1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lentopallo

Koronaviruspandemia riepottelee pahasti Lentopalloliittoa – "On mahdollista, että jossain päin laitetaan hanskat naulaan”

Lentopalloliitto avasi mahdollisuuden sarjanousuille, vaikka kausi jäi kesken.

Mestaruusliigan joukkueet ovat joutuneet talousahdinkoon, koska kausi keskeytettiin. Kuva: AOP

Koronaviruspandemia saattaa laittaa uusiksi Suomen lentopallosarjojen joukkuemäärät ensi kaudella.

Yksi syy joukkuemäärien mahdollisiin muutoksiin liittyy Lentopalloliiton keskiviikkoiseen päätökseen: putoamisia alempiin sarjoihin ei nähdä, koska kausi keskeytettiin ja pudotuspelejä ei pelattu. Sen sijaan liiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho sanoo, että uusia joukkueita voi nousta ensi kaudeksi naisten ja miesten pääsarjoihin.

– Pelillisesti joukkueen täytyy näyttää, että se voi pelata uskottavasti sarjassa. Tässä erikoistilanteessa nousua ei pystytä pelaamalla ratkaista. Anomuksia joukkueilta onkin jo jonkin verran tullut eri sarjoista.

Siika-ahon mukaan tämä tarkoittaa sitä, että joukkuemäärät saattavat kasvaa.

– Mestaruusliigoissa on nyt kymmenen joukkuetta. Silloin yksi tai kaksi uutta joukkuetta ei tee suurta vaikutusta.

Kolikolla on kuitenkin toinen puoli. Siika-ahon mukaan kauden keskeyttäminen on asettanut seurat talousvaikeuksiin ja konkursseja voidaan nähdä.

– Kaikki on nyt mahdollista. Toivotaan, että kaikki seurat pärjäävät nyt tämän katastrofaalisen kevään yli. On mahdollista, että jossain päin laitetaan hanskat naulaan. Koronaviruksen vaikutukset ovat olleet iso shokki. Jokaiselle joukkueelle tämä on kova paikka, erityisiä kriisiseuroja ei ole.

Ongelma koskettaa myös muita sarjoja, esimerkiksi miesten Korisliigassa pelaavan kaarinalaisen Ura Basketin pelaaminen ensi kaudella on uhattuna.

Siika-aho myös kertoo, että Lentopalloliitto on käynyt keskusteluja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa ja toivonut siltä tukea.

Baltian liigan kaavailut jäissä, Power Cupia ei järjestetä kesäkuussa

Tammikuussa Suomen Lentopalloliitto kertoi suunnittelevansa uutta Baltian liigaa Viron ja Latvian kanssa. Uusi liiga olisi näin lopettanut nykyisen Mestaruusliigan. Siika-ahon mukaan valmisteluita oli jatkettu talvella, mutta nyt asia on jäissä.

– Koronavirus sotki kaikki keskustelut. On aikaista sanoa, miten tuossa tulee käymään, koska prioriteetit ovat nyt jossain muualla. Jo silloin tammikuussa todettiin, että tämä liiga ei vielä välttämättä valmistu ensi kaudeksi.

Myös kesäkuulle suunniteltu junioreiden kauden huipennus, Power Cup, saattaa jäädä kokonaan järjestämättä tänä vuonna.

– Power Cupia ei pelata kesäkuussa kuin oli tarkoitus. Teemme töitä, että se pelattaisiin loppukesästä. Tälläkin on iso merkitys liiton talouteen.

Lue myös:

Ura Basket pahoissa talousvaikeuksissa – on mahdollista, ettei joukkue pelaa ensi kaudella Korisliigassa: "Tämä ei ole mitään herkkua kenellekään"

Tämän F1-kauden kisakalenteri muuttumassa rajusti, valtava sääntömullistus venyy

Suomalainen Joonas joutuu pelaamaan jääkiekkoa maassa, jossa koronavirus on vitsi jopa presidentille: "Hän oli kommentoinut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä"