Suora

  • Urheiluruutu

Koripalloliitossa pohditaan poikkeusratkaisua koronaviruspandemian takia – liigapaikat voisivat ratketa vasta elokuun alussa

Koripalloliitossa mietitään sarjalisenssikriteerien höllentämistä uulevalle kaudelle.

Korisliiga
Koripallo yleiskuva
Tomi Hänninen

Koripalloliitossa pohditaan omia poikkeuskeinoja, jotta se voisi helpottaa miesten Korisliiga-seurojen tilannetta koronaviruspandemian keskellä. Koripalloseurat, kuten muutkin palloiluseurat, ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa, kun kaudet päättyivät ennenaikaisesti koronavirusuhan takia.

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm esitti torstaina miesten Korisliiga-joukkueiden seurakokouksessa, että liitto miettisi liigalisenssiehtojen höllentämistä.

Yksi mahdollisuus on se, että vaatimukset olisi täytetty vasta elokuun alussa. Aiemmin Korisliiga-joukkueilta on vaadittu, että esimerkiksi verovelat ja maksut edeltävän kauden joukkueen jäsenille olisi hoidettu 31. toukokuuta mennessä.

– Näiden osalta voitaisiin miettiä jatkoaikaa tai jopa muuttaa ehtoja poikkeuksellisesti yhden vuoden osalta, Westerholm sanoo.

Tällä pyrittäisiin siihen, että seurojen maksukyky olisi parempi. Vielä mitään tarkkoja löysennyksiä ei ole päätetty.

– Tällainen keino ei ole keneltäkään pois. Jos pystymme tällä tavalla auttamaan seuroja ensi kauteen valmistautumisessa, otamme tämän ehdottomasti käyttöön, Westerholm toteaa.

– Lisenssikäsittelyssä prosessit ovat muodostuneet niin valmiiksi, että sarjalisenssit pystytään käsittelemään nopeasti, kun kaikki muut talouspaperit on hoidettu.

Yleiskuva koripallosta
Tomi Hänninen

Toiseksi liiton poikkeusratkaisuksi Westerholm on pohtinut mahdollisuutta lieventää pykälää siitä, että lisenssihakemuksessa päättyneen pelikauden tuloslaskelma ja tase ei saisi olla yhtä kuukautta vanhempi.

– Voi olla yksi keino, että laitamme tarkistuspisteeksi 15. maaliskuuta eli tilanteen ennen tätä vallitsevaa tilaa, Westerholm sanoo.

– Mutta tätä täytyy miettiä, onko se hyvä tapa.

Suuremmatkin vapautukset ovat olleet mietinnässä. Westerholm kuitenkin muistuttaa, että tarkka lisenssijärjestelmä on ollut hyvä asia.

– En haluaisi vaarantaa järjestelmää näissä poikkeusoloissakaan. Mutta haluaisin, että seurojen toimintakyky on mahdollisimman hyvä, Westerholm toteaa.

Nopeita toimenpiteitä vaaditaan

Korisliiga-seurat pallottelivat seurakokouksessa myös muita ideoita siitä, miten muuten seuran taloudellista tilannetta voisi turvata. Seurat esittelivät esimerkiksi omia tukikampanjoitaan.

– Pääviesti oli, että pitää olla nopea ja reagoida toimenpiteiden kanssa nopeasti. Nyt on hetki se toimia, eikä odottaa tilannetta pidemmälle kevättä tai kesään saakka, Westerholm sanoo.

Taloustilanteen parantamiseksi esillä on ollut myös pelaajien palkanmaksu. Jalkapallon Ykkösessä KTP lopetti pelaajien palkanmaksun. Ratkaisusta kertoi Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Työsopimuslain mukaan, jos pelaaja on estynyt tekemästä työtään poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen pelaajasta ja seurasta riippumattoman syyn vuoksi, työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, enintään kuitenkin 14 päivää.

Westerholmin mukaan tästä esimerkistä puhuttiin myös Korisliiga-seurojen kesken.

– Keskustelimme tästä, mutta jokaisella seuralla on omanlaisia sopimuksia. Jokainen toimii sillä tavalla, miten omat mahdollisuudet antavat. Mitään yhteistä linjaa ei sovittu palkanmaksusta kokouksessa, Westerholm sanoo.

Yleiskuva
EPA

Koripalloliitto korostaa, että seuran ja pelaajien pitäisi löytää ratkaisu asiaan sopimalla. Lisäksi pitäisi noudattaa Suomen lakia. Westerholmin mukaan yhtenäisen linjauksen antamista vaikeuttaa myös se, että Korisliiga-joukkueilla ei ole yhtenäistä sopimuspohjaa. Viimeisen kerran kaikille vahvistettu pidempi sopimuspohja on ollut käytössä 2016–2017.

– Jos meillä olisi olemassa oleva sopimuspohja, meillä voisi olla mahdollisuus hakea yhtenäinen tulkinta asiantuntijalta, Westerholm sanoo.

Toki pelaajasopimuksien liitteenä on pitänyt esimerkiksi olla yhä liite, jossa sitoudutaan muun muassa Koripalloliiton sääntöihin. Osa seuroista on käyttänyt myös vuoden 2016–2017 vahvistettua sopimuspohjaa edelleen, osalla on ollut taas oma pohjansa.

– Täytyy varmasti seuraavaksi miettiä, että teemme pidemmän yhtenäisen sopimuspohjan. Kaikki myös sitoutuvat käyttämään niitä, Westerholm sanoo.

Miten käy ensi kauden sarjajärjestelmän?

Torstaina Koripalloliiton hallitus päätti myös j (siirryt toiseen palveluun)oukkueiden sijoituksista eri sarjoissa. Jos sarjan lopettamishetkellä jollakin joukkueella on ollut mahdollisuus säilyä ylemmässä sarjassa, se saa myös hakea sarjapaikkaa tulevalle kaudelle. Miesten Korisliigan tapauksessa Korihait jäi viimeiseksi, mutta on ilmoittanut kiinnostuksestaan pelata Korisliigaa. Korihaiden toiveesta kertoi torstaina Länsi-Suomi. (siirryt toiseen palveluun)

Miesten 1. divisioona A:sta runkosarjan ykkönen HBA-Märsky voisi torstain päätöksen myötä hakea liigapaikkaa, mutta tunnetusti akatemiajoukkue ei ole ollut halukas nousemaan korkeimmalle sarjatasolle.

Tämänhetkisessä tilanteessa Korisliigassa olisi siis myös ensi kaudella 12 joukkuetta päättyneen kauden tapaan. 12 joukkuetta on myös toivottu määrä siinä mielessä, että jo syksyllä liitossa päätettiin muuttaa Korisliigan sarjajärjestelmää tulevalle kaudelle. (siirryt toiseen palveluun) Tulevalle kaudelle aiottu järjestelmä on räätälöity juuri 12 joukkueelle sopivaksi.

Ensi kaudella Korisliigaan on tarkoitus tulla ylä- ja alaloppusarjat. Runkosarjan ottelumäärä on putoamassa 32:een, kun tällä kaudella oli alun perin tarkoitus pelata 44 ottelua. Tarkoituksena olisi esimerkiksi antaa suomalaisjoukkueille parempi mahdollisuus osallistua europeleihin, parantaa harjoittelun ja pelien välistä tasapainoa sekä kasvattaa merkityksellisten otteluiden määrää.

Miten käy siis, jos joku nykyisestä 12 Korisliiga-joukkueesta luovuttaa paikkansa? Löytyykö korvaajaa 1. divisioona A:sta tilalle?

Westerholm uskoo, että Korisliigaan löytyy 12 joukkuetta ensi kaudellekin.

– Lähtökohta on se, että tehdystä päätöksestä pidetään kiinni. Puhuimme eilen tästäkin asiasta seurakokouksessa, mutta tehdyssä päätöksessä pysymisessä löytyi vahvaa kannatusta, Westerholm sanoo, eikä lähde vielä toistaiseksi arvioimaan, löytyisikö ykkösdivisioonasta korvaajaa.

Lue lisää:

Korisliigan sarjajärjestys ratkesi voittosuhteella – Salon Vilpas runkosarjan ykkönen

Ura Basket pahoissa talousvaikeuksissa – on mahdollista, ettei joukkue pelaa ensi kaudella Korisliigassa: "Tämä ei ole mitään herkkua kenellekään"

Suomalaiset palloiluseurat raastavassa tilanteessa – koripallopomo pitää konkursseja täysin mahdollisina: "En ihmettelisi yhtään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat