Suora

  • Urheiluruutu

Urheilijoita kannustetaan valmistautumaan olympialaisiin, mutta kaikki eivät pääse työpaikalle – ”Tässä kysytään nyt valmentajien innovatiivisuutta”

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toivoo, että olympialaisiin valmistautuvat suomalaisurheilijat saisivat harjoitella täysipainoisesti ja harjoittaa ammattiaan myös poikkeusoloissa.

olympialaiset
Tokio korona
AOP

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) kehottaa urheilijoita valmistautumaan normaalisti heinä-elokuun vaihteessa Japanissa järjestettäviin kisoihin. Lähes kaikki urheilutapahtumat on tämän kevään ja alkukesän osalta peruttu, mutta viiden renkaan kisat halutaan yhä järjestää normaalisti.

Olympialaisiin tähtäävien suomalaisurheilijoiden pitäisi siis pystyä harjoittelemaan tavalliseen tapaan, ja joidenkin vielä tarvittaessa rikkomaan kisoihin vaadittavia tulosrajoja, mutta koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi se on kaikkea muuta kuin helppoa. Suomessa – kuten monissa muissakin maissa – on suljettu lähes kaikki uimahallit, kuntosalit, urheiluareenat ja harjoittelutilat. Ja karsintakisoja peruttu.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että isojen kaupunkien kanssa on toistaiseksi onnistuttu tekemään sopimuksia, joiden turvin maamme eliittiurheilijat voivat valmistautua Tokion kisoihin.

– Meillä on ollut ihan hyviä sopimuksia olympialaisiin tähtäävien urheilijoiden kohdalla. Yksittäistapauksia, jotka ovat päässeet vielä toistaiseksi harjoittelutiloihin. Ja todetaan, että yksittäinen urheilija ei ole taudin levittämisen riski silloin, kun hän harjoittelee muista eriytyneenä, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki alleviivaa, että urheilu ei ole mikään erillinen saareke, kun epidemian leviämisen rajuutta yritetään estää. Kaikesta huolimatta huippu-urheilijoiden pitäisi mahdollisuuksien mukaan päästä harjoittamaan ammattiaan.

– Meidän täytyy löytää toimenpiteitä, jotka eivät sodi nyt tehtyjä päätöksiä vastaan, mutta pitävät yllä edes jollain tavalla meidän urheilullista iskukykyä, hän sanoo.

Mika Lehtimäki
Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.AOP

Lehtimäki tiedostaa, että olosuhteet saattavat muuttua pian niin, että olympiaurheilijat eivät enää pääse harjoittelemaan normaalilla tavalla.

– Tietysti toivomme, että tätä pystytään jatkamaan, mutta voi olla, ettemme pysty. Silloin tullaan siihen, että meille jäävät ulkotilat käyttöön. Toistaiseksi ulkona liikkumista ei ole rajoitettu, silloin kun se ei uhkaa ihmisten terveyttä. Ja yksittäisen urheilijan harjoittelu ei sitä uhkaa.

Jos rajoitukset kovenevat ja urheilijoiden harjoittelu vaikeutuu, ollaan tilanteessa, jonka seuraukset ovat kauaskantoisia.

– Tässä kysytään nyt valmentajien kovaa innovatiivisuutta. Neljä viikkoa on huippu-urheilussa kyllä todella, todella pitkä aika, Lehtimäki viittaa maanantaina tulleeseen Suomen Valtioneuvoston linjaukseen, jossa urheilunsuoritus- ja harjoittelupaikat pysyvät kiinni aikakin huhtikuun 13. päivään asti.

Lehtimäki toivoo, että urheilijoiden pienelle eliittijoukolle voitaisiin taata mahdollisuudet harjoitella myös poikkeusoloissa.

– Kyllä, olen sitä mieltä. Perustuen ihan siihen, että nyt tehtyjä Valtioneuvoston ohjaamia toimenpiteitä ei millään tavalla rikottaisi. Mutta ymmärrän, että se varmasti aiheuttaa haasteita kunnallisesti ja vaatii vähän siviilirohkeuttakin.

"Arvaa, kuinka monta kertaa tuo kysymys on esitetty?"

Tokion olympialaisten ympärillä keskustelu on viime päivien aikana kiihtynyt. Japanilaiset ovat edelleen vakuuttuneita siitä, että kisat pystytään järjestämään. Lehtimäki naurahtaa, kun puhe kääntyy olympialaisten tilanteeseen. Voidaanko kisat järjestää?

– Jos perjantai-iltapäivästä laskee maanantai-iltapäivään, niin arvaa, kuinka monta kertaa tuo kysymys on minulle esitetty?

Arvaan, että noin 150 kertaa?

– No se on aika lähellä totuutta.

Kysymyksiä satelee, mutta vastauksia ei tipu.

– Edelleenkin joudun vastaamaan valitettavasti samalla tavalla, että minulla ei siitä ole parempaa tietoa. Kun KOK ei siitä ole muuta vielä hiiskunut, paitsi että entisen suunnitelman mukaan mennään. Ja sitten ilmoitetaan, jos joku muuttuu, Lehtimäki sanoo.

Hänen mukaansa kysymys on taistelusta aikaa vastaan.

– Halutaan nähdä, että mihin suuntaan tämä epidemia on menossa ja milloin se mahdollisesti on sellaisessa vaiheessa, että urheilijoille ja kaikille muillekin on turvallista vielä olympialaiset läpi.

Mira Potkonen
Nyrkkeilijä Mira Potkonen on vielä ilman olympiapaikkaa. Euroopan olympiakarsinta keskeytettiin koronaviruksen takiaGhadi Boustani/Yle

Jalkapallon EM-kisoja päätettiin siirtää vuodella eteenpäin. Samanlainen ratkaisu ei ole Lehtimäen mielestä olympialaisten suhteen välttämättä edes mahdollinen.

– Vaikeaa, erittäin vaikeaa niiden siirtäminen on. Japanilla on oikeus järjestää kisat vuoden 2020 aikana. Siihen jää kuukausia vielä eteenpäin työnnettäväksi. Mutta on tässä maailmassa erilaisia ihmeitä nähty. Kun on kovaa tahtoa, pystytään ihmeisiin, Lehtimäki sanoo.

Yksi iso kysymys liittyy olympialaisten karsintakilpailuihin, joita ei ole voitu järjestää tämän vuoden aikana normaalisti.

– No se on johtanut jo nyt monenlaisiin järjestelyihin. Maalis- ja huhtikuulta on käytännössä kaikki karsintakilpailut peruttu. Suurelta osin myös toukokuulta, sieltäkin tullaan uskoakseni aika pian pyyhkimään kaikki yli.

Useassa olympialajissa ranking-pisteitä voi kerätä 30. huhtikuuta asti. Lehtimäen mukaan tuohon aikarajaan saattaa pian tulla muutoksia.

– Ensimmäinen toimenpide on nyt varmasti se, että päätyä siirretään niin pitkälle kuin mahdollista. Joissakin lajeissa se pääty on 29. kesäkuuta. Luulen, että aika monessa lajissa tehdään se muutos.

Jos joissain lajeissa ei pystytä järjestämään riittävää määrää karsintakisoja, katsotaan historiaa taaksepäin.

– Viime vuoden kisoista haetaan sitten nokkimisjärjestystä, jolla urheilijat olympialaisiin valitaan. Mutta näistä ei vielä ole monissa lajeissa mitään virallista tietoa, Lehtimäki sanoo.

Suomalaisurheilijat ovat yhä rauhallisia

Olympialaisiin jo yltäneen, tai sinne yhä pyrkivän urheilijan näkökulmasta katsottuna tilanne vaikuttaa stressaavalta. Karsintakisoista ei ole varmaa tietoa. Harjoitteluolosuhteet ovat monella tavalla haasteelliset tai puutteelliset.

Mika Lehtimäen mukaan urheilijat ovat suhtautuneet poikkeukselliseen tilanteeseen yllättävän ymmärtäväisesti.

– He ovat tottuneet sietämään painetta ja muutoksia. Stressinsietokyky on aika hyvä. Olen ollut tyytyväinen ja yllättynyt siitä tavasta, jolla urheilijat ovat olleet yhteydessä. Rauhallisesti, he hakevat tietä eteenpäin, eivätkä surkuttele tilannetta.

Nooralotta Neziri, Doha 2019 välierä
Aitajuoksija Nooralotta Neziri joutui perumaan harjoitusleirinsä Teneriffalla ja valmistautuu olympiakesään Suomessa.Srdjan Suki/AOP

Eteenpäin katsominen ja tulevaan varautuminen ovat Lehtimäen mielestä nyt ratkaisevia tekijöitä.

– Iso rooli on sillä, että kun kilpailutoiminta pyörähtää käyntiin, niin kilpaillaan mahdollisimman fiksusti. Mitä vähemmän kilpailuja on, sitä tärkeämpää on olla oikeissa paikoissa keräämässä ranking-pisteitä. Onhan tässä tiettyä epätoivoa, mutta aika hyvin on katse meidän urheiluporukalla pallossa pysynyt, Lehtimäki kiittelee urheiljoita.

Lehtimäen toive on, että olosuhteet normalisoituvat mahdollisimman nopeasti.

– Jos neljä viikkoa joutuu puutteellisesti harjoittelemaan, niin huippu-urheilijan ammatissa se vaikutus on puoli vuotta eteenpäin.

Mika Lehtimäki ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat Jussi Paasin isännöimässä Urheiluhullut-ohjelmassa koronaviruksen laajoista vaikutuksista urheiluun. Kuuntele ohjelma Yle Areenasta. Urheiluhullut joka maanantai Radio Suomessa kello 18.08.

Lue myös:

Kohti salaista maailmaa: suomalaisvalmentaja tekee tulosta hämmentävillä keinoilla – järjesti urheilijalleen ”hautajaiset”, joiden jälkeen tapahtui kummia

Pekka Koskela pyysi apua lukion fysiikan opettajalta – syntyi kaksi käsittämättömän raskasta harjoitetta, joiden turvin luisteltiin maailmanennätys

KOK kieltäytyy esittämästä vaihtoehtoja Tokion olympialaisten ajankohdalle – "Tässä on vielä aikaa"

KOK myöntää: Tokion olympialaisten järjestäminen kesällä ei ole ihannetilanne

KOK kannustaa urheilijoita jatkamaan valmentautumista Tokion olympialaisiin

"Koronaviruksen huippu pitää olla taittunut toukokuun loppuun mennessä, jotta Tokion olympialaiset toteutuvat ajallaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat