Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Telinevoimistelun EM, naisten 4-ottelu
  • Telinevoimistelun EM, miesten 6-ottelu

Poliisit valvovat, että Susijengin tähtikin noudattaa ulkonaliikkumiskieltoa – pääsi kuitenkin avopuolison mukaan synnytyslääkärille: "Sanoi, että Madrid on kuin sotatanner"

Espanjan todella kovassa sarjassa pelaava Sasu Salin on vetäytynyt neljän seinän sisään.

koripallo
Sasu Salin
Sasu Salin edustaa Teneriffaa kivikovassa Espanjan liigassa.AOP/Rex Features

Suomen koripallomaajoukkueen avainpelaaja Sasu Salin on päässyt kokemaan viimeisen viikon aikana koronaviruspandemian vaikutukset.

Espanjasta tuli perjantaina Kiinan, Iranin ja Italian jälkeen neljäs maa, jossa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli tuhanteen.

Kuolleita on perjantai-iltapäivän tiedon mukaan 1 002. Vielä eilen torstaina määrä oli 767. Myös vahvistettujen tartuntojen määrä on noussut voimakkaasti. Niitä oli perjantai-iltapäivällä 19 980, kun torstaina määrä oli 17 147.

Espanja onkin reagoinut koronaviruspandemiaan järein keinoin ja asetti viime lauantaina ulkonaliikkumiskellon .Se näkyy myös Salinin arjessa Teneriffalla. Koripalloilija on viikon ajan ollut vetäytynyt avopuolisonsa kanssa neljän seinän sisälle Teneriffalla.

Tilanne on ollut kuitenkin Kanariansaarilla erilainen kuin manner-Espanjassa. Salinin mukaan Kanariansaarilla on ollut parisenkymnentä tartuntaa ja niistäkin on ollut suurin osa turisteilla.

– Kävimme eilen avopuolison kanssa synnytyslääkärillä, kun avopuolisoni on raskaana. Madridista kotoisin oleva synntyslääkäri sanoi, että Madrid on kuin sotatanner, Salin kuvailee.

– Mantereen puolella on varmasti aika paljon pahempi tilanne kuin täällä.

Huolimatta tiukoista kielloista perusasioita saa siis tehdä, mutta nekin pitäisi tehdä yksin.

– Eilenkään ei tullut infoa, että en olisi saanut mennä mukaan lääkäriin. Ei sieltä varmaan sakkoja tule. Mutta kyllä poliisi pysäyttelee kaduilla ihmisiä, jos näyttää siltä, että ei ole tekemässä töitä tai muuta tarpeellista, Salin sanoo.

"Ei kukaan pysäytä, jos lähtee"

Salin sanoo, että hän voisi olla mieluummin neljän seinän sisällä Teneriffalla kuin Helsingissä, jos voisi valita.

Suomalaispelaaja kertoo, että hänen yksinasuvat joukkuekaverit ovat yrittäneet kysellä joukkueen viestiryhmässä mahdollista lähtöä pois Teneriffalta. Mutta Euroopan kärkisarjoihin lukeutuvasta Espanjan pääsarjasta ACB:sta ei ole Salinin tietojen mukaan kukaan ulkomaalaispelaaja lähtenyt pois.

– En tiedä, odottavatko seurat jonkun päästävän ensimmäisenä jenkkivahvistukset kotiin. Mutta pelätään ehkä sitä riskiä, että sarjat jatkuvat. Pelaajat joutuisivat karanteenin ehkä molemmissa paikoissa: Palatessaan kotimaihinsa ja sitten tullessaan takaisin Espanjaan. Sitten pelaajat eivät välttämättä pystyisi enää pelaamaan, Salin avaa.

Sasu Salin
AOP/Rex Features

– Toisaalta tämä on vähän oma päätös. Ei kukaan pysäytä, jos lähtee.

Koripallosarjat ovat olleet Espanjassa nyt pysähdyksissä reilun viikon verran lähes yhtä kauan kuin karanteenikin. Pelitauon ja karanteenin pitäisi jatkua vielä toisen viikon ajan. Salin uskoo, että karanteenistä ja sitä kautta tauosta tulee kuitenkin vielä pidempi.

– Luulen, että tulee ainakin viikko lisää taukoa. Sitä oli jossain spekuloitukin. Saa nähdä. Täältä on vaikea ajatella asiaa. Voisi kuvitella, että täällä Kanariansaarilla voisi asua vähän rennommin, koska tapauksia ei ole ollut, Salin sanoo.

– Mutta ei kai se niin mene. Kyllä koko maan pitää toimia samalla tavalla, että virus saadaan pysäytettyä.

Treenejä olohuoneen matolla

Salinin Teneriffa oli keskeytyshetkellä Espanjan liigassa neljäntenä ja pelasi Mestarien liigassa neljännesvälieriä. Salin on viimeistellyt tällä kaudella Espanjan liigassa 9,4 pistettä ottelua kohden.

28-vuotias takamies on pelannut nyt kuusi kautta putkeen Espanjan liigassa ja tämän kauden pistekeskiarvo on ollut toistaiseksi paras kaikista vuosista kovatasoisessa liigassa. Nyt Salin ei ole päässyt harjoittelemaan viikkoon joukkueen kanssa, mutta täysin harjoitukset eivät ole loppuneet.

– Teen olohuoneen matolla joka päivä kuntopiirin. Meidän fysiikkavalmentajamme laittaa joka päivä puhelimitse liikkeet. Meillä on sellainen sovellus, johon ne tulevat. Pari päivää sitten sain myös kuntopyörän parvekkeelle. Olen käynyt juoksemassa myös taloyhtiön rappusia, Salin kuvailee.

Sasu Salin
AOP/Rex Features

Salinille ei ole kantautunut tietoa siitä, jatkuuko kausi vielä vai keskeytyykö koripallokevät lopullisesti.

– Luulen, että ACB odottaa isona liigana muiden sarjojen ja NBA:nkin päätöstä. Luulen, että sarjan johto haluaisi jatkaa kautta. Viime maanantaina oli joku kokous. Seuraavana maanantaina on taas joku kokous, missä taas yritetään päättää jotain, Salin sanoo.

Lue lisää:

Koripalloliitossa pohditaan poikkeusratkaisua koronaviruspandemian takia – liigapaikat voisivat ratketa vasta elokuun alussa

Suomen salibandytähti juhli Ruotsin mestaruutta lenkkipolulla – toivoi hulppeampaa lopetusta kauteen: "Kliimaksi jäi kokematta"

Suomalainen Joonas joutuu pelaamaan jääkiekkoa maassa, jossa koronavirus on vitsi jopa presidentille: "Hän oli kommentoinut, että saunalla ja vodkalla tautia voi ehkäistä"

Susijengi johti EM-karsintaa vain reilut kaksi minuuttia, mutta se riitti – Sveitsi kaatui kotonaan Suomen hurjan nousun päätteeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat