Suora

  • Urheiluruutu

Painilegenda Ukkolan suojatit heittelevät toisiaan trikoissa lumihankeen – "Pakko jossakin on treenata"

Painijalegenda Ukkola haluaisi lisää nuoria painin pariin, ja toivoo että painissa tulisi olympiamenestystä.

urheilu
Pertti Ukkola
Pertti Ukkola on joutunut ottamaan perinteiset harjoituskeinot käyttöön koronaviruksen sulkiessa treenipaikkoja.Yle

Pertti Ukkola valmentaa tällä hetkellä painijalupauksia Pohjois-Suomessa lumen keskellä. Koronaviruspandemia on laittanut harjoituspaikkojen ovet säppiin, ja painijalegendan on täytynyt keksiä vaihtoehtoisia harjoitusmetodeja. Sisätiloissa ei voi painia, joten Ukkola on laittanut nuorukaiset ottamaan toisistaan mittaan lumihankeen.

– Tänään ennen saunaa käydään tunnin tai puolentoista painiharjoitus tuossa lumella. Ne tehdään sitten haalarit päällä, Ukkola naurahtaa viitaten videoon, jonka entinen suomalaispainija Jarkko Ala-Huikku latasi Twitteriin.

Videon voi katsoa klikkaamalla kuvaa

Yksi Suomen kaikkien aikojen painijoista sanoo lumella treenaamisen olevan hyvää perusharjoittelua.

– On se varmasti paljon raskaampaa painia lumessa, kun kenkä uppoaa nilkkaa myöten. Ja kun koronahässäkän takia paikat on kiinni, niin pakko jossakin on treenata, Ukkola sanoo.

Harjoittelu jatkuu, vaikka salit ovat kiinni

Koronavirus on vaikeuttanut harjoittelua ja valmistautumista olympiakarsintoihin. Punttisalitkin ovat kiinni, joten lajivoimaa pitää tehdä kaveria nostelemalla ja pyörittämällä. Kunnon painitilojen puuttumisen vuoksi kestävyysharjoittelu tulee näyttelemään Ukkolan suojattien osalta isompaa roolia. Painilegenda aikoo turvautua myös perinteisiin työmiehen harjoitusmetodeihin.

– Hiihtäminen kuuluu varmasti ohjelmaan. Tehdään myös halonhakkuuuta ja lumenluontia. Laakereillekaan ei auta jäädä makaamaan, Ukkola sanailee.

– Toivotaan, että päästään johonkin oikein matollekin, muuten jäädään alakynteen harjoittelun osalta. Jossain tuolla Venäjällä varmasti harjoitellaan.

"Otetaan kaksi olympiavoittoa niin seuraavalla viikolla on salit täynnä"

Ukkolan valmennettavista Elmer Mattila harjoittelee olympiakarsintoja varten. Olympialaisten kohtalo on epäselvä, eikä olympiakarsintaturnauksien ajankohdasta tai järjestämisestä ole tällä hetkellä varmuutta. Omasta suojatistaan Ukkola ei sen enempää kerro, mutta ennustaa, että jos suomalaiset olympialaisiin pääsevät on menestyminen varsinkin 97-kilon sarjassa mahdollista. 97-kiloisissa painivat Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen, mutta olympiapaikkaa kumpikaan ei ole vielä onnistunut lunastamaan.

– Ei mahdottomuus vaikka mitali tulisikin, mutta paikka pitää ensin hankkia, Ukkola kommentoi miesten mahdollisuuksia.

Olympiavoittaja Ukkola sanoo suomalaisen painin olevan vain muutaman miespainijan varassa, ja hänen mielestään lisää nuoria pitäisi painimatoille saada. Hänen mukaansa paini ei houkuta nuoria, koska helpompia ja mukavamman tuntuisia lajeja on tarjolla.

– Paini on kova laji, eikä mitään mukavaa kun kilpaillaan huipputasolla.

Pertti Ukkola
Pertti Ukkola on voittanut painin olympiakultaa vuonna 1976 57-kiloisten sarjassa. Sen lisäksi mies on MM- ja EM-voittaja.Yle / Pentti Pekkala

Ukkolalla on kuitenkin lääke siihen, miten Suomen paini saadaan taas nousuun ja houkuttelevaksi lajiksi nuorille.

– Otetaan kaksi olympiavoittoa niin seuraavalla viikolla on salit täynnä. Niin se on aina ollut, sanoo Ukkola.

Tällä hetkellä keskitytään kuitenkin harjoitteluun, mutta siihenkin Ukkola haluaa välillä vähän huumoria. Jotta paini ei olisi aina niin totista, tehtiin myös videokin.

– Kyllä me normaalisti haalarit päällä painitaan. Jos painisi aina trikoissa saattaisi tulla muutakin virusta kuin korona. Se video oli vain yksittäinen hauskanpito. Pitää olla jotain hauskaakin, kun kaikki on tällä hetkellä niin synkkää tuon koronan takia, Ukkola päättää.

Lue myös:

KOK on edelleen hyvin vahvasti sen takana, että olympialaiset järjestetään – karsintakisojen järjestäminen haastavaa

Painin Euroopan olympiakarsintaturnaus siirtyy koronaviruksen takia

Petra Olli pohtii jatkavansa painin parissa – kuvailee sosiaalisessa mediassa raskasta viikkoaan: "Olen valvonut öitä miettien"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat