Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Koronavirus rokottaa suomalaisia seuroja ja urheilusarjoja, mutta osa näyttää selviävän ilman pahempia kolhuja: "Kaikki ovat töissä ja homma jatkuu"

Palloliiton naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja näkee, että tilanne kohtelee eri tavalla eri seuroja.

naisten jalkapallo
naisten jalkapalloliiga
Koronavirus ei ole rokottanut kansallista liigaa yhtä pahasti kuin joitakin Suomen pääsarjoista. Tomi Hänninen / Yle

Koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat viruksen leviämistä ehkäisevät toimenpiteet ovat iskeneet urakalla suomalaiseen urheiluelämään. Niin jalkapallon Veikkausliigan, Korisliigan kuin jääkiekon SM-liigankin seurat ovat ilmaisseet hätänsä, ja monessa seurassa on jouduttu turvautumaan lomautuksiin ja YT-neuvotteluihin.

Ylen kyselykierros paljasti, että Suomesta löytyy kuitenkin sarjoja, jotka ovat jäämässä ilman kaikista vakavimpia seurauksia. Yksi niistä on naisten jalkapallon pääsarja eli Kansallinen liiga.

Ylen tietojen mukaan ainoastaan Kuopion Palloseurassa pelaajat ovat par'aikaa vuosilomalla. KuPSin naiset siirtyivät miesten edustusjoukkueen tavoin vuosilomalle, ja palaavat seuran toimintaan huhtikuussa.

Palloliiton naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja huomauttaa, että seurojen tilanne vaihtelee.

– Osa seuroista on ammattilaisia ja puoliammattilaisia, ja niissä vaikutukset ovat taloudellisesti haastavampia kuin niissä, missä ollaan vasta matkalla kohti puoliammattilaisuutta. Kyse on isoista asioista, kun sen suhteuttaa omaan budjettiinsa, vaikka emme vielä puhdas ammattilaisliiga olekaan, vaan vasta menossa kohti puoliammattilaisuutta, Pihlaja selittää.

Viime kaudella pronssimitalit viimeisellä kierroksella varmistanut Åland United on selviämässä kriisistä suhteellisen vähin vaurioin, vaikka seurassa pelaa myös muutama Helmareiden pelaaja.

– Pelien väheneminen, jos siihen mennään, vähentää meidän vierasmatkojamme, eli säästämme siinä rahaa. Samalla menetämme kotiotteluiden tuloja yleisö- ja oheismyynnin osalta. En tiedä vielä kokonaissummaa, mutta kai se hieman miinuksen puolelle menee, arvelee Åland Unitedin toiminnanjohtaja Mikael Virta.

Åland Unitedin pelaajia kentällä.
Åland United nappasi viime kaudella pronssia.Tomi Hänninen

Yhteistyökumppaneiden suhteen merkittäviä muutoksia ei Virran mukaan ole tapahtunut. Ahvenanmaalla toiminta on pyritty pitämään mahdollisimman normaalina, mutta jo pelkkä sijainti aiheuttaa omat ongelmansa.

– Koska Ahvenanmaa on eristetty myös Manner-Suomesta ja kahden viikon karanteeni iskee, jos käy maakunnan ulkopuolella, pidämme toimintaa yllä sillä periaatteella, että "työskentelemme kotoa". Valmennustiimi jakaa henkilökohtaisia ja pienryhmäohjelmia ja pelaajat, niin kauan kuin ovat oireettomia eikä muuta ohjeistusta tule, harjoittelevat omatoimisesti tai pienryhmissä. Kaikki ovat siis töissä ja homma jatkuu, Virta kertoo.

Myös PK-35 Vantaa vakuuttaa selviävänsä

Kansallisessa liigassa on ensi kaudella poikkeuksellinen tilanne, kun sarjassa nähdään kaksi PK-35 -nimistä seuraa. Kauden 2018 Suomen mestarin, PK-35 Vantaan puheenjohtaja Samu Liskin mukaan tilanne on heidän seurassaan helpompi, koska kyseessä on vain yhden joukkueen seura.

– Ottelutapahtumatuotot siirtyvät pidemmälle tulevaisuuteen ja osa tuotoista jää saamatta kokonaan. Koronavirustilanne peruu tai uhkaa perua myös muutamia oheistapahtumiamme. Olemme pyrkineet karsimaan kulujamme seisauksien ajalta ja onnistuneet siinä varsin hyvin. Maksamamme korvaukset perustuvat pääosin syntyneiden kulujen korvaamiseen, joten joukkueharjoittelutauon myötä ne jäävät pienemmiksi, Liski kertoo.

PK-35 putosi viime kaudeksi Ykköseen hallitsevana Suomen mestarina jäätyään vaille liigalisenssiä. Lisenssikomitea eväsi naisten jalkapalloa koko 2010-luvun hallinneen seuran lisenssin maksamattomien palkkojen ja myöhästyneiden asiakirjojen vuoksi.

PK-35 Vantaa
AOP

Tänä vuonna talous on kuitenkin paremmalla tolalla, seurasta vakuutetaan.

– Meillä ei ole suuria henkilöstökuluja, suurin lovi tulee ottelutapahtumien siirtymisestä. Olemme tehneet realistisen budjetin kauden alussa. Koronavirustilanne tekee siihen jonkinnnäköisen loven, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

Liskin mukaan tilanne on hankaloittunut uusien kumppaneiden etsimistä, mutta nykyiset yhteistyökumppanit ovat osoittaneet tukensa. Koronavirustilanteen vakavuuden paljastuttua seura on myynyt muutamia kausikortteja.

– Kannustan ihmisiä ja yrityksiä tukemaan nyt vaikeana aikana paikallisia seurojaan ja etenkin junioriseuroja, jotka ovat myös yhteiskunnallisesti tärkeitä toimijoita. Me uskomme pärjäävämme, mutta monet seurat tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen avun.

TiPSissä kausikorttimyynti on vilkastunut, Ilves käynnistelee kampanjaa

Viime kaudella niukasti mitaleiden ulkopuolelle viime metreillä jääneen TiPSin toiminnanjohtaja Tapio Rostedt vakuuttaa, ettei myöskään tikkurilalaisilla ole hätää.

– Taloustilanne on haastava siitä syystä, että kumppanimyynti vallitsevassa tilanteessa on erityisen vaikeaa. Ymmärrystä kaikilla riittää, mutta yrityksillä on omat haasteensa myös selvitettävänään. Lisäksi ottelutapahtumamyynti jää nyt saamatta. Toisaalta tiettyjä kuluja ei myöskään synny toiminnan ollessa pysähdyksissä. Talous on rakennettu vahvalle pohjalle, joten naisten edustusjoukkueelle ei tule taloudellisia ongelmia. Tilanteen pitkittyessä katsotaan asiaa uudelleen, Rostedt viestittää.

Jos yritysmyynti sakkaa, on yleisö osallistunut talkoisiin entistä ahkerammin.

– Kausikorttimyynti on myös TiPSissä vilkastunut ja hienoa huomata miten yhteisöllisesti urheilukansa asiaan suhtautuu. Sosiaalinen media ruokkii tilanteessa hyvää urheiluhenkeä. Positiivisella asenteella selvitään vaikeistakin paikoista.

TiPS jäi viime kaudella viime hetkellä mitaleiden ulkopuolelle.
Sekä TiPS että KuPS tavoittelevat sijoitusta kolmen parhaan joukossa kesäkuussa alkavassa Kansallisessa liigassa. Kuva TiPS–KuPS -ottelusta viime vuoden toukokuulta.Tomi Hänninen

Luonnollisesti myös TiPSissä toiminta on keskeytetty, ja pelaajat harjoittelevat omatoimisesti. Sen sijaan korvauksista ei ole toistaiseksi tingitty.

– Toiminnan pysähtyessä kulukorvauksien maksamiselle ei tietenkään löydy perusteita, mutta palkat maksetaan työsopimuksien mukaan täysimääräisesti, ainakin toistaiseksi, toiminnanjohtaja Rostedt kertoo.

Tampereen Ilveksestä myönnetään, että tilanne aiheuttaa omat haasteensa, mutta niihin on reagoitu.

– On selvää, että kauden alkamisen pitkittyminen tuo taloudellisia haasteita myös Kansallisen liigan joukkueille. Olemme käynnistäneet kausikorttimyyntiin tähtäävän kampanjan. Tuomme myös pelaajien tarinoita julki pelaajahaastatteluin sekä videoklippejä omatoimiharjoituksista ja siten tarjoamme positiivisia näkökulmia haastavien aikojen keskellä, Ilveksen viestintä- ja markkinointivastaava Juha Soukka kertoo.

Pelaajien toimeentuloon puolestaan vaikuttaa seuran ja kaupungin yhteistyössä järjestämä iltapäiväkerhotoiminta.

– Ilveksen pelaajia työskentelee kaupungin iltapäiväkerhotoiminnassa ja myös siihen kohdistuvat mahdolliset muutokset uhkaavat pelaajienkin toimeentuloa. Toivottavaa on, että niin yhteistyökumppanit kuin myös katsojat olisivat joukkueen tukena näinä haastavina aikoina, ja joukkue on valmis kauden alkaessa.

Hongassa vain päävalmentaja lomailee

Hongan naiset siirtyivät miesten Veikkausliigaseuran kanssa samaan organisaatioon vuodenvaihteessa. Samalla Hongasta tuli vasta toinen Kansallisen liigan seuroista, jossa naisten ja miesten edustusjoukkue ovat saman osakeyhtiön alla.

– Pelaajat ei ole ammattilaisia, niin he ovat omatoimisella jaksolla. Heille on annettu henkilökohtaiset harjoitusohjelmat. Päävalmentaja pitää vapaaehtoisesti vuosilomia pois, Hongan urheilutoiminnanjohtaja Hexi Arteva kertoo puhelimitse.

Hongassa kaikki 12 urheilupuolen toimihenkilöä viettävät vuosilomaa, kuten myös miesten edustusjoukkue.

FC Honka.
FC Honka tuuletti maalia HJK:ta vastaan huhtikuussa 2019.Tomi Hänninen

– Talous on tiukempi ja kaikessa pitää olla tarkempi. Kaikki kustannussäästöt ja vastaantulot, mitä yhdessä sovitaan, helpottavat tuskaa. Vaikeinta tässä on, että on niin vaikeaa ennustaa, miten kauan tässä kestää, Arteva avaa.

Jos tilanne pitkittyy, täytyy espoolaisseurassakin nyörejä kiristää entisestään.

– Sitten pitää pohtia, mitä keinoja meillä on toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Toivottavasti meidän osalta pystyisimme hoitamaan kaiken mahdollisimman tehokkaasti ja yhteistyössä henkilökunnan kanssa kevyesti.

Kausi käynnistyy aikaisintaan kesäkuussa

Naisten liiga vaihtoi nimensä Kansalliseksi liigaksi osana monivuotisista sarjan kehittämisprojektia. Nimenmuutos keräsi kansainvälisestikin posiitivista huomiota. Pihlaja ei usko, että tauko vaikuttaa innostukseen tai tekee hallaa kokonaiskuvalle.

– Nyt on kyse niin paljon isommista asioista kuin yksittäisen sarjan alkamisesta. Näen, että ylipäänsä kansallisen liigan rakentamisen osalta puhutaan useamman vuoden aikajänteestä. En näe isoja vaikutuksia kokonaiskuvassa. Kun tilanne normalisoituu, lähdemme taas toteuttamaan suunniteltuja toimenpiteitä.

Alun perin Kansallisen liigan odotettiin käynnistyvän toukokuun puolella, mutta seurojen ja sarjan johdon perjantaisessa kokouksessa todettiin, että avaus siirtyy vähintäänkin kesäkuun puolelle.

Miesten Veikkausliigan puolella ottelumäärä pyrittiin pitämään kauden kutistumisesta huolimatta suunnilleen samana, mutta Kansallisessa liigassa omat ongelmansa asettavat pelipäivät, sillä sarjaa pelataan käytännössä pelkästään viikonloppuihin.

– Tavoite on pitää tietystä kierrosmäärästä kiinni. Kahden kierroksen sarja on ehdoton vähimmäistavoite. Voi olla, että joudumme tinkimään ylä- ja alaloppusarjoista sitä kautta, kun pelimäärä pienenee. Emme ole ammattilaisliiga, niin arkikierrosten toteuttaminen on vähän rajallista, Pihlaja päättää.

Lue myös:

Moni Veikkausliigan seura pani pelaajat pakkolomalle koronaviruksen takia – ihmisten solidaarisuus lämmittää seurapomoa

FC Interin kapteeni Timo Furuholm: "Tässä mennään terveys edellä ja jalkapallo on vain jalkapalloa"

"Katsokaa näitä komeita naisten kuraisia jalkoja, näin viehättävää naisjalkapallo on" – Suomen jalkapallon kunniagallerian ensimmäinen nainen jäi urallaan ilman lajin arvostusta

Palkanalennus kolmeksi kuukaudeksi kaikille Seinäjoen jalkapallokerhossa ja SJK-konsernissa

Norjassa ryhdyttiin auttamaan pysähtynyttä urheilumaailmaa, valtio tukee 600 miljoonalla kruunulla – Suomessa odotellaan päätöksiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat