Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

FC Interin kapteeni Timo Furuholm: "Tässä mennään terveys edellä ja jalkapallo on vain jalkapalloa"

Turkulaisseuran kapteeni viettää päivät kotona lasten kanssa ja treenaa omin nokkinensa iltaisin.

jalkapalloilijat
Timo Furuholm juoksee.
Timo Furuholm perää rauhallisuutta kaikilta. Hän kantaa huolta sairaanhuoltohenkilökunnan jaksamisesta. "En ole itsestäni tai joukkuekavereistani huolissani. Me ollaan kyllä kunnossa, kun kesällä päästään taas pelaamaan."Minna Rosvall / Yle

Turkulaisen jalkapalloseura FC Interin kapteeni Timo Furuholm joutuu koronaviruspandemian vuoksi harjoittelemaan omin päin. Jokaiselle joukkueen pelaajalle on laadittu henkilökohtainen treeniohjelma, eikä kokoontumisia edes pienryhmissä toistaiseksi suositella.

– Meidän pitää toimia esimerkillisesti junioriurheilun suuntaan. Jos me alamme nyt järjestää salassa treenejä ja sana siitä leviää, niin me annamme huonon signaalin muille.

Furuholm toteaa, että maassa on tuhansia junioreita, jotka eivät pääse treenaamaan omaa urheilulajiaan. Hän kantaa myös huolta oman joukkueensa ulkomaalaispelaajista.

– Monet haluaisivat olla tässä tilanteessa kotimaassaan. Täällä heille yritetään keksiä tapoja treenata tämmöisessä puolikaranteenissa. Heillä on varmasti todella vaikeata.

Jalkapallo on kontaktilaji

Furuholm myöntää, että jalkapallossa ollaan tiiviissä kontaktissa joukkuetovereiden ja vastustajien kanssa. Hiki lentää ja palloja kosketellaan käsin.

– Kopissa ollaan todella tiiviisti. Jos yksi pelaajista saa tartunnan, niin se leviää heti. Ja vaikka tartunta ei olisi meille itsellemme vaarallinen, emme halua levittää virusta yhtään minnekään.

Interin hyökkääjä kehuu nykyisiä tapoja pitää yhteyttä. Joukkueen fysiikkavalmentaja on lähettänyt treeniohjelmat WhatsAppissa.

– Ongelmia voi tulla siinä, onko kaikilla tarvittavia materiaaleja, kuten kumilenkkejä ja pieniä painoja. Tämä vaatii luovaa ajattelua ja uusien innovaatioiden keksimistä.

Kotioloissa voi treenata jumppaamalla ja käymällä lenkillä. Kun vaimo on tehnyt etätyönsä, aloittaa Furuholm treenaamisen. Lasten kanssa kotona oleminen käy treenistä, jalkapalloilija naurahtaa.

– Iltapäivällä katson paljonko on paukkuja jäljellä, ja treenaan sen mukaan. Olen aina pitänyt kunnostani huolta ja tiedän tarkalleen, missä kunnossa olen. Ei minun tarvitse lähteä kahdesti päivässä mäkijuoksuja vetämään.

Suomen debyytti EM-kisoissa saa odottaa

Jalkapallon EM-turnaus oli tarkoitus pelata kahdessatoista Euroopan maassa kesä–heinäkuussa. Koronaviruspandemia kuitenkin pakotti Euroopan jalkapalloliiton siirtämään kisoja.

Suomi selviytyi historiallisesti kisoihin vuosikymmeniä kestäneen odotuksen jälkeen. Furuholm on edustanut Suomea A-maajoukkueessa kymmenen vuoden ajan.

– Näköjään kaikki mahdollinen, mikä voi tapahtua, tapahtuu. Ensin kisoihin pääsemistä odotetaan kymmeniä vuosia ja sitten käy näin. Kuitenkin tässä mennään terveys edellä ja jalkapallo on vain jalkapalloa.

Uefa siirtää kisoja vuodella eteenpäin. Furuholm on nyt 32-vuotias ja paljastaa pohtivansa uransa jatkoa.

– Pitää miettiä, jatkanko uraa vielä ensi vuoden puolelle, jolloin pysyisi mahdollisuus päästä kisajoukkueeseen. Kun kisapaikka varmistui, koimme uskomattomia fiiliksiä. Lisää on varmasti tulossa ja kisat pelataan.

Timo Furuholm Turun Mikaelinkirkon edessä.
Timo Furuholm sanoo, että treenaaminen vaatii nyt luovaa ajattelua ja uusien innovaatioiden keksimistä.Minna Rosvall / Yle

Furuholm perää yhteen hiileen puhaltamista

FC Interin kapteeni kiittelee perhettään, jolta saa tukea vaikeina aikoina.

– Olen onnekas, että saan olla oman perheeni luona. Toinen perhe, se alkuperäinen, on Porissa. Kaikki ovat todella lähellä.

Furuholm kantaa huolta joukkueensa yksineläjistä. Huolia puidaan tarvittaessa yhdessä chatissä.

– Itsellekin on tullut paljon kysymyksiä ja mietteitä päähän. Jos ei ole ketään, jonka kanssa ajatuksiaan jakaa, voivat seinät alkaa kaatua päälle. Kompetenssini ei riitä kertomaan koronasta mitään, mutta yritän luoda hyvää fiilistä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat