Hyppää sisältöön

"Olympialaiseni ovat yksi pilkkuvirhe Dostojevskin Rikoksessa ja rangaistuksessa" – suomalaiset huippu-urheilijat ovat valmiita auttamaan sairaaloissa, jos koronavirustilanne vaatii

Seitsenottelija Miia Sillmania ja painonnostaja Anni Vuohijokea yhdistää kaksi asiaa: he opiskelevat terveydenhoitoalaa ja tähtäävät Tokion olympialaisiin.

Tokion olympialaiset ovat Anni Vuohijoen urheilu-uran päätavoite. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Urheilumaailma on lähes pysähtynyt koronaviruspandemian vuoksi. Sarjat ja liigat ovat päättyneet tai tauolla, niin kotimaassa kuin muuallakin maailmassa. Suuria kilpailuita sekä turnauksia on peruttu tai siirretty.

Toistaiseksi pandemia ei ole vielä purrut heinä–elokuussa järjestettäviin Tokion olympialaisiin, joiden järjestelyt ovat käynnissä täyttä höyryä. Olympialaisiin tähtäävät suomalaisurheilijat ovat nyt kovan paikan edessä, kun Suomessa keskiviikkona käyttöönotetun valmiuslain vuoksi urheilupaikkoja on suljettu.

Seitsenottelija Miia Sillman on siirtynyt treenihallin mentyä kiinni ulkoharjoitteluun ja yrittänyt parhaansa mukaan toteuttaa harjoituksia. Kaikkea ei voi kuitenkaan tehdä.

– Tämä vaikuttaa erityisesti lajiharjoitteluun. Ulkona pystyn kentällä tekemään, mutta vaatetta pitää olla päällä paljon. Mutta me kuitenkin pääsemme vielä ulos, siitä täytyy iloita, Sillman toteaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Olympialaisiin tähtäävä painonnostaja Anni Vuohijoki on harjoitteluolosuhteiden kannalta onnekas, sillä hän omistaa kuntosalin. Suurempiakin muutoksia koronavirustilanne on Vuohijoen harjoitteluarkeen tuonut.

– Oma valmentajani ei harjoittele kanssani, koska on työssään tekemisissä vanhusten kanssa. Olisi turha riskeerata sitä, Vuohijoki toteaa.

Miia Sillman on asettanut itselleen ensi kesän tulostavoitteeksi seitsenottelun Suomen ennätyksen. Kuva: Anssi Mäkinen/SUL

Epävarmuus kaihertaa

Vallalla oleva tilanne on olympialaisiin tähtäävälle urheilijalle hankala valmistautumiseen motivoitumisen suhteen. Sillman ja Vuohijoki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että maailman mittakaavalla urheilu ei ole nyt suuri murhe.

– Totesin tuossa juuri, että henkilökohtaisestihan tämä tilanne on todella ärsyttävä. Mutta jos mietitään maailman kannalta, niin olympialaiseni ovat yksi pilkkuvirhe Dostojevskin Rikoksessa ja rangaistuksessa, Vuohijoki toteaa.

Vuohijoki ei ole vielä varmistanut paikkaansa olympialaisiin. Koronaviruksen tieltä siirtyivät painonnoston EM-kisat, jotka olivat etukäteen ajatellen Vuohijoen tärkein paikka viilata tulos niin kovaan kuntoon, että olympiapaikkaa olisi voinut pitää lähes varmana.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kesäkuulle siirrettyjä EM-kisoja ei tulla laskemaan enää olympiakarsintaan. Eli olympialaisten suhteen se on nyt niin sanotusti herran hallussa ja se on pitkälti kiinni muista maista ja heidän karsintajärjestelmistään.

Yleisurheilussa on otettu käyttöön uusi ranking-järjestelmä, jossa pisteitä saa tuloksesta, mutta myös sen kisan tasosta, jossa tulos on tehty. Sillman on huolissaan siitä, kuinka kesän arvokisoihin on mahdollista tasavertaisesti saada tehtyä kisarajoja ja ylipäätään valmistautua vallalla olevissa olosuhteissa.

– Joissakin maissa rajoitetaan nyt kokonaan ulkona liikkumista. Eiväthän niiden maiden urheilijat ole tasavertaisessa asemassa, kun koitetaan ylläpitää kuntoa ja rikkoa kisarajoja, Sillman pohtii.

Sillman on asettanut tavoitteekseen ensi kesänä olympialaiset ja EM-kisat. Sen varalta, että arvokisoja ei päästäisi kilpailemaan normaalisti, Sillmanilla on myös tulostavoite: seitsenottelun Suomen ennätys.

Vuohijoelle Tokion olympialaiset ovat uran päätavoite. Vaikka tilanne olympialaisten suhteen on monien mielissä epävarma, Vuohijoki ei halua jossitella niiden kohtalolla.

– Yhden päivän mietin sitä ja treenaaminen oli ihan paskaa. Parempi on, että treenaa vain menemään.

Anni Vuohijoki ei halua jossitella Tokion olympialaisten kohtalolla. Kuva: Sebastian Backman / Yle

"Jos apua tarvitaan, niin sitä pitää pystyä antamaan"

Sillmania ja Vuohijokea yhdistää se, että molemmat opiskelevat terveydenhoitoalaa. Sillman opiskelee kolmatta vuotta kätilöksi ja Vuohijoki viimeistelee neljättä vuottaan lääkäriopintojen parissa.

Molemmat näkevät pandemiatilanteen myös opiskeluidensa kautta ja jos tilanne Suomen sairaaloissa äityy pahaksi, voidaan opiskelijoita pyytää apuun.

– Varmaan jokainen hoitoalalla oleva kokee jollakin tavalla velvollisuudekseen olla tässä tilanteessa avuksi, Sillman toteaa.

– Jos apua tarvitaan, niin sitä pitää pystyä antamaan ja kannan korteni kekoon. Jos 10–15 prosenttia sairastuneista joutuu tehohoitoon, niin silloin urheilullisilla tavoitteillani ei ole merkitystä, Vuohijoki sanoo.

Olympialaisten siirtäminen tai peruminen olisi molempien urheilijoiden mielestä suuri asia. Kumpikin kokee kuitenkin ihmisten terveyden ja turvallisuuden tärkeämmäksi asiaksi tässä tilanteessa.

– Olympialaiset ovat tosi ison kokoluokan tapahtuma ja koronaviruksen pitää olla kyllä aika suuresti laantunut, että olympialaiset pidetään. Päättäjillä on tässä iso pohdinta, että ottavatko he riskiä, Sillman toteaa.

– Jos paikan päälle täräytetään se määrä ihmisiä ja pandemia ei ole vielä hellittänyt, niin se ei ole turvallista. Vaatii hoitohenkilökunnalta ja ihmisiltä urotekoja, että pandemia on taltutettu siihen mennessä kun olympialaiset tulevat, Vuohijoki pohtii.

Lue myös: