“Maailman kahdeksannen ihmeen tehnyt” Kalle Palander joutui eriskummalliseen tilanteeseen – katso hulvaton haastattelu: “Otatko nämä bisset täältä?”

Kalle Palanderin maailmanmestaruus vuonna 1999 on yksi suomalaisen talviurheiluhistorian yllättävimmistä hetkistä. Urheilustudiossa nähtiin mestaruustunnelmista hauskaa kuvamateriaalia.

alppihiihto
Kalle Palander eriskummallisessa tilanteessa maailmanmestaruuden jälkeen – katso hulvaton haastattelu
Kalle Palander eriskummallisessa tilanteessa maailmanmestaruuden jälkeen – katso hulvaton haastattelu

Kalle Palander on tehnyt maailman kahdeksannen ihmeen, hehkutti Ylen selostaja Mikko Hannula vuoden 1999 alppihiihdon MM-kisoissa.

Hämmästys selostuskopissa ja tv-katsojilla oli yhtä suuri. Kalle Palander oli juuri voittanut pujottelun maailmanmestaruuden Yhdysvaltojen Vailissa järjestetyssä kilpailussa. Se oli suomalaisessa alppihiihdossa ensimmäinen arvokisavoitto. Mestaruus oli suuri jymypaukku.

Palander nousi peräti seitsemänneltä sijalta alppihiihdon maailmanmestariksi. Kisojen kuninkaaksi nimettyä norjalaista Lasse Kjusia ei pitänyt saada kiinni, eikä mitalikaan tuntunut realistiselta. Mutta kisan lopussa laskija kerrallaan jäi Palanderin taakse. Myös kisoissa lopulta yhden kultamitalin ja kolme hopeaa voittaneen norjalaisen.

Hannula oli jo valmis selostamaan kisassa, että Palanderille hopea on hyvä. Kjus oli vielä väliaikapisteessä Palanderia 0,76 sekuntia edellä. Mutta selostuksessa asiantuntija Janne Leskinen huomasi, että Kjus varmistelee liikaa.

– Janne avasi hanat ja antoi mahdollisuuden hehkuttaa kultaa, joka toteutui, Hannula kertoi Urheilustudiosssa nostalgiaviikonloppuna.

Palander seurasi huippuhetkiä maailmanmestaruuskisastaan naureskellen. Hän myönsi, että ei oikein tiennyt, mitä piti tehdä jättiyllätysvoiton jälkeen.

– Oli tainnut SM-kisoissa edellisen kerran voittaa. Ei tiennyt miten toimitaan ja tuuletellaan, Palander heitti Urheilustudiossa.

Kalle Palander Vail 1999
Katso kooste hurjasta trilleristä, jossa Kalle Palander otti sensaatiomaisen maailmanmestaruuden!

Eriskummallisimpaan tilanteeseen Palander joutui kuitenkin haastattelualueella. Slovenian tv:n haastattelusta tuli suoraan tv-lähetykseen ajoittain kuuluvaa sekoilua. Haastattelua ei meinattu saada tehtyä. Palander pelehti aluksi haastattelijan kanssa suomen kielen sanoista, eikä myöhemmin oikein malttanut keskittyäkään odottelemaan haastattelun alkamista. Slovenialaisella tv-haastattelijalla kesti saada lupa aloittaa haastattelu yllätysmestarin kanssa.

– Otatko nämä bisset täältä, Palander heitti kaikessa rauhassa välissä huoltajalle.

– Kassi on todella painava. Älä kuitenkaan juo.

Reilut 20 vuotta myöhemmin Palanderia tilanne nauratti.

– Palkinnoksi tuli tosiaan olutta. Mutta minua kielletttiin heti ottamasta, koska minulla oli vielä edessä dopingtesti, Palander heitti.

Hauskan haastattelun näet ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Katso Urheilustudion nostalgiaviikonlopun avauspäivä: Suomalaisten talviurheiluklassikoiden päivä sensaatiomaiseen Nuorten Leijonien mestaruuteen kotijäillä

Testaa myös itsesi ja haasta kaverisi nostalgiateemaiseen Mikko Hannulan urheilutietovisaan:

Hannu Lammikon urheiluvisa – nämä pirullisen vaikeat 20 kysymystä hallitsee vain todellinen tietäjä!

Lue lisää:

Ylen Urheilustudio huipentuu nostalgiaviikonloppuun – tunnelmoi muun muassa Kaisa Mäkäräisen, Mika Myllylän ja Iivo Niskasen ikimuistoisia kisahetkiä

Mika Myllylän elämä muuttui tämän hurjan rutistuksen jälkeen – lähti ennätykselliseen mestaruushiihtoon, koska "kansa sitä vaati"

Näiden Matti Nykäsen voittojen jälkeen Kalle Palander ja Janne Ahonen tahtoivat olla maailman parhaita – Kuningaskotka nauratti letkautuksellaan legendaarisesta kisasta

Näin Kalle Palander voitti historiallisen maailmanmestaruuden tasan 20 vuotta sitten – kukkakaupat ja kaupunginjohtaja tekivät ennätyksiä kotiseudulla: "Olen ihan sekaisin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat