Suora

  • Uinnin EM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Moni Veikkausliigan seura pani pelaajat pakkolomalle koronaviruksen takia – ihmisten solidaarisuus lämmittää seurapomoa

Veikkausliigan seuroista ainakin RoPS, HIFK ja IFK Mariehamn ovat laittaneet pelaajansa ennenaikaiselle vuosilomalle.

Veikkausliiga
hifk rops
HIFK ja RoPS kohtasivat Helsingissä viime heinäkuussa. Kuvassa vasemmalta Taye Taiwo, Sakari Tukiainen ja Lucas Lingman ja Kalle Katz.AOP

Koronavirus on ajanut myös jalkapallon Veikkausliigan seurat ahdinkoon. Kauden alku viivästyy koronavirustilanteen takia ainakin kesäkuulle.

Monessa seurassa pelaajat ovat siirtyneet ennenaikaiselle vuosilomalle. Nyt vallitsevassa tilanteessa seura voi sopia pelaajien kanssa vuosiloman alkamisesta ilman kahden viikon ilmoitusaikaa. Näin toimittiin muun muassa Rovaniemellä.

– Pelaajilla on nyt lomat ennakkoon pääsiäiseen asti. Kaikille muille työntekijöille olemme antaneet toistaiseksi voimassa olevan lomautusilmoituksen. Nythän laki näyttää menevän siihen, että määräaikaisetkin pystyy lomauttamaan. Kyllä me tulemme kaikki työntekijät sitten lomauttamaan, RoPSin toimitusjohtaja Risto Niva kertoo Yle Urheilulle.

Jalkapallon pelaajayhdistyksen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan määräaikaisia sopimuksia ei pääsääntöisesti saa lomauttaa. Yhdistyksen näkemyksen mukaan pelaajien lomauttamiselle ei ole perusteita, kun kauden alkamisajankohtaa siirretään.

– Pelaajat ovat lomalla ikään kuin "suojassa". Kaikki muut valmentajista lähtien tullaan lomauttamaan, Niva sanoo.

Pelaajat ovat vuosilomalla myös ainakin IFK Mariehamnissa ja HIFK:ssa.

– Pelaajat saavat täyden palkan ja pitävät yksinkertaisesti lomansa nyt, sen sijaan että olisivat lomalla kauden jälkeen. Tapasimme jokaisen pelaajan erikseen ja kaikki suostuivat tähän. Tämä on parempi joukkueelle, eikä tästä synny pelaajille haittaa, IFK Mariehamnin toiminnanjohtaja Peter Mattsson kertoo.

ifk mariehamn honka
IFK Mariehamnin pelaajat laitettiin lomalle. Riku Sjöroos ja Hongan Demba Savage taistelivat pääpallosta marraskuussa.AOP

HIFK:ssa suunniteltiin pienryhmäharjoittelua, mutta hallituksen uusimmat ohjeistukset muuttivat tilannetta. Seurassa on huomioitu myös pelaajayhdistyksen kanta (siirryt toiseen palveluun) asiaan.

– Pelaajat ovat lomalla, mutta voivat harjoitella. Jos he harjoittelevat, niin se on vapaaehtoista, HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström sanoo.

Seinäjoella SJK:n koko henkilöstö pelaajat mukaan lukien suostui leikkaamaan palkkojaan seuraavan kolmen kuukauden ajalta.

– Teimme melko nopeasti päätöksen siitä, että lähdemme kollektiivisesti joukkueena mukaan talkoisiin. Toivotaan, että nyt tehdyt toimenpiteet auttavat, eikä epidemia aiheuta liian kovaa kolausta päivittäiseen toimintaamme, puolustaja Tero Mäntylä kommentoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Solidaarisuus lämmittää

Vaikeassa tilanteessa jalkapalloväki on omalla tavallaan pyrkinyt auttamaan paikallisia seuroja. RoPSin verkkokaupassa ostotapahtumia on ollut kuluneella viikolla tavallista enemmän, mikä lämmittää toimitusjohtaja Risto Nivan mieltä.

– Ihmiset ovat lähteneet ostamaan tuotteitamme ja kausikortteja on mennyt tilanteeseen nähden kaupaksi yllättäen hyvin. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin karsia kulut minimiin ja yrittää samalla houkutella ihmisiä solidaarisuuskampanjaan. On ollut kiva huomata, kuinka paljon oma-aloitteista tukea ihmisiltä on tullut, Niva sanoo.

Toistaiseksi yksikään RoPSin yhteistyökumppaneista ei ole vetäytynyt tai ilmoittanut jättävänsä mitään maksamatta. Nivan mukaan tällä hetkellä on vaikea arvioida, pystyvätkö yhteistyökumppanit hoitamaan velvoitteitaan.

– Jos yhteistyökumppanit joutuvat lomauttamaan omiaan, se heijastuu äkkiä meillekin. Erilaisia skenaarioita on vaikea laskea, kun kellään ei ole oikein faktaa.

rops fanit
RoPSin verkkokaupassa kauppa on käynyt kuluvalla viikolla. Kuvassa fanit vierasottelussa Vaasassa.AOP

Veikkausliiga on kauden viivästymisestä huolimatta yhä tarkoitus pelata kokonaisuudessaan. Jos näin käy, toiminnanjohtaja Peter Mattsson ei usko IFK Mariehamnin kärsivän merkittäviä taloudellisia tappioita.

– Jos sarja alkaa kesäkuussa ja pelataan täysi kausi, niin teoreettisesti ei pitäisi olla ongelmia. Tv- ja sponsorisopimukset säilyvät myös ennallaan. Toki se vaikuttaa myös meihin, jos meitä tukevat yritykset joutuvat ahdinkoon. Siitä voi tulla pelottavan iso ongelma koko yhteiskunnalle. Jos kukaan ei esimerkiksi matkusta Ahvenanmaalle, niin todella monet yritykset ovat yhtäkkiä ongelmissa, Mattsson sanoo.

Mattssonin mukaan IFK Mariehamnilla on yli sata sponsoria.

– Emme ole ollenkaan niin haavoittuvaisia kun monet muut seurat liigassa, hän toteaa.

Lue myös:

FC Interin kapteeni Timo Furuholm: "Tässä mennään terveys edellä ja jalkapallo on vain jalkapalloa"

"Katsokaa näitä komeita naisten kuraisia jalkoja, näin viehättävää naisjalkapallo on" – Suomen jalkapallon kunniagallerian ensimmäinen nainen jäi urallaan ilman lajin arvostusta

Palkanalennus kolmeksi kuukaudeksi kaikille Seinäjoen jalkapallokerhossa ja SJK-konsernissa

Jalkapallon pääsarjojen aloitus siirtyy – Veikkausliiga käynnistyy kesäkuussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat