Kapteeni kertoo, miksi pelaajat suostuivat SJK-johdon pyyntöön – jalkapalloammattilaisen arkirutiineihin kuuluu nyt erityinen etäharjoittelu

SJK-konsernissa työskentelee 65 henkeä, joista jokainen suostui alentamaan palkkojaan, niin myös kapteeni Mehmet Hetemaj.

jalkapallo
Mehmet Hetemaj odottaa Veikkausliigan haastajasarjassa kovia Pohjanmaan paikallispelejä, koska putoamisen uhka on kaikilla joukkueilla.
Kapteeni Mehmet Hetemaj ja muut SJK:n pelaajat lupautuivat alentamaan palkkojaan kolmeksi kuukaudeksi.Tuomo Rintamaa/Yle

Mehmet Hetemaj pyörittelee päätään. Jalkapalloilijalta on juuri kysytty, milloin hän on viimeksi harjoitellut yhdessä joukkueensa kanssa.

– Pää on niin sekaisin, että en edes muista. Nämä päivät ovat olleet niin outoja. Varmaan viime viikolla. Lopetimme ne, kun hallitus antoi ohjeita, Hetemaj vastaa.

Veikkausliigssa pelaavan Seinäjoen Jalkapallokerhon kapteenin hämmennykseen voi yhtyä varmasti moni suomalainen. Reilussa viikossa on tapahtunut paljon.

Koronavirusepidemia on aiheuttanut Suomessakin poikkeusolot, joihin on pitänyt sopeutua nopeasti. Mehmet Hetemaj tietää, mikä merkitys toimilla on. Hänellä on nimittäin ollut ikkuna auki tulevaisuuteen, ainakin vaihtoehtoiseen sellaiseen.

Ikkunaa on raottanut oma veli, Perparim Hetemaj, joka pelaa ammatikseen Italiassa. Siellä epidemia jyllää tavalla, jonka seurauksia on vaikea pukea sanoiksi vähättelemättä inhimillisen tragedian laajuutta. Tilanne on muuttunut hetkessä lohduttomaksi.

Perparim Hetemaj Chievo Matias Vecino Inter
Etualalla palloa tavoitteleva Perparim Hetemaj edusti Italiassa Serie A:ssa pelaavaa Chievoa vuodesta 2011 asti. Syksyllä 2019 hän siirtyi sarjaporrasta alemmas Beneventon riveihin. Imago Sportfotodienst / AOP

– Sitä kautta olen pystynyt tekemään johtopäätöksiä siitä, mitä täälläkin voi tapahtua. Toivottavasti saamme Suomessa epidemian näillä toimenpiteillä hallintaan, Hetemaj toivoo.

Toimenpiteisiin ovat ryhtyneet myös Hetemaj ja muut SJK:n pelaajat. Urheiluseurat ympäri Suomen ovat kriisissä. Veikkausliigakauden alun siirtyminen huhtikuulta kesäkuulle on tarkoittanut sitä, että myös Seinäjoella on ryhdytty välittömiin toimiin vääjäämättömän talousahdingon selättämiseksi.

Seuran taustalla vaikuttava SJK-konserni työllistää 65 henkeä. Pelaajienkin toiveena on, että ketään ei lomautettaisi. Siksi he suostuivat muun henkilöstön tapaan leikkaamaan palkkojaan kolmeksi kuukaudeksi.

– Olimme siihen heti valmiina, koko konserni. Se kertoo siitä, että olemme tässä kaikki yhdessä, eikä kukaan ole ulkopuolinen, Hetemaj kertoo.

Hetkellistä helpotusta

SJK-konsernin toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki punnitsee sanansa tarkkaan.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen siitä, että SJK-perheessä löytyi yhteistä taistelutahtoa. Meille henkilöstö on se tärkein resurssi. Yritämme miettiä toimiamme aina sen kautta, että ihmiset pystyisivät pitämään työpaikkansa.

– Tilanne kuitenkin muuttuu ja elää koko ajan. Meidänkin on elettävä hetkessä, Kivimäki muistuttaa.

Toimitusjohtaja varoo sanomasta ilmiselvää asiaa ääneen, vaikka hänkin tietää, että lomautuksia voi olla vielä myöhemmin tulossa. Ei ole nimittäin lainkaan varmaa alkaako Veikkausliiga edes kesäkuussa.

Nopeilla sopeuttamistoimilla SJK on kuitenkin varmistanut Kivimäen mukaan sen, että konserni ja seura selviävät akuutin vaiheen yli. Kymmenien tuhansien eurojen säästöt henkilöstökuluissa avittavat kassatilannetta hetkellisesti.

Työntekijöiden kädenojennus ei kuitenkaan yksin riitä. Kivimäen mukaan SJK tarvitsee tukea – aivan kuten kaikki muutkin suomalaiset urheiluseurat ja yritykset.

Ihmiset ovatkin jo osoittaneet haluavansa auttaa. SJK ei ole esimerkiksi menettänyt vielä yhtään yhteistyökumppania. Seura on myös aloittanut erilaisia kampanjoita, joiden avulla SJK:n kannattajat voivat osoittaa tukensa seuralle.

– Ihmisillä on aito halu auttaa. Olen siitä nöyrän kiitollinen, Kivimäki kiittää.

Kuvassa SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi ja nykyinen toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki. Kuva on vuodelta 2018.
SJK:n pääomistaja Raimo Sarajärvi ja nykyinen toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki. Kuva on vuodelta 2018. Tuomo Rintamaa / Yle

SJK on yksi Veikkausliigan suurista, kiitos pääomistajan, kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärven. Mesenaatin masinoimana Seinäjoelle on rakennettu huippuolosuhteet, ja joukkuekin niitti menestystä päättyneen vuosikymmenen puolivälissä.

Konsernilla on miljoonavelat, joita se on kuitenkin pystynyt lyhentämään tasaisesti. Sarajärvi on linjannut, että haluaa konsernin olevan omavarainen.

– Emme välttämättä tekisi yhtään tappiota, jos ottaisimme poistot ja yhtiölainalyhennykset pois. Olemme olleet koko ajan kasvuyritys, Sarajärvi kertoi vuosi sitten Kauppalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Laaja-alaista liiketoimintaa harjoittava SJK-konserni omistaa muun muassa kymmeniä asuinhuoneistoja. Seuran puskuri on monin tavoin kilpailijaseuroja parempi, mutta palkanalennuspyyntö ei silti yllättänyt.

– Ei ainakaan minua. En toki kaikkea konsernin toiminnasta tiedä, mutta kyllähän tässä on menoja hirveästi. Kun ei tule tuloja, niin yrittäjät ympäri Suomen ovat vaikeuksissa, Hetemaj selvittää.

Huoli heikoimmista

Hetemaj ei olekaan harmitellut oman palkkansa perään. Ajatukset ovat olleet aivan muualla. Tai eivät täysin toisaalla. Hetemaj on nimittäin murehtinut muiden toimeentuloa.

– Kriisi koskee niin meitä kuin Suomen valtiotakin. Pienituloiset ovat olleet mielessäni. Olen murehtinut sitä, miten he pärjäävät. Toivottavasti Suomen valtio pystyy pitämään huolen siitä, että kaikki saavat ruokaa pöytään.

Simo Valakari ja Mehmet Hetemaj mestaruussuihkussa 2015
Mehmet Hetemaj pääsi juhlimaan SJK:n riveissä mestaruutta heti avauskaudellaan vuonna 2015. Nyt hän haluaa tukea seuraa myös kentän ulkopuolella. Hetemaj'n kanssa mestaruutta juhlimassa silloinen päävalmentaja Simo Valakari.AOP

Hetemaj'n mielestä kriisi itsessään kuormittaa jo ihmisiä henkisesti. Juuri siksi hän toivoo, että palkanalennukset turvaisivat työpaikat SJK:ssa.

– Työpaikka tuo turvaa taloudellisesti, mutta myös henkisellä puolella. Jos joku olisi potkittu pois, niin ei siinä masennus olisi kaukana. Emme halunneet tekemään kenellekään hallaa. Siksi lähdimme siihen mukaan, Hetemaj painottaa.

Hetemaj'n perheessä ei kiristetä vyötä, vaikka kulutusta onkin pidettävä tarkemmin silmällä.

– Totta kai tulevaisuuden kannalta rahankäyttöä miettii nyt eri tavalla. Toisaalta, jos emme auta pienyrittäjiä ja paikallisia, niin muut joutuvat ongelmiin. Ei rahaa loputtomiin pidä pitää sisällä.

Etäharjoituksia veljen kanssa

Huoli muista toistuu Hetemaj'n puheissa. Yksi huolista on ollut tietenkin huoli veljestä.

– Aluksi olin todella huolissani, koska hän asuu Italiassa yksin, kun hänen vaimonsa tuli jo aikaisemmin Suomeen. "Perpa" on kuitenkin todella vahva myös henkisesti.

– Hän on ymmärtänyt, miksi nämä toimenpiteet tehdään. Hän käy muun muassa kaupassa erittäin harvoin.

Perparim ja Mehmet Hetemaj
Perparim ja Mehmet HetemajHetemaj'n kotialbumi

Urheilijoille vallitseva tilanne on yhtä epämääräinen kuin monelle muullekin ihmiselle, sillä ammatinharjoittaminen on vaikeaa, eikä leipätöiden jatkumisesta ole vielä takeita. Hetemaj itse motivoi itseään toiveikkuudella – kuten ajatuksella siitä, että kausi alkaa kesäkuussa.

– Tämä on vaikein tilanne oman elämäni aikana, niin oman kuin muidenkin tilanteen vuoksi. On vaikea neuvoa muita, kun kenelläkään ei ole keinoa, millä tämä heti helpottaisi.

Arjen on kuitenkin jatkuttava. Palataanpa siis vielä sen hämmennystä aiheuttaneen kysymyksen äärelle. Viimeisten joukkuetreenien muistijälki, tai ainakin päivämäärä, on siis jo pyyhkiytynyt kapteenin mielestä.

Vaan kuinka Hetemaj harjoittelee tällä hetkellä?

– Nyt treenaan yksin siellä, missä pystyn. Saamme aamulla harjoitteen, joka tehdään siellä, missä voidaan. Lähinnä olen käynyt metsässä juoksemassa.

Eräs tärkeimmistä arjen toistuvista asioista on muuttunut erityisellä tavalla. Yhteydenpito Italiaan ei nimittäin enää kuulu vain päivä-, vaan myös harjoitusrutiineihin. Veljekset tekevät nyt joka päivä yhteisen tunnin lihaskuntoharjoitteen videopuhelun välityksellä.

– Olemme aina soitelleet päivittäin, mutta nyt teemme myös harjoitteet yhdessä.

Haastatteluhetki SJK:n kotistadionilla avaa kuitenkin harvinaisen mahdollisuuden. Jalkapalloilija saa hetken potkia palloa.

– Ei tässä oikein lajinomaista harjoittelua pysty muuten tekemään. Nyt otan kaikki energiat pois. Sitten vain takaisin kotiin.

Hetemaj'n ja Kivimäen haastatteli Kati Ala-Renko.

Lue myös:

"Lomautan myös itseni" – Urheiluseurat ovat ajautuneet hetkessä karuun talousahdinkoon, apuun ovat rientäneet valtion sijasta yksittäiset ihmiset

Koronavirus rokottaa suomalaisia seuroja ja urheilusarjoja, mutta osa näyttää selviävän ilman pahempia kolhuja: "Kaikki ovat töissä ja homma jatkuu"

Moni Veikkausliigan seura pani pelaajat pakkolomalle koronaviruksen takia – ihmisten solidaarisuus lämmittää seurapomoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat