Dopingtestaaja voi yllättää poikkeusoloissakin – mahdolliset karanteenitilanteet käsitellään yksittäistapauksina: "Ei ole yksiselitteistä vastausta"

Dopingtestit jatkuvat Suomessa viranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Tanskassa testaus on lopetettu koronaviruksen vuoksi käytännössä kokonaan.

doping
LEHTIKUVA dopingtesti
Kyltit ohjeistivat urheiijoita dopingtestiä varten Salpausselän kisoissa Lahdessa.Lehtikuva

Lähes kokonaan pysähdyksissä oleva kilpaurheilutoiminta luo rajoituksia myös dopingtestaukseen. Suuria testitapahtumia ei koronaviruksen vuoksi ole.

Suomen urheilun eettisen keskuksen mukaan kilpailun ulkopuolisia testejä voidaan toteuttaa viranomaisten ohjeistuksia noudattaen. SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari kertoo Yle Urheilulle, että näin myös aiotaan tehdä.

– Testejä tullaan totta kai tekemään niin kauan, kun viranomaisilta ei tule käskyjä, että mitään yhteistoimintaa ei sallita, Huotari sanoo.

Viranomaisten suositusten mukaisesti dopingtestaajat pitävät testitilanteessa välimatkaa urheilijaan ja käyttävät suojavarusteita, kuten hanskoja ja hengityssuojaimia.

Huotarin mukaan mahdollisiin karanteenitilanteisiin suhtaudutaan yksittäistapauksina.

– Ei ole yksiselitteistä vastausta, miten siinä tilanteessa toimitaan. Urheilija voi varmasti jälkikäteen todistaa sairastumisen tai karanteenissa olon, Huotari toteaa.

Normaalissa tilanteessa noin puolet dopingtesteistä tehdään kilpailutapahtumien yhteydessä ja puolet kilpailujen ulkopuolella.

Huotari kehottaa urheilijoilta olemaan normaalisti yhteydessä SUEKiin, mikäli kysymyksiä dopingvalvonnasta ilmenee. Toistaiseksi poikkeusolojen toiminnasta urheilijakyselyitä ei ole tullut.

Muualla maailmassa dopingtestausta on rajoitettu kovemmalla kädellä. Esimerkiksi Tanskassa testaus on tällä hetkellä kokonaan jäissä.

– Tällä hetkellä emme testaa urheilijoita. Testaaminen tarvitsisi juuri nyt erityisen syyn, Tanskan antidopingkomitean johtaja Michael Ask sanoi BT-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvalloissa testataan ABC Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vain Tokion olympialaisiin valmistautuvia urheiljoita. Samanlainen tilanne on ainakin Saksassa. Maan antidopingkomitean mukaan testausta karsitaan lisää, jos olympialaiset siirretään tai perutaan.

Lue myös:

Lasten harrastusmaksut pyörivät, vaikka treenit eivät – silti seuroille tilanne on vaikea, ja Olympiakomitea pyytää hätäapua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat