Näiden Matti Nykäsen voittojen jälkeen Kalle Palander ja Janne Ahonen tahtoivat olla maailman parhaita – Kuningaskotka nauratti letkautuksellaan legendaarisesta kisasta

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Palander ja Janne Ahonen nostivat ikimuistoisimmaksi talviurheiluhetkeksi Matti Nykäsen kolme olympiavoittoa Calgaryssa 1988.

mäkihyppy
Matti Nykänen Calgary 1988
Katso Matti Nykäsen suoritukset Calgaryssa 1988

Tänä viikonloppuna talviurheilussa piti järjestää eri lajeissa maailmancupin kauden päätöskilpailuja, mutta koronaviruspandemia on peruuttanut myös nämä urheilukilpailut. Siksi tänä viikonloppuna Ylen Urheilustudiossa vietetään nostalgiaviikonloppua.

Mukana nostalgialähetyksissä ovat myös Yle Urheilun tutut asiantuntijat. Kalle Palanderille ja Janne Ahoselle yksi hetki suomalaisessa talviurheiluhistoriassa on ylitse muiden. Se on Matti Nykäsen kolme olympiavoittoa Calgaryssa 1988.

Palander oli Calgaryn olympialaisten aikaan 11-vuotias.

– Calgary oli kokonaisuudessaan minulle sellainen taitekohta, että olin aloittanut laskettelun 4-vuotiaana. Mutta ratalaskettelun aloitin 10-11-vuotiaana. Olin Calgaryn aikaan vasta urheilijan alku tai raakile. Matti Nykäsen voitot olivat minulle viimeinen niitti, että minäkin haluan olla tuollainen, vuonna 1999 alppihiihdossa pujottelun maailmanmestaruuden voittanut Palander muisteli Urheilustudiossa.

– Ääni värisee vieläkin. Nykäsen kolme voittoa olivat niin iso juttu minulle. Heräsin aina yöllä ja minulla on edelleen kotona VHS-nauhat, missä lukee Calgary 1988.

Ahonen aloitti mäkihypyn Nykäsen vuoden 1984 Sarajevon olympialaisten suoritusten myötä 7-vuotiaana. Nykänen oli tuolloin hopealla normaalimäessä. Mutta neljä vuotta myöhemmin Ahosenkin tulevaisuuden tavoitteet konkretisoituivat katsoessa Nykäsen menestystä.

– Näitä vuoden 1988 kisoja seurasin ja valvoin yöt. Nykäsen voitot saivat aikaan halun olla maailman paras. Calagary oli siis käännekohtia omallekin uralle, viisinkertainen maailmanmestari Ahonen kertoi.

Hernerokkasumussa hypätty voitto ihmetytti

Lauantaina Urheilustudiossa muisteltiin Nykäsen kolmen olympiavoiton lisäksi huimaa maailmanmestaruutta Oslossa 1982. Silloin 18-vuotias Nykänen hyppäsi Holmenkollenin hurjassa hernerokkasumussa MM-kultaa.

Urheilustudiossa tiedusteltiin Ahoselta, miten Nykäsen hyppy kypsyi näiden kahden uroteon välillä kuuden vuoden aikana.

– Senhän minä tiedän, että hyppy on kypsynyt ja kehittynyt. Matti oli vuonna 1988 jo kokenut mestari. Mutta Oslon vuoden 1982 hyppyä ei ole varmaan kukaan tähän päivään mennessä nähnyt, Ahonen nauratti letkautuksellaan Urheilustudiossa.

Matti Nykänen
Katso kooste legendaarisesta hernerokkasumukisasta!

Kuningaskotkaksi kutsuttu Ahonen on itsekin urallaan päässyt kokemaan kovan sumun hypätessään etenkin juuri Holmenkolllenilla.

– Olin varmaan 60 metriä lentänyt ennen kuin näki jonkun kiintopisteen alastulosta. Se oli aikamoista. Menee tasapainokin sekaisin, kun ei näe horisonttia, Ahonen sanaili.

Ahonen havaitsi kuitenkin tarkoilla mäkihyppysilmillään, että norjalaisilla kävi tuuria Calgaryn suurmäen kisassa. Norjan Erik Johnsen oli Nykäsen perässä hopealla. Mutta mitaleille Johnsenin ei olisi pitänyt yltää.

– Ensimmäisen kierroksen hypyssä Johnsenin polvi osui telemark-alastulossa maahan. Se olisi siis kaaduttu hyppy sääntöjen perusteella, Ahonen sanoi.

Pelaa nostalgiaviikonloppuna Mikko Hannulan tekemää kovaa urheilutietovisaa:

Hannu Lammikon urheiluvisa – nämä pirullisen vaikeat 20 kysymystä hallitsee vain todellinen tietäjä!

Lisää nostalgiaviikonlopusta:

Mika Myllylän elämä muuttui tämän hurjan rutistuksen jälkeen – lähti ennätykselliseen mestaruushiihtoon, koska "kansa sitä vaati"

Ylen Urheilustudio huipentuu nostalgiaviikonloppuun – tunnelmoi muun muassa Kaisa Mäkäräisen, Mika Myllylän ja Iivo Niskasen ikimuistoisia kisahetkiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat