1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Yhdysvaltojen uintiliitto vaatii olympialaisten lykkäämistä – myös Ranska liittynyt rintamaan

Huoli kentällä on kova. 85 maajoukkueurheilijaa oli ilmaissut huolensa puhelimitse uintiliitolle.

Kuva: AOP

Yhdysvaltojen uintiliitto haluaisi, että heinä-elokuussa kisattavaksi tarkoitetut Tokion olympialaiset siirrettäisiin ensi vuoteen. Uintiliitto lähestyi Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomiteaa viestillä, jossa vaadittiin kisojen lykkäämistä koronaviruksen vuoksi.

Uintiliiton toimitusjohtaja Tim Hinchey kohdensi kirjoituksensa Yhdysvaltojen olympia- ja paralympiakomitean (USOPC) pääsihteeri Sarah Hirshlandille ja julkaisi sen Twitterissä.

– Kehotamme USOPC:ta olympialiikkeen johtajana käyttämään ääntään ja puhumaan urheilijoiden puolesta, Hinchey kirjoitti.

Uintiliitto teki asiasta julkisen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen olympialiikkeen johtajat kertoivat perjantaina tarvitsevansa enemmän aikaa olympiapäätöksen tekemiseen.

USOPC:n puheenjohtaja Susanne Lyonsin mukaan USOPC kannattaa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n linjausta siitä, ettei välitöntä päätöstä ole vielä tarpeen tehdä.

Riskivalmistautumista uran pääkilpailuihin

Huoli kentällä on kuitenkin kova. Uintiliiton mukaan Hinchey kirjoitti kirjeensä sen jälkeen, kun 85 maajoukkueurheilijaa oli ilmaissut huolensa puhelimitse uintiliitolle. Tappavasta koronaviruksesta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi urheilijoiden elämä on vaikeutunut, kun suoria kontakteja toisiin ihmisiin pitää välttää ja harjoituspaikkoja on laitettu kiinni. Nämä vaikeuttavat urheilijoiden valmistautumista olympialaisiin.

– Maailmanlaajuisen pandemian kasvaessa, olemme nähneet urheilijoidemme maailman kääntyneen nurinpäin ja nähneet heidän kamppailevan sen vuoksi, että he voisivat jatkaa valmistautumista ja harjoittelua monien elämän suurinta urheilukilpailua varten, Hinchey kirjoitti.

– Jokainen on kokenut minkälaisia rajoituksia koronavirus on aiheuttanut vain kuukausia ennen olympialaisia ja tehnyt kyseenalaiseksi sen, kuinka tasapuolisissa oloissa urheilijat pääsevät valmistautumaan. Urheilijoihimme kohdistuu valtava paine, stressi ja ahdistus. Heidän mielenterveytensä ja hyvinvointinsa pitäisi olla tärkeimpiä asioita, Hinchey jatkoi.

Yhdysvallat voitti vuonna 2016 Rion olympia-altaissa 33 mitalia ja on ollut uinnin mahtimaa. Maan olympiakarsinnat olisi tarkoitus järjestää 21.–28. kesäkuuta.

Ranska ja muut maat kehottavat siirtämään olympialaisia

Lauantaina Ranskan uintiliitto liittyi Yhdysvaltojen rintamaan, joka kyseenalaistaa olympialaisten järjestämisen järkevyyden.

– Nykyinen tilanne ei salli vuoden 2020 olympialaisten asianmukaista järjestämistä, Ranskan uintiliitto kertoi videoyhteydellä toteutettujen neuvotteluidensa jälkeen.

Liitto kehotti KOK:ta tutkimaan olympialaisten lykkäämisen mahdollisuutta.

Perjantaina Norjan keskusurheilujärjestö NIF lähetti Kansainväliselle olympiakomitealle vetoomuksen Tokion olympialaisten lykkäämiseksi.

Myös Espanja, Slovenia ja Kolumbia ovat kehottaneet KOK:ta siirtämään kisat, jos viruksen leviämistä ei kyetä patoamaan.

Klo 14.11 lisätty kappale Ranskan uintiliitosta ja muokattu otsikkoa

Lue myös:

Norja vetosi KOK:n puheenjohtajaan Tokion olympialaisten siirtämiseksi

Olympiakomitea pyrkii turvaamaan urheilijoiden harjoittelumahdollisuudet koronavirustilanteessa – "Emme ole spekuloineet olympiaboikotilla"