Hyppää sisältöön

Osa suomalaisista NHL-pelaajista lentämässä kotiin yksityiskoneilla: "Se on viimeinen vaihtoehto"

Moni suomalaispelaaja on jäämässä Pohjois-Amerikkaan odottelemaan lisätietoja kauden mahdollisesta jatkumisesta.

Aleksander Barkov on yhä Pohjois-Amerikassa. Kuva: Getty Images

Samaan aikaan, kun Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ovat sulkeutumassa rajoja myöten yhä voimakkaammin, moni kotimainen NHL-pelaaja pitää edelleen majaansa NHL-kodissaan. Toisaalta osa on jo ehtinyt lentää kotiin. Ainakin Carolinan Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen, Coloradon Mikko Rantasen, Winnipegin Patrik Laineen sekä Dallasin Roope Hintzin on kerrottu jo olevan Suomessa.

Moni on kuitenkin edelleen valmis katsomaan pidemmälle nähdäkseen, miten edelleen kesken olevan kauden käy. Yksi näin toimivista on Floridan Aleksander Barkov.

– En minä vielä halua lähteä. Minulla kaikki riippuu siitä ratkaisusta, jatkuvatko pelit vai ei, lopulliseen päätökseen asti majaansa Floridassa pitävä Barkov sanoo Yle Urheilulle.

Barkovilla oli selkeät sävelet, miten käyttää aikaansa.

– Olen ajatellut treenailla ja levätä. Onhan täällä myös kivat kelit, että siinä mielessä on mukavaa olla täällä. Pleikkaria tulee kanssa varmaan pelattua aika paljon.

Juuse Saros elää monien muiden tavoin outoja aikoja. Kuva: Getty Images

Samoilla linjoilla on kevät-talvella suorastaan erinomaiseen vireeseen äitynyt Nashvillen suomalaismaalivahti Juuse Saros. Saroksen mukaan Nashvillen kaikki suomalaiset – farmipelaajat mukaan lukien – ovat Eeli Tolvasta lukuun ottamatta edelleen Pohjois-Amerikan kodeissaan.

Myös Esa Lindell aikoo seurata käsillä olevan tilanteen kehittymistä Dallasin kodista käsin.

– Eeli taisi lähteä, mutta muut ollaan täällä. En tiedä, onko meidän joukkueesta vielä kukaan lähtenyt. Varmasti pari viikkoa katsellaan tilannetta, että mitä tässä lopulta tapahtuu. Onhan tämä aika outo tilanne, Saros sanoo.

– En ole ajatellut vielä lähteä. Ainakin nyt alustavasti pysytään täällä ja seurataan, miten tilanne etenee, komppaa Lindell.

Barkovin tavoin Saroksen arjen täyttävät perusrutiinit.

– Kotona nyt koittaa jotakin jumpata ja sitten käydä koiran kanssa juoksemassa. Ei tässä nyt oikein muu auta. Telkkari on myös tullut tutuksi, Saros naurahtaa.

Vatanen pitää golf-kunnon yllä

Carolinan Sami Vatasen kautta voi hyvällä syyllä pitää muutenkin kuin koronaviruskatkon vuoksi erikoisena. Loukkaantumisista kärsinyt suomalaispuolustaja tuli kaupatuksi helmikuussa New Jerseystä Carolinaan vaihdossa Janne Kuokkaseen sekä puolustaja Fredrik Claessoniin.

Lisäksi New Jersey sai kaupassa ehdollisen kolmos- tai neloskierroksen varausvuoron. Tämä vuoro jää kuitenkin New Jerseyltä todennäköisesti saamatta, sillä Vatanen ei ehtinyt vetää jäähän viillon viiltoa Carolina-paidassa loukkaantumisen vuoksi. Devils voisi vielä saada vuoron, mikäli Vatanen pelaisi 70% Hurricanesin mahdollisista pudotuspeleistä.

Kauden katkettua Vatanen puolisoineen ja koirineen palasi New Jerseyyn.

– Tultiin takaisin Jerseyyn, kun meillä on täällä vielä kämppä eli jenkeissä ollaan. Ei minulla oikein mitään suunnitelmaa ole, että mennään ihan päivä kerrallaan ja katsotaan, mitä tapahtuu. Kun ei tiedä vielä, että pelataanko tässä vai ei, niin jäätiin tänne vielä toistaiseksi, Vatanen sanoo.

Sami Vatanen viettää nyt aikaansa pelaamalla golfia. Kuva: Imago Sport/AOP

Sami Vatanen kuuluu niihin suomalaispelaajiin, joilla ei tule olemaan ajankäytöllisiä ongelmia tauon aikana. Intohimoinen golffari ehtii todennäköisesti pelata tauon aikana kierroksen jos toisenkin – eikä ainoastaan ulkona.

– Täällä pääsee hyvin pelaamaan ja vielä sisälläkin, kun mulla on tuo golfsimulaattori kotona, Vatanen heittää.

Kotona simulaattori?

– Pitäähän se olla, ettei taidot ruostu, Vatanen nauraa.

Vatasen taidot eivät totisesti ole ruostuneet, tämä nimittäin operoi 3-4 tasoituksella, mikä lienee kovaa eliittiä kotimaisten NHL-pelaajien keskuudessa, todennäköisesti myös kansainvälisesti. Carolina on muutenkin NHL:n suomalainen golfseura, sillä myös Teuvo Teräväinen tunnetaan golfnörttinä, eikä Sebastian Ahonkaan taidoissa tiettävästi huomautettavaa ole.

– En tiedä, kenellä on pienin tasoitus, mutta varmasti aika lähellä olen. Ja kyllä me suomalaisten golfkisa Teukan ja Sepen kanssa voitettaisiin, Vatanen virnuilee.

Jyväskyläläislähtöisen Vatasen lempikenttä löytyy New Jerseystä.

– Rigdewood Country Club on suosikkini. Se kenttä on aina hyvässä kunnossa, kun olen ollut siellä ja tykkään, miltä se näyttää. Siellä pelataan PGA-kiertuettakin välillä.

Yksityiskoneella kotiin?

On kuitenkin niitäkin suomalaisia, jotka ovat aikeissa palata kotiin. Arizonan Antti Raanta kuuluu tähän porukkaan, mutta ongelma on siinä, että lentäminen Yhdysvalloista on juuri nyt erittäin vaikeaa. Ylipäätään lentäminen Suomeen on vaikeaa, sillä jatkoyhteyksiä Euroopassa on peruttu paljon viime päivinä.

Esimerkiksi Coloradon maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila tuskaili torstaina kotiin pääsemisen kanssa. Parkkila ei päässyt Denverissä lennolle, koska jatkoyhteys Islannin Reykjavikista Helsinkiin oli peruttu. Parkkila lähti yrittämään uudelleen Chicagon ja Brysselin kautta.

NHL-pelaajat ovat reagoineet tilanteeseen omalla tavallaan.

Yle Urheilun tietojen mukaan Coloradon, Carolinan ja Buffalon pelaajat vuokrasivat aiemmin yksityiskoneen, jolla lensivät Ruotsiin ja Suomeen. Tässä kyydissä olivat todennäköisesti ainakin Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Rasmus Ristolainen. Tällaisen kyydin hinnan voisi arvioida 100 000 taalan tuolle puolen.

Antti Raanta sai äskettäin perheenlisäystä. Kuva: Getty Images

Tällaisesta on nyt ollut puhetta myös Arizonassa. Taannoin perheenlisäystä saaneen Antti Raannan mukaan Suomeen lähteminen voisi tulla ajankohtaiseksi parin viikon sisällä. Perheen tuoreimmalla jäsenellä ei kuitenkaan ole vielä edes passia, joten ihan vielä ei matkalaukkuja olla aavikolla pakattu.

– Katsotaan nyt viikko-pari tässä, miten tilanne kehittyy. Pojalla ei vielä ole passia, että se ainakin estää. En tiedä, milloin hänen kanssaan edes saa lentää. Voi olla, että mennään sitten ruotsalaisten kanssa omalla koneella. Jos tämä koko maailma nyt suljetaan, niin se on sitten viimeinen vaihtoehto, millä voi vielä päästä kotiin, Raanta juttelee.

– Voi olla, että siihen tulee sitten muitakin eurooppalaisia kyytiin muista porukoista. Olisihan se aika kovaa touhua tällä hetkellä lähteä kahdella kolmella välilaskulla matkustamaan kahden lapsen ja koiran kanssa Suomeen, Raanta naurahtaa.

Kiirettä Raannalla ei kuitenkaan ole.

– Meillä on kaappi täynnä ruokaa ja ilmatkin on paremmat kuin Suomessa, että ei tässä nyt mitään hätää ole. Isoin juttu on se, että pääsee Suomeen sitten jossakin kohtaa, jos kaikki paikat menee oikeasti kiinni, Raanta hymyilee lopuksi.

Lue lisää:

NHL:ssä ensimmäinen koronavirustartunta – koko joukkue määrätty eristykseen

Kanadalaislähde: NHL-pelaajilta mielenkiintoinen ehdotus kauden jatkamiseen

Kotiin palaavia NHL-pelaajia odottaa karanteeni – kauden jatkaminen siirtyy ainakin toukokuulle