Suora

  • Urheiluruutu

Janne Ahonen jyräsi voittoon Yle Urheilun asiantuntijoiden urheilutietovisassa – Kalle Palander ihmetteli tyrmäystä heti avauserässä: “Mistä sinä näitä vetelet?”

Katso, miten kävi Yle Urheilun asiantuntijoiden tietovisassa nostalgiaviikonloppuna.

Muu urheilu
Janne Ahonen jyräsi voittoon Yle Urheilun asiantuntijoiden tietovisassa – Kalle Palander jäi viimeiseksi
Janne Ahonen jyräsi voittoon Yle Urheilun asiantuntijoiden tietovisassa – Kalle Palander jäi viimeiseksi

Koronaviruspandemian takia peruttujen talvilajien huipennuksen jälkeen Urheilustudiossa vietettiin nostalgiaviikonloppua. Viikonloppuna penkkiurheilijat voivat nauttia suomalaisen talviurheilun ikimuistoisimpia hetkiä. Lauantaina Yle Urheilun asiantuntijat kisasivat myös nostalgiahengessä selostaja Mikko Hannulan vetämässä ja tekemässä urheilutietovisassa.

Mukana kisassa oli kolmikko Janne Ahonen, Sami Jauhojärvi ja Kalle Palander. Visassa jaettiin pisteitä Kymppitonnin hengen mukaisesti. Jos tiesi yksin oikean vastauksen, sai kolme pistettä. Jos taas kaksi tiesi, kummatkin sai kaksi pistettä. Jos kaikki tiesivät, jokaiselle tuli yksi piste.

Janne Ahonen säväytti heti kisan alussa. Ensimmäiseksi Mikko Hannula kysyi asiantuntijoilta, kuka oli Leijonien päävalmentaja jääkiekon MM-kotikisoissa 1982. Siihen ainoana oikean vastauksen tiesi Ahonen.

– Tämä ei ollut todellakaan tieto. Perustuu omaan ajatteluun. Kolme ensimmäistä vaihtoehtoa vaikutti tuoreammilta. Sen takia valitsin D, Ahonen selvitti ennen tietoa oikeaa vastausta.

Ja Ahonenhan valitsi oikein Kalevi Nummisen. Sami Jauhojärvi oli valinnut Alpo Suhosen ja Kalle Palander otti Rauno Korven. Toisessa kysymyksessä Hannula tiedusteli sitä, kuka selosti vuonna 1982 radioon Keke Rosbergin MM-voiton ratkaisun formuloissa?

Jälleen kerran Ahonen oli oikeassa, kun hän valitsi Matti Lammin.

– Mistä sinä näitä vetelet? Palander ihmetteli Ahosen vahvaa alkua.

– Nämä muut selostaa hiihtourheilua, Ahonen kuittasi.

Kolmatta kysymystä kukaan ei tiennyt, joten Ahonen jyräsi tietovisan ensimmäisessä erässä johtoon lukemin 6–0–0.

Ahosen dominointi jatkui loppuerissäkin

Toisessa erässä aloitettiin sillä, että jokainen kolmikosta tiesi Tero Pitkämäen ja Marko Yli-Hannukselan tismalleen samanlaiset arvokisamitalisaldot.

– Aika hyvää tietoa. Vedin ihan munkilla, Palander sanoi avauspisteestään.

Mutta sen jälkeen Ahonen osoitti jälleen taitojaan.

Mikko Hannula kysyi, minkä miesten joukkuelajin EM-kultaa Suomi voitti keväällä 1995. Vaihtoehtoina olivat jääkiekko, rullalätkä, kaukaloapllo ja salibandy. Jauhojärvi ja Palander valitsivat rullakätkän, mutta Ahonen salibandyn.

– Mitä? Palander ihmetteli.

– Niin se vain menee, voitonmerkillä jo tuuletellut Ahonen sanoi.

Toinen erä huipentui tiukkaan kysymykseen sitä, kuka näistä on ollut aktiivipelaaja jääkiekon SM-liigassa: Juho Kusti Paasikivi, Urho Kaleva Kekkonen, Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari. Tässä vastauksessa Jauhojärvi tiesi oikean vastauksen, koska presidentin kaima Koivisto pelasi 1980-luvulla Jokereissa.

Jauhojärvi siis löi peliä hiukan tiukemmaksi ennen päätöserää. Tilanne oli Ahoselle lukemin 10–4–1.

Mutta Ahonen valloitti jälleen kolme pistettä tietämällä, että Kaisa Parviainen ei ollut voittanut Suomen edustajana kesäolympiakultaa. Jauhojärven valinta Ludovika Jakobsson ja Palanderin valinta Aale Tynni olivat puolestaan sen voiton napanneet.

Kahdeksannessa kysymyksessä ei tullut yhtään oikeaa vastausta. Yhdeksännekssä kysymyksessä Palander paranteli asemiaan, kun tiesi yhdessä Ahosen kanssa Suomen lumilautailun olympiakisojen tähänastiseksi mitalimääräksi 0+2+2.

Mutta Ahonen johti tässä vaiheessa selvästi 15 pisteellä. Jauhojärven saldo jäi neljään pisteeseen ja Palander otti yhteensä kolme pistettä. Selvän johdon myötä ei enää katsottu, että kahden parhaan finaalin olisi tarvetta.

Janne Ahonen kruunattiin siis Urheilustudion tietovisan voittajaksi. ** **

Katso visa kokonaisuudessaan ylhäältä kuvaa klikkaamallla!

Kaikki lukijat ja katsojat voivat myös testata omaa urheilutietämystä Mikko Hannulan varta vasten yleisölle räätälöimällä 20 kysymyksen urheilutietovisalla.

Haasta itsesi ja kaverisi kisaan:

Hannu Lammikon urheiluvisa – nämä pirullisen vaikeat 20 kysymystä hallitsee vain todellinen tietäjä!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat