Suuri päätös! Legendaarinen Monacon GP perutaan – viimeksi ikoninen kisa jäi välistä 66 vuotta sitten

Monacon GP on viimeksi jäänyt ajamatta vuonna 1954.

Formula 1
Monacon GP Sebastian Vettel
Ferrarin Sebastian Vettel vauhdissa Monacon tiukalla katuradalla viime kesänä. Dan Istitene/Getty Images

Autourheilun kuninkuusluokan F1-sarjan ikonisin kilpailu Monacon Grand Prix perutaan kokonaan. Kisan järjestävä Monacon autourheiluliitto tiedotti asiasta sen jälkeen, kun F1-sarja oli jo ilmoittanut siirtävänsä Monacon lisäksi muut toukokuulle suunnitellut kisat Hollannissa ja Espanjassa myöhempään ajankohtaan. Syynä on jo monia muitakin urheilutapahtumia peruuttanut tai siirtänyt koronaviruspandemia.

Viimeksi Monacon GP on peruttu 66 vuotta sitten. Vuodesta 1955 alkaen kisa on järjestetty joka vuosi. Ensimmäistä kertaa Monacon kaduilla kisattiin vuonna 1929.

Järjestäjien mukaan koronaviruspandemian tuoman epävarmuuden myötä kisan vaatiman työvoiman ja yli 1 500 vapaaehtoisen saaminen ei ole varmaa. Järjestäjät kertovat, että huolellisen harkinnan jälkeen ja suurella surulla 78. Monacon Grand Prix on päätetty peruuttaa.

Kisan järjestäminen myöhemmin ei ole Monacon autourheiluliiton mukaan missään olosuhteissa mahdollista. Monacon päätöksen jälkeen kisakalenterissa on tälle kaudelle 21 kisaa eli 22 kisan ennätyskausi ei toteudu.

Koronaviruspandemian takia on jouduttu Monacon kisan lisäksi siirtämään kuusi kisaa. F1-kauden piti alkaa viime viikonloppuna Australiasta, mutta kisaviikonloppua päätettiin siirtää viime hetkillä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan F1-kisojen piti jatkua tällä viikolla Bahrainissa, mutta sekin on peruttu. Australian ja Bahrainin kisan lisäksi myös Kiinan, Vietnamin, Hollannin ja Espanjan kisat ovat siirretty.

Näistä kisoista Australian GP:n sijoittaminen kisakalenteriin uudelleen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. F1-sarja yrittänee saada koronaviruspandemian takia perutut kisat ajettua elokuussa. Sarjassa päätettiin jo aiemmin siirtää perinteinen elokuun kesätauko maalis-huhtikuulle.

Tiiviiksi äityvän kalenterin läpiviemiseen on BBC:n mukaan jo hahmoteltu vaihtoehtoja. Luultavaa lienee, että gp-koitoksia käydään entistä useampana peräkkäisenä viikonloppuna ja tuota varten kisoja on koottava maantieteellisesti niin lähekkäisiin ryhmiin kuin vain mahdollista. BBC arvioi joidenkin kisojen jäävän kalenterimuutoksissa jalkoihin, ja vaaravyöhykkeessä ovat Espanja, Brasilia, Kiina ja Australia.

Kun kisat vähenevät, vähenevät myös tulot. Osaltaan kuluja karsitaan siirtämällä vuodeksi 2021 kaavailtuja suuria sääntömuutoksia vuoteen 2022.

Lue lisää:

Kaj Lindström uudessa Tomin nuoteista -jaksossa: ”Räikkösestä olisi voinut tulla huippukuljettaja ralliin”

Formula 1 siirsi kesätaukonsa maalis-huhtikuuhun – loppukevään kisojen kohtalo vielä epävarma

F1-kuliseissa käsittämättömiä hetkiä! Kimi Räikkönen ja mestarikuskit lähtivät kotiin jo ennen avauskisan peruuntumista – kausi saattaa alkaa vasta kesäkuussa

Älykäs manipuloija on rakentanut kaikkien aikojen kovimman F1-tiimin, mutta vaikuttanut myös ratkaisevasti Valtteri Bottaksen uraan: "Aika täydellinen paketti koko sarjan historiassa"

Kimi Räikkönen kirjoittaa itsensä lopullisesti F1-historiaan, mutta asiantuntija tietää myös kylmän faktan tulevasta kaudesta: "Se on tiukka paikka"

Näin Valtteri Bottas voi voittaa maailmanmestaruuden – Ylen F1-asiantuntija avaa seikkaperäisesti ratkaisevat asiat: "Joutuu tekemään kivuliaitakin juttuja"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat