valmentautumista Tokion olympialaisiin

Uefan tilaisuuksissa vierailleella Japanin olympiakomitean varapuheenjohtajalla koronavirus

Mira Potkosen tilaisuus varmistaa paikka Tokioon valui sormien lävitse viime hetkillä: "Kun matto vetäistään alta, totta kai tulee pettymys"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat