1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. uinti

Katso, miten Suomen uintitoivo treenasi kerrostalon 7-metrisessä altaassa – haluaisi vielä olympialaisiin tänä vuonna: "Olen ladannut niin paljon tähän vuoteen"

Tokion olympialaisten A-rajan jo rikkonut Matti Mattsson harjoitteli tällä viikolla 7-metrisessä uima-altaassa ennen kuin pääsi poikkeusluvalla Harjavallan uimahalliin.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian alettua. Julkaistu uudelleen, kun Matti Mattsson ui olympialaisissa 200 metrin rintauinnin finaaliin.

Suomen maajoukkueuimareista ainoastaan Matti Mattsson on napannut henkilökohtaisen paikan Tokion olympialaisiin, joten kevään tärkeiden näyttökilpailujen ja EM-kilpailujen peruuntuminen ei ole riskeeraamassa porilaisen matkaa olympialaisiin.

Koronaviruspandemia on kuitenkin aiheuttanut paljon epätietoisuutta uransa kolmansiin olympialaisiin valmistautuvan rintauimarin arjessa.

Kun Suomen valtioneuvosto määräsi julkiset liikuntapaikat suljettavaksi, mukaan lukien uimahallit, joutui 26-vuotias Mattsson valmentajansa Eetu Karvosen kanssa käyttämään luovuutta suunniteltujen harjoitusten läpiviemiseksi. Kaksikko ei päässyt uimahalliin viiteen päivään.

– Keksin sitten, että tiedän yhden kerrostalon, jossa on uima-allas. Mentiin sitten sinne treenaamaan vetokumia vastaan pari treeniä. Totta kai myös ulkona liikkumista ja ulkopunttia Isomäen metsässä Porissa, Mattsson kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Kerrostalon allas oli vain seitsemän metriä pitkä, joten parimetrinen uimari ei kuminauhankaan vastustamana pystynyt montakaan vetoa siinä ottamaan.

Muutaman sovelletun harjoituksen jälkeen apu löytyi Harjavallasta. Kunnan vapaa-aikasihteerinä toimiva entinen mäkihyppääjä Vesa Hakala hoiti lähiseudun uintitähdelle erityisluvan käyttää kaupungin uimahallia torstaista alkaen.

– Reilu puoli tuntia ajelee kotoa Porista Harjavallan uimahalliin. Vähän vaatii kulkemista, mutta ei se ole mikään tekemätön paikka. Sen pystyy hoitamaan helposti. Onneksi päästiin jatkamaan lämpimään veteen uimahalliin, Mattsson kiittelee.

Paljon latausta olympiavuoteen

Vaikka henkilökohtainen paikka olympialaisissa on tuonut Mattssonille mielenrauhaa, on Tokion olympialaisten kohtalo pyörinyt jatkuvasti mielessä.

– Pidetäänkö niitä Tokion kisoja, ja jos pidetään, niin milloin? Ovatko ne tänä kesänä, vuoden päästä vai jouluna? Totta kai joka aamu treeneihin mennään siinä uskossa, että kisat uidaan heinäkuussa. Emme me ole vielä tehneet mitään muutoksia kausisuunnitelmaan, vaan pidetään fokus Tokiossa, Mattsson kertoo.

Mattsson on jakanut paljon ajatuksiaan tällä hetkellä vallitsevasta tilanteesta valmentajansa Eetu Karvosen kanssa. Apuna on myös henkinen valmentaja Aapo Kilpeläinen, jolle Mattsson on suunnitellut soittavansa heti alkuviikosta.

– Maailman myllerrys ja kilpailujen peruminen saa pohtimaan, että mitä varten tässä treenataan, jos kilpailuja ei tulekaan. Kyllä minä olen sitä mieltä, ettei tässä nyt kenenkään terveyttä tulla vaarantamaan sillä, että pidetään joitakin kilpailuja. Kyllä se terveys on tärkein asia, Mattson toteaa.

Matti Mattsson ei ole enää tällä viikolla päässyt harjoittelemaan kotihallissaan Porissa. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Koronaviruspandemian kehityksestä on tehty useita arvioita, ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) on määrä päättää Tokion kisojen järjestämisestä toukokuun loppuun mennessä. Muiden muassa Yhdysvaltain ja Ranskan uintiliitot ovat vaatineet Kansainvälistä olympiakomiteaa lykkäämään olympialaisia, joten päättäjien paineet ovat kovat.

Mikäli olympialaisia päädytään siirtämään, toivoo Mattsson, että kisat lykkääntyisivät vain muutamalla kuukaudella mieluummin kuin kokonaisella vuodella. Viime kesän MM-kisat päättyivät Mattssonin osalta pettymykseen, kun vuoden 2013 MM-pronssimitalisti jäi paraatimatkallaan 200 metrin rintauinnissa alkueriin. Siksikin toiveet olympiavuodelle ovat korkealla.

– Olen ladannut niin paljon tähän vuoteen ja tehnyt uhrauksia. Tähän on tehty pitkään töitä, ja jos ei tulisi mitään arvokilpailuja tänä kesänä, niin kyllä se haasteellista tulee olemaan. Ei onneksi ole minun päätettävissäni, mitä olympialaisille tehdään, vaan annetaan korkeampien herrojen päättää se asia, Mattsson sanoo.

Matti Mattsson (vas.) ja valmentaja Eetu Karvonen kuvattuna kesällä 2019. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Huippukunnon ajoitus haastavaa

Päätöksen odottaminen lisää kaikkien olympialaisiin tähtäävien urheilijoiden henkistä kuormaa. Toinen tärkeä huomioon otettava asia on huippukunnon ajoittaminen olympialaisiin.

Mattssonin oli määrä avata kilpailukautensa ensi viikolla Helsingissä Swim Meet -tapahtumassa. Mikäli olympialaiset järjestyvät suunnitellusti heinä-elokuussa, saattaa harjoituskilpailujen löytäminen alkukesästä aiheuttaa päänvaivaa.

– Nyt kuntopiikkiä on vielä tähdätty sinne heinäkuun viimeisiin päiviin, niin pitää miettiä, miten sitä lähdetään muokkaamaan. Jos olympialaisia nyt lykättäisiin kahdella kuukaudella, niin kannattaisiko tässä kohtaa ottaa pieni breikki ja jatkaa muutaman viikon päästä taas kovaa treeniä? Ne ovat niitä haasteita, mitä kuuluu urheilu-uraan, Mattsson pohtii.

Maailman myllerrys ja kilpailujen peruminen saa pohtimaan, että mitä varten tässä treenataan, jos kilpailuja ei tulekaan.

Matti Mattsson

Porilaisurheilija on itse suojellut omaa ja muiden terveyttä liikkumalla luonnossa ja välttämällä ihmiskontakteja. Hän toivoo, että suomalaiset ottaisivat hallituksen linjaukset koronaviruspandemian hillitsemiseksi vakavasti.

– Hoidetaan tää homma tyylikkäästi läpi, ettei meitä kaikkia pistetä koteihimme pakkokaranteeniin. Tehdään kaikkemme, ettei homma lähtisi täälläkin ihan täysin lapasesta. Ja uskotaan parempaan huomiseen, kuuluu Mattssonin viesti suomalaisille.

Lue myös:

Jenna Laukkanen pääsee yhä uimahalliin, mutta olympiavuoden kilpailukalenterin tyhjeneminen huolestuttaa: "Mistä minä nyt sen motivaation kaivan?"

Yhdysvaltojen uintiliitto vaatii olympialaisten lykkäämistä – myös Ranska liittynyt rintamaan

Suomalaisuimarien tärkeä näytönpaikka olympialaisiin jää pois – koronaviruspandemia siirtää EM-kisat

Pieni joukko huippu-urheilijoita sai poikkeusluvan sisäharjoitteluun – Ari-Pekka Liukkonen: "Jos ammattiurheilija ei pääse treenaamaan, on se uran loppu"