Hyppää sisältöön

Olympialaisten uutuslajissa raaka karsinta: Suomen ykköstoivon yksi oljenkorsi sulkeutui ennen aikojaan – "Vähän kuin enää finaali Tokiossa"

Karaten olympiaranking suljettiin jo koronaviruspandemian takia, eikä tiukassa kisassa Titta Keinänen yltänyt sitä kautta Tokion olympialaisiin.

Titta Keinänen palkittiin vuosi sitten Urheilugaalassa vuoden läpimurto -palkinnolla. Kuva: Tomi Hänninen

Tokion olympialaisten yhteen uutuuslajin karateen suomalaiset eivät ole vielä saaneet yhtään paikkaa. Yksi oljenkorsi sulkeutui, kun kansainvälinen karateliitto löi koronaviruspandemian myötä olympiarankinginsa etuajassa kiinni ja ilmoitti rankingin kautta olympiapaikan saavat urheilijat. Järjestämättä jäi kolme olympiakarsintakilpailua.

Suomen karatetoivo Titta Keinänen oli omassa sarjassaan puolitoista vuotta kestäneen olympiarankingin seitsemäs ja vielä pykälän korkeammallakin, kun laskee emäntämaan edustajan pois. Rankingin kautta Keinäseen luokasta (yli 68 kg) sai vain kaksi urheilijaa paikan Tokioon.

Keinänen piti päätöstä sulkea ranking ja peruuttaa loput karsintakisat oikeana, koska tällä hetkellä maailmassa on tärkeämpiä asioita ratkaistavana kuin olympiapaikat. Hänen pääsynsä olympialaisiin rankingin kautta oli jo muutenkin siinä rajoilla, että olisiko se edes ollut mahdollista.

– Minun olisi pitänyt voittaa kaikki kisat ja minun vastustajien olisi pitänyt epäonnistua pahasti. Mielestäni myös rankingin ykköstä ei olisi onnistunut ohittaa muutenkaan, Keinänen selvitti Yle Urheilulle.

"Täydellisellä suorituksella yhä mahdollisuus olympiapaikkaan"

Olympiakarsinta on hyvin raaka. Keinäsellä on vielä mahdollisuus päästä olympialaisiin Pariisissa maailmankarsintaturnauksessa, joka on myös siirtynyt toukokuun alusta kesäkuun loppuun. Kyseisestä turnauksesta pääsee Keinäsen luokasta kisoihin kolme urheilijaa, jos karsintakisa pystytään järjestämään. Systeemi on monimutkainen, koska olympialaisissa kilpaillaan karatessa kolmessa painoluokassa normaalin viiden sijasta.

Tämä tarkoittaa sitä, että Keinäsen omasta yli 68-kiloisten painoluokasta kisoihin on menossa viisi urheilijaa ja siihen yhdistetystä 62–67-kiloisten luokasta urheilijasta toiset viisi urheilijaa.

Keinänen on ollut kahden viime vuoden aikana siis periaatteessa maailman seitsemänneksi paras sarjassaan, mutta pääsy olympialaisiin on silti hyvin epävarmaa.

Turkulainen karateka ei kuitenkaan surkuttele tilannetta.

– Ajattelen sen niin, että ehkä ne muiden lajien karsinnat ja välierät käydään meillä olympialaisten ulkopuolella. Kisoissa on enää kymmenen naista. Se on vähän kuin finaali sitten enää Tokiossa, Keinänen kuvailee.

– Totta kai urheilijana toivoisi enemmän paikkoja. Jää paljon huippuja pois, kun kahteen painoluokkaan yhdistetään kymmenen urheilijaa. Se on todella pieni määrä. Mutta urheilijoiden määrään ei voi vaikuttaa. Mennään sillä, mitä on sääntöihin laitettu.

Rankingin ennenaikaisen sulkeutumisen lisäksi koronaviruspandemia aiheutti myös sen, että karaten EM-kisat peruttiin. Niiden piti alkaa ensi viikolla Bakussa. Siellä Keinäsen piti puolustaa EM-pronssia viime vuodelta. Päätös peruuttamisesta tehtiin viikko sitten ja sen jälkeen Keinäsen harjoittelu on ollut vapaamuotoisempaa.

Lauantaina Keinäsen on tarkoitus pitää palaveri taustajoukkojensa kanssa uusista suunnitelmista. Hän uskoo olympiapaikan saavuttamiseen, jos vain karsinnat ja ylipäätänsä kisat pystytään vallitsevassa tilanteessa järjestämään.

– Koko maailma on samanlaisessa tilanteessa. Kuka jää sohvalle odottelemaan? Kotona pystyy kuitenkin hyvin treenaamaan, kun vain soveltaa. Kisojen perumisen jälkeen tässä on myös edessä peruskuntokausi. Sitä pystyy tekemään onneksi aika monella tavalla, Keinänen sanoo.

– En ole siinä mielessä huolestunut omasta tilanteestani. Tiedän, että täydellisellä suorituksella minulla on yhä mahdollisuus olympiapaikkaan.

Titta Keinänen on vieraana Ylen Urheilustudiossa viikonloppuna, kun katseita käännetään jo kohti Tokion olympialaisia.

Lue lisää:

Ylen Urheilustudio huipentuu nostalgiaviikonloppuun – tunnelmoi muun muassa Kaisa Mäkäräisen, Mika Myllylän ja Iivo Niskasen ikimuistoisia kisahetkiä

Karateka Keinänen otteli pronssia ensi kesän olympiamaisemissa