1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Päätöksenteon ytimessä oleva Aki Riihilahti avaa koronaviruksen miljardiluokan vaikutuksia jalkapalloon – "Harvoin näkee, että lajissa ei aina riidellä"

Euroopan huippusarjojen keskeyttäminen kokonaan olisi taloudellisesti merkittävä kolaus seuroille. Esimerkiksi Valioliigan kohdalla puhutaan jopa 900 miljoonasta eurosta.

Koronaviruksen vuoksi monet stadionit ovat tällä hetkellä käyttämättöminä. Esimerkiksi Valioliiga on tauolla ainakin huhtikuun alkuun saakka. Kuva: Getty Images

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahdella on pitänyt reilun viikon verran kiirettä.

Euroopan seurajoukkueiden hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Riihilahti on ollut viikon aikana monissa kokouksissa, joissa Euroopan jalkapalloliitto Uefan, Kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPron ja kansallisia sarjoja edustavan European Leaguen edustajat ovat käyneet erilaisia keskusteluja.

Keskustelut huipentuivat tiistaina. Silloin päätettiin jalkapallon EM-kisojen siirtämisestä vuoteen 2021.

Myös naisten jalkapallon EM-kisat ja alle 21-vuotiaiden EM-kisat siirtyivät vuoteen 2022.

– Kokouksissa mietittiin, milloin kansalliset liigat ja Mestarien liiga voidaan pelata loppuun ja koska ne voi alkaa. Yleisesti jalkapallossa kaikki taistelee kilpailukalenterista. Mitä enemmän saat kalenteripäiviä, sitä enemmän sinulla on kilpailuja, ja tienaat rahaa, Riihilahti avaa keskusteluita.

Riihilahden mukaan Uefan kokouksissa päätettiin luoda kaksi työryhmää, joista toinen suunnittelee erilaisia vaihtoehtoja kilpailukalenterille ja toinen selvittää siirroista ja tämän hetken tilanteesta koituvia taloudellisia vaikutuksia. Tavoitteena on, että kaikki osapuolet pysyvät koronaviruksesta huolimatta toimintakykyisinä.

Työryhmillä on ratkaistavana monia mutkikkaita asioita. Yksi on pelaajasopimukset, sillä vaikka kausi jatkuisi koronapandemian hellittämisen jälkeen, pelaajien sopimukset päättyvät esimerkiksi Keski-Euroopassa kesäkuun lopussa.

– Monella on totta kai taloudellisia sekä siirtoikkunoihin liittyiviä implikaatioita. Eri maissa on myös omat viranomaismääräykset, joita pitää noudattaa. Voi hyvin olla, että kaikissa sarjoissa ei pelata samassa tahdissa, mikä tarkoittaa, että seuraavan kauden alun arvioiminen on tällä hetkellä todella vaikeaa, Riihilahti sanoo.

Riihilahden mukaan kisojen siirtäminen oli ainoa oikea ratkaisu. Kuva: AOP

Sarjoilla isompi merkitys

Päätös EM-kisojen siirtämisestä vuodella oli hyvin odotettu ratkaisu, sillä jo ennen tiistaista kokousta esimerkiksi Italiassa pyydettiin EM-kisojen lykkäämistä, jotta Serie A:n kausi voitaisiin pelata loppuun.

Riihilahti toteaakin, että Keski-Euroopan kansallisten sarjojen pelaaminen loppuun on huippujoukkueille paljon tärkeämpi asia kuin jalkapallon EM-kisojen pelaaminen ajallaan.

– Jos ajatellaan jalkapallon ekosysteemiä, niin on tärkeämpää pelata Keski-Euroopan kansalliset sarjat loppuun. Sillä on isossa kuvassa isompi merkitys kuin EM-kisojen pelaamisella.

Riihilahti piti ratkaisua hyvänä, sillä terveydellä ja hyvinvoinnilla ei voi leikkiä.

– Niiden pitää ajaa kaiken edelle ja olisi täysin edesvastuutonta ajatella muuta.

– Pelkäsin henkilökohtaisesti, että tietyillä tahoilla on olemassa poliittinen erimielisyys, ettei kisoja pelattaisi ollenkaan. Olen tyytyväinen, että osapuolet neuvottelivat hyvässä yhteisymmärryksessä ja pääsivät järkevään ratkaisuun.

Kausien päättäminen iso kolaus seuroille

EM-kisojen siirtäminen antaa eurooppalaisille liigoille ainakin teoreettisen mahdollisuuden sarjakausien päättämiseen pelaamalla, mikäli koronavirustilanne hellittää ajallaan.

Jos kausia ei pelata loppuun, seurat menettävät merkittäviä summia. Riihilahden arvion mukaan Valioliigan kohdalla tappiot olisivat 900 miljoonaa, Bundesliigassa 400 miljoonaa ja Mestarien liigassa jäljellä olevien joukkueiden kohdalla 200–300 miljoonaa euroa.

Koituvat taloudelliset seuraamukset ovat siis paljon suurempia kuin jalkapallon EM-kisojen lykkäämisestä koituvat kustannukset. The Athletic -lehden mukaan Uefa vaatii Euroopan huippusarjoilta ja -seuroilta 300 miljoonaa euroa kompensaatiota kisojen siirtämisestä.

Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin on kiistänyt väitteen uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– Olen nähnyt valheellisia uutisia, että liigat ja seurat maksaisivat meille 300 miljoonaa euroa EM-kisojen siirrosta. Voin sanoa, että se on täyttä roskaa. Me emme pyytäneet heiltä mitään EM-kisojen siirtämisestä, Ceferin sanoi.

Riihilahti sanoo itsekin lukeneensa Uefan vaatimuksista. Hän sanoo, että on hyvä laittaa asiat perspektiiviin: EM-kisojen siirtäminen maksaa paljon vähemmän kuin Keski-Euroopan sarjojen keskeyttäminen kokonaan.

– Tuo raha kyllä systeemistä löytyy. Siitä keskustellaan, että kuka menettää minkäkin verran, mutta luulen, että siitä kyllä löydetään hyvä lopputulema.

Huuhkajat joutuu odottamaan vielä yli vuoden verran päätyä EM-viheriöille. Kuva: Getty Images

Nähdäänkö pidempikestoisia ratkaisuja?

EM-kisojen siirtäminen ei kuitenkaan ratkaise seurojen kassakriisiä, jos pelitauko jatkuu koronaviruksen vuoksi pidemmän aikaa.

Jalkapalloseuroilla tulee olemaan samanlaisia ongelmia kuin muualla yritysmaailmassa, sillä menoja on palkkakulujen vuoksi normaalisti, mutta tuloja ei niinkään, jos ottelutulojen lisäksi esimerkiksi yhteistyö- ja tv-sopimusten rahat jäävät saamatta.

– Seurat ovat tukalassa tilanteessa ja toivon, että sopeuttamistoimet, mitä seurat tekevät, ovat järkeviä. Jos tauti jatkuu, kerrannaisefektit ovat niin valtavia kaikkien toimijoiden kannalta, että se vaikuttaa kilpailuun tulevien vuosien ajan.

– Toivoisin pelaajayhdistys Fifprota mukaan keskusteluun. Tämä on yhteinen haaste, että miten jalkapallo nykyisellään selviää.

Riihilahti kuitenkin katsoo tulevaisuutta positiivisesti, sillä hän on nähnyt viime aikoina paljon yhteistyötä, solidaarisuutta ja inhimillisyyttä jalkapalloon liittyvissä keskusteluissa.

– Harvoin näkee tällaista toivonkipinää, että jalkapallossa ei aina riidellä kattojärjestöjen osalta, vaan etsitään yhdessä hyviä ratkaisuja, Riihilahti sanoo.

– Ehkä tämän seurauksena tulee hyviä, parempia ja pitkäkestoisempia ratkaisuja tulevaisuuteen, kuka tietää? Riihilahti sanoo.

Lue myös:

Kommentti: Kuka pystyy vastaamaan Markku Kanervan haasteeseen? Huuhkajien EM-kisaehdokkaiden lista piteni kertaheitolla

Huuhkajat sai lisäaikaa uusien pelaajien kokeilemiselle – Markku Kanerva salaperäisenä: "Vuodessa voi tapahtua paljon"

EM-kisojen siirtyminen vaikuttaa merkittävästi Huuhkajien avausvastustajaan – ennätykselliseen voittoputkeen luotsannut päävalmentaja jää pois, Tanskassa heräsi epävarmuus kisaisännyydestä

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pitää Uefan ratkaisua EM-kisojen siirtämisestä oikeana: "Aiomme käyttää tämän ajan kehittymiseen"

EM-kisojen hintalappu nousee – kuka maksaa satojen miljoonien laskun? Turnauksen siirtäminen vaikuttaa myös Suomen Palloliiton talouteen