1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Suomen olympiakomitean huippu-urheilupomo: Tokion olympialaiset pitäisi siirtää – "Uskallan sanoa sen nyt tässä"

Mika Lehtimäki näkee kaksi syytä sille, miksi Tokion olympialaiset pitäisi siirtää myöhempään ajankohtaan.

Kuva: AOP

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen henkilökohtainen kanta on se, että Tokion olympialaisia pitäisi siirtää vallitsevan koronaviruspandemian takia.

– Minun mielestäni näyttää tällä hetkellä siltä ja on jo hetken aikaa näyttänyt siltä, että Tokion olympialaiset pitäisi siirtää. Uskallan sen sanoa nyt tässä, Lehtimäki sanoi Ylen Urheilustudiossa.

Lehtimäki perustelee näkemystään kahdella syyllä.

– Yksi ovat terveydelliset asiat. Voimmeko päästä riskittömään ja aukottomaan kilpailun järjestämiseen heinäkuussa? Lehtimäki epäilee.

– Pitäisi pystyä riittävän aikaisin toteamaan tämä asia.

Toinen syy Lehtimäen mukaan on urheilupuoli.

– Karsintasysteemit ovat levällään. 43 prosenttia urheilijoista ei ole vielä saanut paikkaa kisoihin. Eri maissa pystytään hyvin epätasa-arvoisesti harjoittelemaan, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki sanoo, että virallisen kannan mukaan Suomessa olympiakomiteassa yhä valmistaudutaan normaalisti perjantaina 24. heinäkuuta alkaviin kisoihin.

– Niin kauan kuin kansainvälisen olympiakomitean kanta on se, että kisat järjestetään, meillä toimistolla totta kai valmistaudutaan sen mukaisesti. Teknisesti järjestelyt etenevät. Kovasti yritämme hakea ratkaisuja, että urheilijat pysyvät vireessä ja pystyvät harjoittelemaan, Lehtimäki muotoilee.

Paine Tokion olympialaisten siirtämiseen on kasvanut viime päivinä. Esimerkiksi Norjan keskusurheilujärjestö ja Yhdysvaltojen yleisurheiluliitto on vedonnut kansainväliseen olympiakomiteaan, että Tokion olympialaiset pitäisi siirtää.

– Viimeksi tästä tuli kommunikaatiota viikko sitten. Tällä hetkellä viesti on se, että kisat järjestetään, jos siihen on edellytyksiä. Kisoihin on neljä kuukautta aikaa, kansainvälisen olympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsen Emma Terho totesi Urheilustudiossa.

– Tästä käydään päivittäin hyvin paljon erilaisia keskusteluja. Kisoja on peruttu toukokuun loppuun. Viesti oli ehkä se, onko liian aikaista tehdä päätös.

– Helmikuun puolivälissä perustettiin työryhmä, jota johtaa maailman terveysjärjestö WHO. Siinä ovat mukana kisajärjestäjät, Tokion viranomaiset ja kansainvälinen olymiakomitea. WHO:n johdolla seurataan tilannetta päivittäin. Kisat järjestetään, jos se on terveyden kannalta järkevää, Terho sanoi.

MIhin ajankohtaan kisat voitaisiin siirtää?

– Se on ehkä sellainen spekulaatio, mihin en pysty tällä hetkellä ottamaan kantaa. En ole ollut sellaisissa keskusteluissa, missä näitä vaihtoehtoja on käyty läpi, Terho vastaa.

Milloin viimeistään on päätettävä kisojen kohtalosta?

– Sanotaan, että se on tehtävä mieluumin aikaisin kuin liian myöhään. Toukokuu on mainittu aikaisemmin takarajana, mutta mitään päivämäärää ei ole asettu. Sen vuoksi ei voi heittää mitään yksityiskohtaista tässä, Terho sanoo.

Lue lisää:

Suomalaisurheilijoihin vaikuttaa epätietoisuus Tokion olympialaisista – kenties ainutkertaista kisapaikkaa tavoitteleva toivoo siirtoa: “Tilanne on aika haastava”

Reutersin lähteet: Tokion olympiakisojen järjestäjät laativat kaikessa hiljaisuudessa suunnitelmia kesäkisojen siirtämisestä

Yli 50 000 saapui katsomaan olympiasoihtua Koillis-Japanissa

Kalervo Kummola antoi mielipiteensä Tokion olympialaisista: "Tilanne menee pikku hiljaa mahdottomaksi kuten meilläkin"

Miksei Tokion olympialaisia ​​ole vielä siirretty?

Yhdysvaltain yleisurheiluliitto pyytää Tokion olympialaisten lykkäämistä – maan olympiakarsintojen kohtalo vaakalaudalla