1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Hiihtomaajoukkueessa koronatapaus – Sami Jauhojärvi luottaa maajoukkueen toimintatapoihin: "Terve huonekaveri eristettiin eri huoneeseen"

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan sairastumisella kauden päätteeksi on kauaskantoiset seuraukset tulevaan talveen.

Maajoukkuetoverukset Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi ottivat pariviestin MM-pronssia Lahdessa 2017. Kuva: Tomi Hänninen

Hiihtoliitto tiedotti tiistaina, että Suomen maastohiihtomaajoukkueen valmentajalla Ville Oksasella on todettu koronavirustartunta ja hän on karanteenissa Kanadassa.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntijaa Sami Jauhojärveä ei yllätä, että nopeasti maailmalla leviävä virus on saavuttanut hiihtopiirit ja myös Suomen maajoukkueen.

– Eihän tämä mikään yllätys ole, kun näkee kuinka paljon tämä on levinnyt ja kuinka paljon tämä on maailmaa sekoittanut koko virus, Jauhojärvi sanoo.

Suomen maajoukkueen oli määrä kilpailla hiihdon maailmancupissa Quebecissä Kanadassa, mutta joukkue palasi monen muun maan tavoin takaisin kotimaahan torstaina. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS lopulta perui kilpailut perjantaina.

Pitkän uran maajoukkueessa tehnyt Jauhojärvi ei kokenut vastaavaa omalla urallaan, mutta kertoo, että joukkue varautui tavalliseen flunssaankin selkeällä ohjeistuksella.

– Oli mikä vaan tauti, mikä uhkaa levitä toisiin joukkueen jäseniin, niin ensimmäisenä vietiin tieto valmentajille tai lääkäreille, jotka ottavat vastuun siitä, miten jatketaan. Jos olimme hotellissa, niin terve huonekaveri eristettiin eri huoneeseen, koska taudinaiheuttajaa on sinne myös levinnyt. Käsien pesua korostettiin läpi uran, Jauhojärvi kertaa.

Ville Oksanen on ollut karanteenissa Kanadassa viime viikon keskiviikosta lähtien. Kuva: Tomi Hänninen

Oksanen toimi esimerkillisesti ja eristi itsensä Quebecissä heti, kun sai tietää mahdollisesti altistuneensa tartunnalle edellisenä viikonloppuna. Kaikki kuusi Kanadassa mukana ollutta hiihtäjää ovat olleet karanteenissa Suomeen paluun jälkeen. Suomen viranomaisten suosituksen mukaan matkalta palaavien tulee jäädä eristyksiin 14 päivän ajaksi.

Maajoukkueen päävalmentajan Matti Haaviston mukaan urheilijoilla ei ole ilmennyt koronaviruksen oireita. Sami Jauhojärvi uskoo, että tilanne aiheuttaa silti varmasti huolta joukkueen jäsenissä.

– Urheilijat ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Varsinkin, kun he tekevät omalla kropallaan työtä, niin on siinä pelko, että miten käy, jos tällaisen taudin saa. Sairastumista vältetään kuin ruttoa, Jauhojärvi toteaa.

Sairastuminen romahduttaisi kunnon

Vaikka kausi on nyt ohi niin maailmancupissa kuin kotimaassakin, ei hiihtäjillä ole aikaa sairastaa. Se hidastaisi ennätyksellisen tiiviistä kaudesta palautumista. Menneellä kaudella maailmancupin startteja oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Nyt harjoitellaan ja pidetään mahdollisesti harjoittelusta pikku loma huhtikuun loppupuolella. Nyt jos sairastuisi, se pudottaisi kuntoa aika paljon alaspäin. Pitäisi sitä lomaa lykätä tai jopa unohtaa se kokonaan. On henkisesti tärkeää, että saa myös mentaalipuolelle lepoa ja arjen irtioton, Jauhojärvi kertoo.

Jauhojärvi muistuttaa, että mikäli harjoittelun lopettaa fyysisesti ja henkisesti äärimmäisen kuormittavan kauden päätteeksi kuin seinään, saattaa myös kehon puolustusjärjestelmä pettää. Jauhojärven mukaan urheilijat kuitenkin tietävät tämän ja osaavat pikku hiljaa vähentää harjoittelua kohti keväällä siintävää lomaa.

– En usko, että urheilijat ovat sen alttiimpia sairastumiselle kauden lopussa, vaikka väsymystä onkin kropassa. Urheilijat ovat tottuneet siihen, ettei saa päästää kierroksia suoraan alas.

Lue myös:

Hiihdon maajoukkuevalmentaja karanteenissa Kanadassa koronavirustartunnan takia – Pärmäkoski matkasi Kanadaan samassa lentokoneessa

Pärmäkoski eristää itsensä mökkiin Vuokatissa, ladulla kahden metrin turvaväli

Koronavirus ajoi Venäjän hiihtomaajoukkueen ongelmatilanteeseen Kanadassa – "Harmi, että toimittiin näin oudosti"

Hiihdon maailmancup on päättynyt – Quebecin kisat on peruttu