1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Palloilulajien sarjapaikkojen jako aiheuttaa päänvaivaa, ja liitoissa tarvitaan juristienkin apua – seuroissa odotetaan kuumeisesti päätöksiä: "Olisi tosi iso pettymys, jos emme nouse"

Yle Urheilu kokosi yhteen tiedot siitä, milloin palloilulajien pääsarjatason sarjapaikoista odotetaan päätöksiä. Monissa lajeissa karsintasarjat jäivät kokonaan pelaamatta tai kesken, mikä aiheuttaa paljon epätietoisuutta ensi kaudesta.

Lukko ja RoKi olivat matkalla kohti ensi kauden sarjapaikkaa Naisten Liigassa ennen kuin kausi keskeytyi koronaviruksen vuoksi. Kuva: Elmeri Elo/AOP

Rovaniemellä edelliset kahdeksan päivää ovat kuluneet hitaasti. RoKin naisten päävalmentaja Tuomas Liitola on viime päivinä päivittänyt Jääkiekkoliiton sivuja useamman kerran päivässä sen toivossa, että hän saisi tietoa ensi kauden sarjapaikoista.

Jääkiekkoliitto tiedotti viime viikon torstaina, että kaikista sen alaisista sarjoista toiminta loppuu välittömästi koronaviruksen vuoksi. Äkillinen kauden päätös tarkoitti jääkiekossa sitä, että Naisten Liigan karsintasarjasta jäi pelaamatta kaksi ottelukierrosta.

Tämän hetken tuloksilla liigassa olisi säilymässä Lukko ja pääsarjatasolle nousemassa RoKi. Mestiksen puolella ensi kauden olisi puolestaan aloittamassa TPS ja APV. Tasapisteissä TPS:n kanssa ollut RoKi oli kilpakumppaniaan sarjataulukossa edellä, koska rovaniemeläisillä oli turkulaisia enemmän voittoja. Toisaalta RoKi oli pelannut myös yhden ottelun vähemmän kuin TPS.

Tilanne ennen kauden keskeytystäOttelutPisteet
Lukko15/1623
RoKi14/1622
TPS15/1622
APV14/163

Jo viime kaudella RoKi pelasi hyvät karsinnat Naisten Liigassa, mutta jäi ilman liigapaikkaa. Tällä kaudella joukkue oli vakuuttava niin Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa kuin karsinnoissakin.

RoKi olisi kohdannut karsintojen viimeisenä viikonloppuna vielä kotonaan Lukon ja APV:n. APV:n rovaniemeläiset voittivat kuluneella kaudella kaikissa otteluissa alemmassa jatkosarjassa ja karsinnoissa. Lukkoa vastaan pelatuissa otteluissa kotijoukkue nappasi joka kerta voiton.

– Minulla oli aika vahva usko siihen, että olisimme voittaneet ainakin toisen, tilastojen valossa todennäköisesti jopa molemmat jäljellä olleet ottelut. Meillä oli vahva luotto ja usko sarjapaikkaan, RoKin päävalmentaja Tuomas Liitola kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Liitola toivookin, että RoKi selvittää tiensä liigaan, vaikka karsinnat jäivät poikkeuksellisesti kesken.

– Olisi tosi iso pettymys, jos emme nouse. Sitä olisi järkiperusteisesti aika vaikea selittää, kun käytännössä jo pelasimme itsemme liigaan.

Tuomas Liitola on valmentanut kaksi viime kautta RoKin naisten jääkiekkojoukkuetta. Kuva: Elmeri Elo/AOP

Nykytuloksilla TPS olisi kahden liigavuoden jälkeen putoamassa sarjaporrasta alemmaksi, jos ensi kausi pelataan kymmenen joukkueen voimin. Toissa kaudella TPS nousi liigaan, kun pääsarjatason joukkuemäärää kasvatettiin kahdeksasta kymmeneen.

Liitolan mukaan voisi olla hyvä idea kasvattaa joukkuemäärä nyt 11:een, sillä alemmassa jatkosarjassa erot eivät olleet joukkueiden kesken kovin suuret.

– Urheilullisesti reiluin ratkaisu olisi, että Lukko, RoKi ja TPS aloittaisivat ensi vuonna liigassa. Ne kolme joukkuetta olivat pisteissä niin lähellä toisiaan, Liitola sanoo.

Säilyykö ÅIF sittenkin Salibandyliigassa?

Miesten Salibandyliigassa viimeiseksi jääneen ÅIF:n pitäisi pudota kilpailusääntöjen mukaan suoraan divariin. Ongelman aiheuttaa kuitenkin se, että divarissa ei ehditty vielä pelata pudotuspelejä loppuun, minkä vuoksi ei tiedetä, mikä joukkue olisi nousemassa korkeimmalle sarjatasolle ÅIF:n tilalle.

Kauden 19-20 sarjajärjestelmien perusteella liigassa pelaa 14 joukkuetta myös ensi kaudella. Näin ollen ÅIF saattaa jatkaa sarjassa, ellei sarjajärjestelmää muuteta, sillä nousijaa ei ole pystytty pelaamalla selvittämään.

Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen ei halua spekuloida, miten sarjapaikat ratkaistaan. Päätökset tehdään maaliskuun aikana ja silloin selviävät miesten joukkueet, jotka voivat ilmoittautua ensi kauden liigaan.

Ongelmia sarjapaikoista päätettäessä aiheuttaa se, että eri sarjoissa kausi jäi kesken aivan erilaisessa tilanteessa. Täysin poikkeuksellisessa tilanteessa liitossa on turvauduttu juristien apuun. Neuvoja kaivataan sarjapaikkojen jaossa ja toisaalta salivuorojen maksuihin liittyvissä asioissa. Salibandyliitto maksaa valtaosan sarjojensa salivuoroista.

– Nyt selvitetään, säilyykö maksuvelvollisuus vai ei, vaikka edellytyksiä pelaamiseen ei ole, kun valmiuslaki on voimassa. Kyse on kuusinumeroisesta summasta, Vehniäinen kertoo.

Vasta 17-vuotias Oliver Sillanpää (keskellä) oli ÅIF:n paras pistemies. Hän teki 23 ottelussa 34 pistettä. Kuva: Juhani Järvenpää/Salibandyliitto

Sipoolaisessa ÅIF:ssä otetaan avosylin vastaan toinen kausi liigassa, mutta putoaminen divariinkaan ei haittaisi, sillä seuran strategia on kehittää nuorista pelaajista liigatason pelaajia.

– Kokeilimme liigaa ja se oli hieno kokemus. Pienellä paikkakunnalla olosuhteiden kanssa piti kuitenkin tehdä hirveät järjestelyt. Ehdimme jo tuudittautua siihen, että putosimme, ÅIF:n hallituksen jäsen Marko Ojanen sanoo.

Tällä hetkellä ÅIF on jo solminut runsaasti pelaajasopimuksia sillä ajatuksella, että joukkue pelaa divarissa. Lähes puolet joukkueesta on valmiina ensi kautta varten. Toisaalta osa huippupelaajista odottaa vielä ratkaisua sarjapaikoista.

– Meillä on tosi taitavia pelaajia, jotka ovat mukana myös nuorten maajoukkueessa. Heillä ei ole vielä sopimusta, vaan he odottavat tätä ratkaisua, Ojanen kertoo.

Naisten salibandyliigassa karsinnat ehdittiin jo pelata. FBC Loisto voitti pudotuspelikarsinnoissa Pelicans SB:n ja olisi näin lunastamassa sarjapaikkaa A-liigaan. SSRA on karsintojen tuloksilla säilymässä A-liigassa, kun se löi O2-Jyväskylän otteluvoitoin 3–0.

Helsinki Volley kärkkyy nousupaikkaa, Lempo ei

Lentopalloliitossa päätettiin, etteivät joukkueet putoa tällä kaudella sarjoistaan, koska tasoa mittaavia karsintoja alemman sarjan joukkueiden kanssa ei pystytty pelaamaan. Joukkueet voivat kuitenkin anoa sarjapaikkaa tasoa ylempää.

Lentopalloliiton toimitusjohtajan Seppo Siika-ahon mukaan ensi kaudella joitain sarjoja voidaan tästä syystä pelata tätä kautta suuremmalla joukkuemäärällä. Toisaalta sarjoista putoajia voi tulla seurojen talousvaikeuksien takia.

Naisten 1-sarjassa Helsinki Volley vei nimiinsä runkosarjan ykkössijan. HEL Volley voitti 22 ottelustaan 19. Helsinkiläisten joukkueenjohtajan Jaana Ylitalon mukaan joukkueen tavoite on nousta ennen pitkää pääsarjaan.

– Nyt ei ole ollut vuosikymmeniin mitään lentopallon liigajoukkuetta Helsingistä. Itse laji tarvitsisi sitä paljon ja se nostattaisi näkyvyyttä varmasti koko lajille, Ylitalo perustelee.

Sitä Ylitalo ei vielä halua sanoa, olisiko nousu jo tämän kevään asia. Seura on rakentanut puitteita pääsarjaa varten kuntoon pikkuhiljaa.

Joukkue on saanut kotipelipaikakseen Kisahallin. Myös valmennukseen on satsattu. Tälle kaudelle HEL Volley pestasi ensimmäistä kertaa historiassaan ulkomaalaisen päävalmentajan, Dirk Sauermannin.

Dirk Sauermann palasi parin välivuoden jälkeen Suomeen, tällä kertaa Helsinki Volleyn valmentajaksi. Seura neuvottelee parhaillaan hänen jatkostaan pääkaupungissa. Kuva: Imago Sport/AOP

Toisaalta talous ei ole vielä tässä kohtaa niin hyvin uomissaan kuin sen pitäisi liigajoukkueella olla. Sen vuoksi Ylitaloa myös harmittaa pelien keskeytyminen. HEL Volley oli jo lunastanut välieräpaikan 1-sarjassa. Tarkoituksena oli pudotuspeleissä näyttää mahdollisille yhteistyökumppaneille, millainen veto pääkaupungin lentopallolla on.

– Meillä oli puolivälierässä jo 200 katsojaa. Toiveenamme oli, että olisimme saaneet tehtyä tästä ilmiön, josta tukijatkin olisivat innostuneet, mutta se jäi nyt näyttämättä.

Taloudelliset syyt ovat myös sen takana, miksei miesten Mestaruusliigassa nähdä varmuudella vielä ensi kaudella Lempo-Volleyta, joka oli 1-sarjan runkosarjan ykkösjoukkue. Uusi fuusioseura Lempo operoi tällä hetkellä noin 40 000 euron budjetilla, josta edustusjoukkueelle on osoitettu noin 30 000 euroa.

Mikäli Lempo nousisi liigaan, sen pitäisi kasvattaa joukkueen general managerin Juha Raunion mukaan budjettiaan ainakin nelinkertaiseksi.

– Se ei ole tällä hetkellä realismia. Jos liigapaikkaa tarjotaan, sanomme tässä kohtaa kohteliaasti ei kiitos.

Tavoitteena tuleville vuosille on kehittää uuden seuran toimintaa maltillisesti.

– Meillä ei ole mitään Lempo liigaan 2025 -strategiaa. Me pelaamme nyt ykkössarjan kärjessä hyvää lentopalloa ja tavoittelemme siellä menestystä.

Saadaanko Korisliigaan jalkeille 12 joukkuetta?

Koripalloliitto päätti torstaina, että joukkueet, joilla oli sarjojen keskeytyessä mahdollisuus säilyä nykyisessä sarjassaan, voivat hakea kyseiseen sarjaan paikkaa ensi kaudelle.

Miesten Korisliigassa tämä tarkoittaa, että runkosarjassa viimeisellä sijalla ollut Korihait voi hakea liigasta sarjapaikkaa, sillä joukkueella oli vielä teoreettinen mahdollisuus säilyä korkeimmalla sarjatasolla. Korisliigaan paikkaa voi hakea myös I divisioonan ykkönen HBA-Märsky.

HBA-Märskyn tavoite on kuitenkin kehittää nuoria pelaajia, minkä vuoksi se ei ole halunnut aiemmin ottaa vastaan liigapaikkaa. Lisäksi kaarinalaisesta Ura Basketista on jo aiemmin kerrottu Yle Urheilulle, että seura kärsii pahoista talousvaikeuksista. Nähtäväksi jää, pelataanko Korisliigaa ensi kaudella 12 joukkueen sarjana.

Uuden sarjajärjestelmän, jossa pelataan ylä- ja alaloppusarjat, tahtotila 12 joukkueen sarjaan on kova. Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westerholm uskoi perjantaina, että ensi kaudella pelataan 12 joukkueella Korisliigaa.

– Lähtökohta on se, että tehdystä päätöksestä pidetään kiinni. Puhuimme eilen tästäkin asiasta seurakokouksessa, mutta tehdyssä päätöksessä pysymisessä löytyi vahvaa kannatusta, Westerholm sanoo, eikä lähde vielä toistaiseksi arvioimaan, löytyisikö ykkösdivisioonasta korvaajaa.

Lue lisää :Koripalloliitossa pohditaan poikkeusratkaisua koronaviruspandemian takia – liigapaikat voisivat ratketa vasta elokuun alussa

Naisten Korisliigassa Hyvinkään Pontevalla ei ollut enää mahdollisuutta säilyä sarjassa, joten se putoaa sarjaporrasta alemmas. Divisioonasta liigaan nousua voi hakea Tampereen Pyrintö.

Käsipallossa viritteillä mielenkiintoinen kuvio

Käsipallon SM-sarjassa ei ollut alun perinkään tarkoitus järjestää SM-liigakarsintoja tällä kaudella. Liittohallitus päättää joukkueet, joilla on oikeus hakea lisenssiä pääsarjaan tulevalle kaudelle.

Kuluneelle kaudelle miesten SM-liiga supistui kahdella joukkueella, kun HC HIK Hangosta ei hakenut lisenssiä ja Atlas Vantaalta vetäytyi sarjasta kesäkuussa. Tällä kaudella käsipalloliigaa on siten pelattu kahdeksan joukkueen sarjana.

Myös naisten SM-sarja pelattiin aiempaa pienemmällä joukkuemäärällä, kun Atlas ja ÅIFK eivät hakeneet sarjalisenssiä. Nyt kausi pelattiin läpi kuuden joukkueen nelinkertaisena sarjana.

Ensi kaudeksi miesten käsipalloliigaan on mahdollisesti tulossa mielenkiintoinen uudistus, sillä kaksi virolaisjoukkuetta olisi kiinnostunut osallistumaan runkosarjaan. Kuvion toteutuessa jokaiselle liigajoukkueelle tulisi kaksi vierasottelua ja kaksi kotiottelua virolaisjoukkueita vastaan. Otteluista saavutettavat sarjapisteet laskettaisiin mukaan runkosarjan sarjataulukkoon, mutta jatkosarjat ja pudotuspelit pelattaisiin normaaliin tapaan vain suomalaisjoukkueiden kesken.

Liittohallitus on päättänyt jatkaa laajennetun SM-liigan valmistelua, mutta virallista päätöstä laajennuksesta ei ole tehty.

Lue myös:

Suomalainen Joonas joutuu pelaamaan jääkiekkoa maassa, jossa koronavirus on vitsi jopa presidentille: "Hän oli kommentoinut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä"

Matilda Nilssonin piti debytoida MM-kisoissa, mutta ne peruttiin – nyt vaarassa on myös KalPan historiallinen SM-finaalisarja:"Elämäni suurin pettymys"

Naisten salibandyn sarjauudistus ihastutti ja vihastutti – kiitosta kovista peleistä, kritiikkiä turhille otteluille

Tuomas Sammelvuon Zenit elää Venäjällä epätietoisuudessa: "On se erikoista, jos me vielä pelaamme"