1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

"Lomautan myös itseni" – Urheiluseurat ovat ajautuneet hetkessä karuun talousahdinkoon, apuun ovat rientäneet valtion sijasta yksittäiset ihmiset

Urheiluseurat myyvät nyt selviytyäkseen käytettyjä pelipaitoja ja lippuja virtuaalitapahtumiin.

Suomalainen urheiluyleisö on rientänyt ahdingossa olevien urheiluseurojen tueksi. Ihmiset ovat ostaneet tukimielessä niin pelipaitoja kuin lippuja virtuaalipeleihin. Kuva: Tomi Hänninen

– Lomautan myös itseni.

Imatran Pallo-Veikkojen urheilujohtaja Jani Valkeapään viesti kuvaa lohdutonta tilannetta.

Miesten Superpesiksessä pelaava seura on jo joutumassa tekemään kovia ratkaisuja koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen johdosta. Seuran pelaajat, valmennus ja työntekijät joudutaan lomauttamaan, ja Valkeapää itse tekee työnsä jatkossa talkoilla.

Yksittäinen esimerkki kuvaa ahdinkoa, johon suomalaiset urheiluseurat ovat hetkessä ajautuneet koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Kyse ei ole pelkästään yksittäisistä palloilujoukkueista ja näiden junioritoiminnasta, vaan koko maan seuratoiminnasta ylipäätään.

Suomen olympiakomitean kyselyn mukaan koronavirusepidemia aiheuttaa Suomen liikunnalle ja urheilulle vähintään 81 miljoonan euron taloudelliset menetykset. Seuratoiminnan tappiot ovat yli 40 miljoonaa euroa.

Olympiakomitea esitti perjantaina tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle liikunnan ja urheilun toimintaedellytysten turvaamista erityisavustuspaketilla.

Ilman pakettia monet seurat voivat joutua ajamaan toimintansa alas.

– Emme voi antaa poikkeustilanteen tuhota suomalaisen seuratoiminnan edellytyksiä. Tarvitsemme epidemian aikana ja erityisesti sen jälkeen liikettä, yhteisöllisyyttä, elämyksiä, terveyttä ja hyvinvointia. Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja tarjoaa kaikkea tätä, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Esimerkiksi Sveitsissä maan liittoneuvosto on päättänyt antaa vapaaehtoispohjalta toimiville urheiluseuroille 50 miljoonan frangin eli noin 47 miljoonan euron tuen. Norjassa maan kulttuuriministeriö myönsi keskiviikkona 600 miljoonan kruunun avustuspaketin, joka on tarkoitettu norjalaisen urheilun ja vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen on saanut Suomen olympiakomitealta esityksen, joka toteutuessaan voisi turvata liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytykset. Kuvassa etualalla Kosonen ja olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomessakin seurat ovat useimmiten yhdistyksiä, joiden toiminta pyörii muun muassa joukkueiden pääsylipputulojen, yhteistyökumppanitulojen, tukien, talkoiden ja kausimaksujen varassa.

Seurat ovat nyt ahdingossa, sillä vähäisiäkään tuloja ei poikkeusoloissa ole tarjolla. Yhteistyösopimuksien varaan on vaikea laskea mitään, koska mahdolliset kumppaniyritykset ovat yhtä lailla hätää kärsimässä.

Palkanalennuksia ja aikaistettuja vuosilomia

Sveitsissä liittoneuvosto on myös jakamassa 50 miljoonan euron lainan ammattilaisjoukkueille. Suomessa hallitus ilmoitti perjantaina miljardiluokan toimista, joilla on tarkoitus turvata yritysten rahoitusta ja siten toimintaedellytyksiä. Näistä toimista saavat helpotusta esimerkiksi SM-liigajoukkueet, joista jo kolme on ehtinyt ilmoittaa yhteistoimintaneuvotteluista.

Lomautukset vaikuttavat väistämättömiltä. Pudotuspelien peruuntuminen kirpaisee SM-liigan seuroja erittäin kovaa. Veikkausliigassa on puolestaan jouduttu siirtämään sarjan alkua kesäkuulle, vaikka pelien oli tarkoitus alkaa jo huhtikuussa. Esimerkiksi Seinäjoen Jalkapallokerho on jo sopeuttanut toimintaansa lomautuksien välttämiseksi. SJK-konsernin kaikki 65 työntekijää pelaajista lähtien ovat sitoutuneet alentamaan palkkojaan kolmen kuukauden ajaksi.

Ilveksessä jalkapallokauden siirtyminen on aiheuttanut sen, että pelaajat aloittavat maaliskuun lopussa kahden viikon mittaisen vuosilomansa. Ilves on pystynyt viime vuosina tekemään kohtuullista taloudellista tulosta.

Voitot on nyt syötävä.

– Onhan tässä monen ihmisen elinkeino kiinni. Pahinta on se, että työntekijöitä pitäisi lomauttaa. Se on viimeinen vaihtoehto, toimitusjohtaja Tomi Erola selvittää.

Menestyjätkin ovat vaikeuksissa

Kauppatieteiden tohtori ja suomalaisen urheilumarkkinoinnin sekä sponsoroinnin asiantuntija Arto Kuuluvainen arvioi jo aiemmin Yle Urheilulle, että esimerkiksi osalla SM-liigaseuroista on taloudellista puskuria, joilla kovat takaiskut voi ottaa vastaan. Tilanne onkin vielä synkeämpi pienemmissä lajeissa, kuten koripallossa, lentopallossa tai salibandyssä, jossa seurat elävät kädestä suuhun.

Sarjojen keskeyttäminen on iskenyt sisäpalloilulajeihin todella kovaa. Kevät on erityisen tärkeää aikaa pienten lajien pienille seuroille. Säästöjäkin toki kertyy, kun esimerkiksi vieraspelimatkoja ei tarvitse järjestää.

Säästöt ovat kuitenkin puroja, menetetyt tulot taas jokia.

Siksi menestyjätkin ovat nyt vaikeuksissa. Esimerkiksi miesten Korisliigaa johtaneen Salon Vilppaan nettomenetykset kipuavat arvion mukaan noin 100 000 euroon.

Koripallon tapaan, on koko kotimainen urheilu on hiljentynyt hetkessä. Kuva: Tomi Hänninen

– Pudotuspeleissä halli on pääsääntöisesti täynnä. Lisäksi myös monet yhteistyösopimukset liittyvät pudotuspeleihin, ja ne jäävät nyt toteutumatta, Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi sanoo.

Miesten lentopallon Mestaruusliigassa pelaava Akaa-Volley menettää sekin tuloja kymmenistä tuhansista euroista jopa sataan tuhanteen euroon. Seuran koko vuoden budjetti on noin 400 000 euroa. Tästä kaudesta akaalaiset kyllä selviävät, mutta se tapahtuu tulevien vuosien kustannuksella.

– Syömme jo tulevan kauden euroja, toiminnanjohtaja Markku Kuoppa huomauttaa.

Virtuaalipelejä ja paitahuutokauppoja

Vallitsevassa tilanteessa pienikin apu on seurojen näkökulmasta suurta. Yksittäisille ihmisille onkin tarjottu mahdollisuuksia auttaa paikallista toimijaa ahdingossa.

Seurat eivät ole siis jääneet vain rypemään synkkyyteen, vaan hihat on kääritty monin eri tavoin. Esimerkiksi Mestis on jo ehtinyt avata sivuston (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on turvata miesten jääkiekon toiseksi korkeimman sarjatason tulevaisuus. Yksityishenkilöt tai yritykset voivat sivuston kautta ostaa suoraan tukipaketteja, joiden tuotto menee suoraan Mestis-seurojen hyväksi.

Samanlaisiin toimiin on ryhdytty ympäri maan lajista riippumatta. Superpesiksen puolella esimerkiksi IPV myy pääsylippuja huhtikuun otteluihinsa (siirryt toiseen palveluun), vaikka pelejä ei varmuudella pelatakaan.

Akaa-Volley taas järjestää lentopallon Mestaruusliigan virtuaalisen finaalin (siirryt toiseen palveluun), jossa joukkue "pelaa" koronavirusta vastaan, ja voittaa sen. Voittaminen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että tempauksen tuotoilla on mahdollista turvata seuran tulevaisuus.

Akaa-Volleyn yhteishenki on tarttunut myös kannattajiin. Kuva: Dani Branthin / Yle

Akaa-Volley on jo myynyt yli 700 lippua, mikä ylittää seuran yleisöennätyksen. Finaalin "voittamisen" kunniaksi seura teettää tietenkin mestaruuslippikset. Seuraa keräyksen kautta tukeneiden nimet ikuistetaan myös tauluksi.

– Jos pääsemme tuhanteen katsojaan, niin olemme hyvin tyytyväisiä. Saamme tällä tavalla kasaan jo yhden pudotuspelin lipputulot, Markku Kuoppa selvittää.

Veikkausliigassa pelaava Ilves taas järjestää aivan konkreettisen virtuaaliottelun. Paikallisherruudesta Hakan välillä väännetään nimittäin konsolijalkapallossa (siirryt toiseen palveluun). Pelin ajankohta on sama kuin Veikkausliigan alkuperäisessä kalenterissa. Tapahtumaan myydään luonnollisesti lippuja, joilla poikkeusolojen aiheuttamaa ahdinkoa on tarkoitus helpottaa.

Seuran yleisöennätys vuodelta 1984, jolloin Ilves kohtasi Ratinassa Juventuksen. Ilveksen tavoitteena onkin myydä virtuaalitapahtumaan 25 000 lippua, joka olisi seuralle jo toimitusjohtaja Tomi Erolan mukaan "äärettömän iso helpotus". Lippuja on tähän mennessä myyty nelinumeroinen määrä.

Virtuaaliderby ei ole kuitenkaan ainoa keino, jolla Ilves yrittää rahaa kerätä. SJK:n tapaan (siirryt toiseen palveluun) myös Ilves huutokauppaa käytettyjä pelipaitoja.

– Kaikkea mahdollista keksitään, missä ihmisten ei tarvitse kokoontua yhteen, Erola muistuttaa.

Yhteisöllisyys koskettaa

Akaa-Volleyn toimistollakin on huomattu, mitä vaikutuksia ihmisten ja yhteistyökumppaneiden auttamishalulla on. Seura on jo saanut laskuttaa kumppaneilta ensi kauden sopimuksista, mikä on virtuaalifinaalin ohella mahdollistanut sen, että Akaa-Volley pystyy maksamaan pelaajien palkat kuluvan kauden osalta.

– Kyllä se on liikuttavan hienoa, miten ihmiset ovat lähteneet tähän mukaan. Ei me tähän kaaduta, se on ihan varmaa, Kuoppa iloitsee.

Vilppaassakin uskotaan vahvasti tulevaan. Marko Vihiniemen mukaan vielä viime perjantaina mieli oli maassa ja tilanne näytti katastrofaaliselta. Selviytymistilassa on uskottava selviytymiseen.

– Tämä viikko on osoittanut sen, että valoakin näkyy tunnelin päässä. Olemme saaneet paljon tukea. Uskomme siihen, että pelaamme myös ensi vuonna, Vihiniemi sanoo.

Ilveksen kannattajat ovat ostaneet kausikortteja lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen. Kuvassa Lauri Ala-Myllymäki kiittää faneja kesällä 2019. Kuva: AOP

Ilveksessäkin on huomattu yhteisön voima. Ihmiset ovat ostaneet kausikortteja myös kannatusmielessä. Monet kausikortin ostaneet ovat nimittäin oma-aloitteisesti pyytäneet, että kortti luovutettaisiin hyväntekeväisyyteen.

– Yksityisiltä ihmisiltä on tullut kyselyitä, että voiko ostaa huppareita, lippuja tai mitä tahansa. Kyllä se lämmittää tosi paljon sydäntä ja mieltä, kun ihmiset haluavat olla mukana ja tukea edes pienellä summalla, Erola kiittää.

Imatrallakin ajat ovat raskaat, mutta ajatukset kulkevat kirkkaasti. Selviytymiseen on tehtävä työmäärä on valtava. IPV:n urheilujohtaja toivoo Jani Valkeapää kriisistä opitaan ainakin se, että seurojen kulurakenteet korjattaisiin viimein kestäviksi.

– Silloin ei tarvitse aina keväisin ajaa ympäri maakuntaa pakoputki punaisena, jotta kaudesta selvittäisiin kuivin jaloin, Valkeapää muistuttaa.

Ensin suomalaisseurojen olisi kuitenkin selviydyttävä kuivin jaloin tästä kriisistä.

Päivitetty kelllo 16.28. Täsmennetty Olympiakomitean selvitystä koskevaa kohtaa.

Lue myös:

Kommentti: Urheilun syvimmän merkityksen ymmärtää vasta näin oudolla hetkellä

Norjassa ryhdyttiin auttamaan pysähtynyttä urheilumaailmaa, valtio tukee 600 miljoonalla kruunulla – Suomessa odotellaan päätöksiä

Sveitsi reagoi koronavirukseen: tukee urheiluseuroja 50 miljoonan frangin lainalla