Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Norjassa ryhdyttiin auttamaan pysähtynyttä urheilumaailmaa, valtio tukee 600 miljoonalla kruunulla – Suomessa odotellaan päätöksiä

Norjan kulttuuriministeriö myönsi urheilulle 600 miljoonan kruunua ylimääräistä avustusrahaa maalis- huhtikuulle.

Muu urheilu
Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng
Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug ja Heidi Weng nauttivat Norjan kolmoisvoitossa maailmancupin osakilpailussa helmikuussa.AOP

Norjassa koronaviruspandemian vaikutuksiin urheilumaailmassa on herätty ensimmäisten joukossa. Maan kulttuuriministeriö myönsi keskiviikkona 600 miljoonan kruunun avustuspaketin, joka on tarkoitettu norjalaisen urheilun ja vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

– Tämä on fantastinen uutinen näiden vaikeiden aikojen keskellä. Hallitus on ymmärtänyt urheilun suuren merkityksen yhteiskunnassa, Norjan urheiluliitto NIF:in puheenjohtaja Berit Kjøll totesi tiedotteessa. NIF vastaa paitsi valtakunnallisesta liikunta- ja urheilutoiminnasta myös Norjan olympia- ja paralympiatoiminnasta.

Tuen tarkoituksena on ennen kaikkea paikata maalis-huhtikuun aikana menetettyjä tuloja sekä tapahtumista johtuvia peruuntumisia eli esimerkiksi menetettyjä pääsylipputuloja.

– On tärkeää saada joustava järjestely, joka voi nopeasti lisätä norjalaisen urheilun likviditeettiä, pääsihteeri Karen Kvalevåg jatkoi.

Norjan urheiluelämän keskusorganisaatio selvittääkin parhaillaan koronaviruspandemian aiheuttamia kokonaiskustannuksia Norjan urheilulle.

– On helpottavaa kuulla, että hallitus on myös avoin uusille tukitoimille, Kjøll kiitteli.

Kaikkiaan maan kulttuuriministeri myönsi tukirahaa urheilu- ja kulttuurielämälle 900 miljoonaa kruunua, josta kulttuurin osuus oli 300 miljoonaa.

Ruotsi menettää vähintään 500 miljoonaa kruunua

Ruotsissa urheilun keskusjärjestö Riksidrottsförbundet julkaisi keskiviikkona ensimmäiset arvionsa koronaviruspandemian vaikutuksista Ruotsin urheiluelämään.

Järjestön mukaan maalis- ja huhtikuussa arviolta 1 800 perutusta urheilutapahtumasta tulee ainakin 500 miljoonan kruunun lasku.

– Urheiluseuramme menettävät 500 miljoonaa kruunua kaikista maalis- huhtikuussa koronaviruksen vuoksi perutusta arviolta 1 800 urheilutapahtumasta. Se luo suuria taloudellisia haasteita seuroille, RF:n puheenjohtaja Björn Eriksson huomautti.

Laskuihin sisältyi kaikkien pienempien tapahtumien lisäksi myös esimerkiksi alppihiihdon maailmancupin osakilpailu, maan jalkapallon pääsarjojen alun viivästyminen, jääkiekon SHL:n pudotuspelit sekä suuremmat junioriturnaukset. Erikssonin mukaan eniten tappiota koituu jääkiekolle, yhteensä 196 miljoonaa kruunua. Jalkapallolle koronaviruksesta aiheutuu noin 150 miljoonan kustannukset, ja käsipallo "selviää" 40 miljoonalla kruunulla.

– Nämä ovat vain maaliskuun ja huhtikuun lukuja. Laskemme uudet arviot aina kesäkuulle asti, Eriksson sanoi Aftonbladetin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Seuraavaksi RF selvittää, mitkä ovat ne kokonaiskustannukset, jotka koronaviruspandemiasta urheilulle koituvat.

– Teemme kaikkemme, jotta vähentäisimme tartuntojen leviämistä, mutta hallituksen on oltava valmis auttamaan seurojamme, jotta ne selviäisivät kaikista taloudellisista haasteista.

Eriksson tapasi maan urheiluministeri Amanda Lindin keskiviikkona välittääkseen urheiluliikkeen terveiset.

– Olin hyvin selvä ministerille. Tämä kysymys vaatii hermoja. Se ei ratkea muutamassa viikossa, Eriksson sanoi.

Ruotsin urheilujärjestö tiedotti jo tiistaina auttavansa järjestöjä pitämällä seuroille jaettavan paikallistuen samana, vaikka toiminnan määrä vähenisi. Maan junioriseuroille tärkeä tuki on perustunut paitsi harrastajamäärään myös toiminnan eli harjoitusten ja pelien määrään.

Suomessa odotellaan päätöksiä

Suomessa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kokoontui tiistaina keskustelemaan urheilu- ja kulttuuripuolen toimijoiden kanssa tilanteesta ja mahdollisista ratkaisuista.

– Ministeriön päässä meillä on mahdollisuus ja valmius monenlaiseen joustoon. Voimme myöntää avustuksiin käyttöajan pidennyksiä ja käyttötarkoituksen muutoksia kevyellä hakemusmenettelyllä. Tulevien vuosien valtionavustuksia myönnettäessä otetaan huomioon koronasta aiheutuneet toiminnan vähentymiset, Kosonen sanoi tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Myös Suomessa useat urheiluseurat ovat pulassa yllättävän tilanteen edessä. Pelkästään jääkiekon SM-liigalle koitui peruuntuneista pudotuspeleistä noin kymmenen miljoonan euron tappiot. Torstaina JYP tiedotti kolmantena SM-liigaseurana aloittavansa YT-neuvottelut. Koripallon puolella esimerkiksi Ura Basketilla on merkittäviä talousongelmia.

Myös junioriseurat ovat tukalassa tilanteessa, kun kaikki toiminta on pysähtynyt. Vielä keskiviikkona Kososella ei juuri ollut ratkaisuja seurojen tukalaan taloustilanteeseen.

– Selvitämme, mitä kaikkia keinoja voimme ottaa käyttöön. Emme todella toivo, että näitä toimijoita ei enää koronakriisin jälkeen olisi olemassa. Ulkoliikunta on tietysti mahdollista edelleen ja hyvin suositeltavaa. Sisäliikuntaakin voi etäyhteyksien kautta harrastaa, Kosonen sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

Kolmas SM-liigaseura tiedotti yt-neuvotteluista – tällä kertaa vuorossa JYP

Ura Basket pahoissa talousvaikeuksissa – on mahdollista, ettei joukkue pelaa ensi kaudella Korisliigassa: "Tämä ei ole mitään herkkua kenellekään"

Sveitsi reagoi koronavirukseen: tukee urheiluseuroja 50 miljoonan frangin lainalla

Suomalaiset palloiluseurat raastavassa tilanteessa – koripallopomo pitää konkursseja täysin mahdollisina: "En ihmettelisi yhtään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat