1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Korisliiga

Ura Basket pahoissa talousvaikeuksissa – on mahdollista, ettei joukkue pelaa ensi kaudella Korisliigassa: "Tämä ei ole mitään herkkua kenellekään"

Kaarinalainen Ura Basket tarvitsee 70 000–100 000 euroa lisää, jotta se voi pelata ensi syksynäkin Korisliigassa.

Ura Basketin Dustin Thomas (oik.) ja Trey Niemi (vas.) yrittivät pysäyttää Korisliigan kärkijoukkueisiin lukeutuvan Seagullsin Elijah Stewartia syyskuussa Töölön kisahallissa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Koronaviruspandemia on nostanut esiin myös suomalaisten palloilujoukkueiden tukalan taloudellisen tilanteen, kun palloilusarjat keskeytyivät ennenaikaisesti.

Miesten Korisliigassa talousvaikeuksista ehti olla jo kauden aikana otsikoissa kaarinalainen Ura Basket. Turun Sanomat kertoi joulukuussa (siirryt toiseen palveluun)ja helmikuu (siirryt toiseen palveluun)n lopussa Ura Basketin ongelmista.

Keskeytyneessä runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunut joukkue säilytti sarjapaikkansa, mutta tulevan kauden tilanne on silti epävarma.

Joukkueen taustayhtiön VS Basket Oy:n puheenjohtajan Mikko Granströmin mukaan joukkue tarvitsee 70 000–100 000 euroa lisää rahaa, jotta Ura Basket voisi haaveilla pelaamisesta ensi kaudella Korisliigassa.

– Sanoisin, että todennäköisyys pelata ensi kaudella Korisliigassa on 70 prosenttia. 30 prosenttia on todennäköisyys, että emme pelaa. Totta kai 30 prosenttia on iso todennäköisyys ja olen varautunut myös siihen, että emme pelaa, Granström myöntää.

Taustalla viime kauden rasitteet

Granströmin mukaan tällä kaudella tuloslaskelmassa on päästy “karvan verran” lähelle nollatulosta. Seuraa rasittavat yhä viime kauden virheet. Joulukuussa seuran taustayhtiö VS Basket OY joutui Verohallinnon protestilistalle. Velan kokonaissumma oli 16 545 euroa. Granströmin mukaan nämä joulukuussa uutisoidut vanhat rästissä olleet verovelat on maksettu. Mutta silti verottajalle VS Basket Oy on Granströmin mukaan velkaa tällä hetkellä yhteensä kaikkineen noin 20 000 euroa.

Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti tulevan kauden liigalisenssiin vaaditaan kaikkien velvoitteiden suorittamista muun muassa verottajalle.

Ura Basket kaipaa kipeästi suurta lisärahoitusta nopeasti. Kyse on koko suuren kokonaisuuden pyörittämisestä, eikä vain verovelkojen kuittaamisesta. Granströmin mukaan neuvotteluita on käyty parin sijoittajan kanssa, jotka voisivat tulla isommilla summilla mukaan.

– Selviää aika pian, jos nämä sijoittajat lähde mukaan. Jos he eivät lähde mukaan, kerätään rahat pienemmillä kokonaisuuksilla, Granström toteaa.

– Eihän se (70 000–100 000 euroa) kausikorttimyynnillä tai kannatusjäsenyyksien myymisellä tule. Kyllä tämä vaatii halukkailta rahoittajilta urheiluhenkeä ja koripallosydäntä.

Tällä hetkellä VS Basket Oy:n omistaa 90-prosenttisesti junioriseura Ura Basket ry. Loput kymmenen prosenttia omistaa luxemburgilainen sijoittaja Pierre Ernst ja toinen yksityishenkilö. Ernst päätyi Ura Basketin sijoittajaksi suomalaisten tuttujen kautta ja Granströmin mukaan tilanne on siinä mielessä luonteva, että Ernstillä on myös liiketoimintaa Suomessa.

Granström sanoo myös, että jos Ura Basketin korisliigajoukkue laittaa lapun luukulle, ei junioriseuran toiminta ei ole vaarassa. Päättynyttä edustusjoukkueen kautta on Turun Sanomien mukaan rasittanut myös se, että isolta yhteistyökumppanilta on jäänyt saamatta 30 000 euroa. Summa on iso lovi 300 000 euron liikevaihdolla toimivalle joukkueelle. Granströmin mukaan rahaa yhä karhutaan.

– Tämä on valitettava asia, Granström toteaa.

Paljon sanoja, mutta vähemmän tekoja

Ura Basket nousi Korisliigaan hyvin nopeasti. Vielä kaudella 2016–2017 joukkue pelasi kolmannella sarjatasolla miesten 1. divisioona B:ssä. Seuraavalla kaudella Ura voitti heti nousijajoukkueena sarjaporrasta ylempänä 1. divisioona A:n ja päätti nousta Korisliigaan. Vuosi sitten Ura Basket jäi Korisliigassa viimeiseksi, mutta säilytti paikkansa voittamalla liigakarsinnassa Loimaan Bisonsin.

Kaiken kaikkiaan Granström näkee, että Ura Basket on maksanut kahden vuoden takaisesta ratkaisustaan paljon oppirahoja.

– Päätimme ottaa riskin lähteä liigatoimintaan muutaman vuoden etuajassa siihen nähden, missä tilassa meidän organisaatiomme oli. Ehkä tässä on myös sellainen oppi, että nosteessa paljon ihmisiä innostuu mukaan toimintaan. Mutta sitten haastavammassa tilanteessa todellisia tekijöitä on aika paljon vähemmän, Granström sanoo.

Granström korostaa myös toisaalta, että reaktio on myös inhimillinen. Lisäksi hän kehuu Ura Basketin seuraväkeä ja talkooporukkaa ottelutapahtumien ympärillä.

– Mutta sitten on paljon henkilöitä, jotka tulevat mielellään paistattelemaan ja puhumaan isoja asioita esimerkiksi varainhankinnasta. He sanovat, että “kyllä minä teen ja hoidan.” Mutta tunnen vain pari sellaista henkilöä, jotka seisovat suoraselkäisesti noiden sanojen takana. Tiedän muutaman, jotka eivät mielestäni voi, Granström kuvailee.

Koronaviruspandemian tarkemmat seuraukset jo valmiiksi vaikeaan Ura Basketin talouteen alkavat selvitä vasta lähitulevaisuudessa.

Käytännössä nyt kauden päättymisen jälkeen pitäisi olla jo neuvottelemassa tulevan kauden sponsorisopimuksista. Mutta koronavirus aiheuttaa luonnollisesti epävarmuutta yritysten toimintaan ja silloin myös sponsorineuvottelut eri urheiluseurojen kanssa ovat vaikeita.

– Tällainen koronaviruksen aiheuttama äkkipysähdys on jo pelkästään henkisesti niin raju, että yhdellä ja sun toisella on jäsentelemistä, Granström myöntää.

Yksi merkittävä avoin asia on myös pelaajien palkanmaksu, kun kausi päättyi jo maaliskuun aikana. Alkuperäisessä aikataulussa runkosarja olisi päättynyt huhtikuussa.

Koripalloliitto tiedotti alkuviikosta (siirryt toiseen palveluun), että sisäpalloilulajit olivat olleet rakentamassa yhteistä ohjeistusta esimerkiksi palkanmaksusta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa. korisliigaseurat odottavat tarkempia ohjeistuksia ja lisätietoja, kun aiheesta keskustellaan torstaina seurakokouksessa Koripalloliiton johdon kanssa.

– Kyllä tässä saa hommia tehdä, että seuraava kausi tulee. Olemme jatkamassa Korisliigassa, mutta ei tämä ole mitään herkkua kenellekään, Granström sanoo.

Lue lisää:

Miesten ja naisten Korisliigat päättyivät ennen aikojaan

Suomalaiset palloiluseurat raastavassa tilanteessa – koripallopomo pitää konkursseja täysin mahdollisina: "En ihmettelisi yhtään"

Useat Suomen palloilusarjat peruttu kokonaan koronaviruksen takia – katso listaus täältä

Korisliigassa valmentajapotkut: Palotie sai lähteä Ura Basketin peräsimestä