Suora

  • Urheiluruutu

Rinne varattiin NHL:ään 16 vuotta sitten viimeisten joukossa, nyt suomalaisten ykkösnimi on Lundell – tämän vuoden pelaajatarkkailu tapahtuu videoilta

NHL-seurojen pelaajatarkkailijat tekevät viimeiset valmistelut kesän varaustilaisuuteen tällä kertaa videosulkeisten avulla.

NHL
Janne Kekäläinen (toinen oikealta) poseeraa varaustilaisuudessa vuonna muun Eeli Tolvasen ja muun Nashvillen organissation kanssa vuonna 2017.
Janne Kekäläinen (toinen oikealta) poseeraa varaustilaisuudessa vuonna muun Eeli Tolvasen ja muun Nashvillen organissation kanssa vuonna 2017.Getty Images

VANCOUVER. Vaikka koronaviruspandemia iski urheilumaailmaan yllättäen, NHL:ssä pelit eivät ole pysähdyksissä ensimmäistä kertaa. NHL:n nykyisen komissaarin Gary Bettmanin aikana NHL:ssä on nähty kolme työsulkua (1994–95, 2004–05 ja 2012–13), näistä toiseksi mainitulla kaudella kiekkoa ei saatu jäähän lainkaan.

Juniorikiekko sen sijaan ei ole pysähtynyt nyt nähdyllä tavalla tiettävästi koskaan, ja se tuo oman vahvan mausteensa NHL:n tulevan kesän varaustilaisuuteen.

Vaikka kausi oli maaliskuun puoleenväliin menneessä ehtinyt jo pitkälle, monen pelaajatarkkailijan työ jäi koronapandemian vuoksi kesken. Esimerkiksi huhtikuuksi Yhdysvaltojen Michiganiin kaavaillut alle 18-vuotiaiden MM-kisat ovat tavanneet näytellä kesän varaustilaisuuden suhteen merkittävää roolia.

Turnauksen peruuntumisen myötä monta näyttöä ja näkemistä jää välistä.

Nashvillen Euroopan pelaajatarkkailijana työskentelevä Janne Kekäläinen myöntää työn jääneen osaksi kesken.

– Kyllä minulla ainakin on riittävä kuva monista pelillisesti. Nyt voi vielä tehdä esimeriksi soittoja ja kaivaa sitä kautta lisää tietoa. Tietenkin itseltäkin löytyy pelaajia, joita olisi vielä ollut kiva erinäisistä syistä nähdä, Kekäläinen sanoo Yle Urheilulle.

Samaan hengenvetoon Kekäläinen muistuttaa, että perustyön pitäisi olla maaliskuuhun mennessä jo pitkälti tehtynä.

– Tämä tauko tuli nyt sellaiseen aikaan vuodesta, että jos sinulla ei ole tässä kohden vielä kuvaa pelaajasta, niin tarkkailtavan täytyy olla jollakin tavalla poikkeustapaus. Pelaaja on ollut loukkaantuneena tai sitten et ole tehnyt hommiasi, ja viimeksi mainittu on aika epätodennäköistä monien kohdalla.

– Jos tämä kaikki olisi tapahtunut marraskuussa, tilanne olisi ihan toisenlainen. Siinä olisi jäänyt maajoukkueturnaukset välistä ja muuta. Nyt, kun tämä tauko tulee näin keväällä, en näe tätä varaustilaisuuden kannalta erityisen vaikeana asiana, Kekäläinen jatkaa.

Aiempaakin isompi kuva?

Kiistatonta silti lienee, että nyt pitkään pelaajia tarkkailleet NHL-seurat joutuvat ottamaan varattavien pelaajien suhteen tekemiin päätöksiinsä jopa aiempaa laajemman tulokulman. Aiemmin mainitun alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen tuomat nosteet ja laskut jäävät nyt pois, joten kokonaiskuva rakentuu entistäkin pidemmältä aikaväliltä.

– Saattaa olla niinkin, että joskus niihin alle 18-vuotiaiden kisoihin ylireagoidaan. Joku Roman Josi (Nashville) ei aikanaan ollut siinä turnauksessa ihan parhaimmistoa, vaikka oli muuten pelannut huippukauden. Sen turnauksen myötä hänen osakkeet hieman laskivat ja hän putosi lopulta toiselle kierrokselle, Kekäläinen muistaa.

Roman Josi
Nashville Predatorsin kapteeni Roman Josi.John Russell / Getty Images

Turnauksen väliin jääminen ei siis välttämättä ole pelkästään negatiivinen asia.

– Joskus voi painottaa sitä viimeistä näyttöä liikaakin ja nostaa pelaajaa sen perusteella. Sitä kautta voi tulla vääriä johtopäätöksiä. Aina se viimeinen turnaus kuitenkin näyttelee isoa osaa kuumenemisissa ja viilenemisissä. Nämä ilmiöt jäävät nyt pois, Kekäläinen huomauttaa.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen sijaan monissa seuroissa ja pelaajien tarkkailijoiden toimistoissa katsellaankin keväällä videoita.

– Elämme nyt uutta aikaa videotarkkailun kanssa. Katselemme videoita ja arvioimme pelaajia sitä kautta. Tilanne ei tietenkään ole paras mahdollinen, mutta olemme valmistautuneet varaustilaisuuteen hyvin, pelaajatarkkailutaustan omaava Vancouver-GM Jim Benning totesi perjantaina.

Joskus videot voivat olla jopa parempi vaihtoehto kuin ennakkoon suuresti hehkutettu sarjapeli.

– Olin tuossa jokin aika sitten katsomassa Djurgårdenin ja Luulajan ottelua, missä oli paikan päällä varmasti sata pelaajatarkkailijaa, eikä siinä pelissä tapahtunut mitään. Päiviteltiin siellä, että kaikkien matkarahat kun laskisi yhteen, tulisi sievoinen summa ottelusta, mistä kukaan ei oppinut mitään uutta, Kekäläinen naurahtaa.

Toisaalta juuri tätä taustaa vasten Michiganin alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen peruuntuminen harmittaa montaa tarkkailijaa. Nuoria pelaajia on toisinaan parempi tarkkailla junnupeleissä miesten pelien sijaan.

– Paljon pyöri pohjoisamerikkalaisia Euroopassa ennen kuin hommat pysähtyivät. Saksassa on kolme hyvää poikaa, Ruotsissa pari tykkihyökkääjää ja niin edelleen. Mutta eihän se ihan sama ole katsella heitä SHL-peleissä (Ruotsin liiga) kuin 18-vuotiaiden MM-kisoissa, missä he pelaavat koko ajan, Kekäläinen sanoo.

Varaustilaisuuden anti laajemmin ei liene aivan parhaiden ikäluokkien tasolla, mutta hyviä pelaajia varataan tulevanakin kesänä – tai syksynä riippuen NHL:n myöhemmin selviävästä loppukauden kalenterista. Ensimmäisenä varataan todennäköisesti kanadalainen Alexis Lafreniere ja kakkosena tämän maamies Quinton Byfield, hyökkääjiä molemmat.

Alexis Lafreniere
Alexis Lafreniere on todennäköisesti ensi kesän ykkösvaraus.Lubos Pavlicek / AOP

Kekäläinen ei osannut vielä piirtää tarkempaa kuvaa kokonaisuudesta.

– Ei tämä huono ikäluokka varmastikaan ole. En niin tarkkaan tunne kaikkia pohjoisamerikkalaisia, mutta kuten totesin, Saksassa on kolme hyvää sälliä, Ruotsissa on tosi hyviä pelaajia ja samoin Suomessa. Tässä ikäluokassa on myös hyviä maalivahteja, Kekäläinen pyörittelee.

– Lafreniere ja Byfield ovat siinä kärjessä, mutta paljon tuntuisi olevan mielenkiintoisia pelaajia myös heidän takanaan.

Suomalaisittain luvassa ei ole vuosien 2016 ja 2017 kaltaista ilotulitusta. HIFK:n Anton Lundell on tällä kertaa todennäköisesti ainoa ensimmäisellä kierroksella varattava suomalainen. Muita mielenkiintoisia suomalaisnimiä ovat muun muassa Ässien Roni Hirvonen, Tapparan Kasperi Simontaival, Kärppien Topi Niemelä sekä Jokerien Joni Jurmo.

Anton Lundell lähikuvassa.
Anton Lundell varataan todennäköisesti avauskierroksella. Tomi Hänninen

– Lundell menee varmasti ykköskierroksella, mutta muuten siellä on enemmänkin sellaisia mustia hevosia suomalaisittain, hyviä jätkiä toki hekin. Mielenkiintoista on nähdä, missä järjestyksessä muut suomalaiset kierroksilla 2–4 menevät: Sitä on vielä vaikea ennustaa.

Pettymyksiä pelätään

Kekäläisen mukaan myös maalivahteja kannattaa tällä kertaa pitää silmällä. Varaustilaisuuden kuumin veskarinimi on 17-vuotias venäläisvahti Jaroslav Askarov. Askarov on loistanut poikkeuksetta kaikissa suurissa junioriturnauksissa ja onpa tämä päässyt pelaamaan tällä kaudella jo KHL:ääkin SKA Pietarin riveissä.

– Askarov oli vuotta nuorempana sensaatiomainen alle 18-vuotiaiden kisoissa, missä pääsivät hopealle. Sitten hän oli huikea myös alle 20-vuotiaiden kisoissa ja elokuun Ivan Hlinkan turnauksessa. Iso jätkä, jolla on KHL-kokemustakin jo. Tästä pojasta on kohistu paljon.

Jaroslav Askarov torjuu Venäjän maalilla nuorten MM-kisoissa 2020.
Jaroslav Askarov torjui Venäjän maalilla alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

– Hän on pelannut oikeissa paikoissa aivan huikeasti, ja sillä pääsee tähän kanadalaismedian hypetykseen. Mutta on Tshekissäkin nyt pari hyvää maalivahtia, Ruotsissa on yksi ja sitten on tämä Suomen hyvä poika, Kekäläinen sanoo Kärppien Joel Blomqvistiin viitaten.

Seurata kannattaa lisäksi entisen NHL-maalivahti Jussi Markkasen poikaa, Juhoa, joka pelasi SaiPan junioreissa sekä alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa itsensä NHL-kartalle. Pitkä (187cm), mutta fyysisesti vielä raakile Markkanen saattaa olla myöhempien kierrosten varaus.

Siihen, miksi maalivahteja ylipäätään varataan nykyään harvoin pienillä numeroilla, Kekäläisellä on selkeä näkemys.

– Pettymyksiä siinä pelätään. Kun 2000-luvun alussa niitä varattiin pienillä numeroilla ja monen pelaaminen varauksen jälkeen romahti, trendi hiipui. Maalivahdin ammatti on niin eriluonteinen, koska kaikille niitä maaleja loppupeleissä tehdään. Epäonnistumisten sietäminen on avainasemassa, Kekäläinen näkee.

– Maalivahtipeli on niin eri tavalla strukturoitua kuin kenttäpeli, siinä on omat juttunsa. Sitten, kun tulee iso hype nuoren pelaajan kohdalle, se saattaa vaikuttaa korvienväliin. Sieltä ne suurimmat yllätykset tulevat suuntaan ja toiseen.

Kekäläinen tietää, mistä puhuu, sillä Nashvillen seurahistorian ykköspelaaja Pekka Rinne on juuri kuopiolaistaustaisen suomalaisscoutin löytö. Rinne varattiin kesällä 2004 kahdeksannen kierroksen viimeisenä pelaajana Kekäläisen suosituksesta – muun muassa 20 vuoroa japanilaisen Yutaka Fukufujin jälkeen.

Pekka Rinne lähikuvassa.
Pekka Rinne varattiin kesällä 2004AOP

– Se oli monen sattuman summa. Pekka oli vanhempi pelaaja, joka oli mennyt monen draftin läpi ilman varausta. Satuin näkemään hänet Kajaanissa oikeaan aikaan ja hän teki vaikutuksen. Sitten pyysin meidän Ruotsin tarkkailijaa katsomaan Rinnettä Mikkeliin: kaksi erää ja pataan 0–5, Kekäläinen nauraa.

– Sain Pekan meillä kuitenkin jonkinlaisiin asemiin.

Kekäläinen sai lopulta varata Kempeleen miehen kahdeksannella kierroksella varaustilaisuuden vuorolla 258. Vuorolla, jonka seura oli saanut kaupattuaan sveitsiläispelaaja Tim Helblingin Tampaan. Helbling pelasi lopulta NHL:ssä 11 ottelua ennen siirtymistään Eurooppaan ja vierailuaan Oulun Kärpissä kaudella 2010–11.

– Sattui olemaan se ylimääräinen varausvuoro, millä sitten varattiin Rinne. Se oli siihen aikaan aivan helvetin pitkäaikainen sijoitus, mutta joskus sellaisetkin onnistuvat. Useimmiten eivät, Kekäläinen naurahtaa lopuksi.

Lue myös:

NHL-tähtien suomalainen agentti tekee jopa 13 tunnin työpäiviä koronavirustauolla – avaa ainutlaatuista tilannetta: "Onhan tämä aikamoista säätämistä"

Leijonien MM-kultajahdin peruuntuminen tuntui Jukka Jalosesta aluksi epärealistiselta – hetki NHL-kiertueella avasi lopullisesti silmät: “Nyt ollaan aika tiukassa paikassa”

Osa suomalaisista NHL-pelaajista lentämässä kotiin yksityiskoneilla: "Se on viimeinen vaihtoehto"

NHL:ssä ensimmäinen koronavirustartunta – koko joukkue määrätty eristykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat