1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Suomalaisurheilijoihin vaikuttaa epätietoisuus Tokion olympialaisista – kenties ainutkertaista kisapaikkaa tavoitteleva toivoo siirtoa: “Tilanne on aika haastava”

Titta Keinänen ja Reetta Hurske näkisivät useampia positiivisia asioita Tokion olympialaisten siirtämisessä.

Titta Keinänen sai viime vuonna Urheilugaalassa vuoden läpimurto -palkinnon. Kuva: Tomi Hänninen

Tokion olympialaisiin tähtäävät karateka Titta Keinänen ja pika-aituri Reetta Hurske sanovat, että heihin on vaikuttanut koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus. Kumpikaan ei ole oikein pystynyt luomaan suurempia suunnitelmia kohti kisoja.

Monia suuria urheilutapahtumia on peruttu, mutta heinäkuun 24. päivä alkavaksi tarkoitettujen kisojen tilanne on vielä auki. Monen lajin karsintaturnauksia on siirretty myöhemmäksi. Esimerkiksi karatessa maailman karsintaturnaus Pariisissa siirtyi toukokuun alusta kesäkuun loppuun. Siellä Keinäsen olisi myös tarkoitus kamppailla kolmesta jäljellä olevasta paikasta kisoihin.

– Olympiaranking pysäytettiin aikaisemmin kuin piti ja toinen mahdollisuus on siirretty karsintaturnaus. Mahdetaanko sitä pitää? Kukaan ei sitä tiedä, mutta epäilen aika vahvasti. Meidän lajin tilanne on aika haastava, miten karsinta tullaan toteuttamaan, Keinänen sanoi Ylen Urheilustudiossa.

– Jos karsintaturnaus perutaan ja otetaan rankingin mukaan, putoan pois olympialaisista. En saa mahdollisuutta edes yrittää olympiapaikkaa. Siinä mielessä ei ole helppoa suunnitella, mihin kisaan tähtäisi.

Titta Keinänen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Harjoitusolosuhteet mietityttävät

Kaiken kaikkiaan 43 prosenttia paikoista olympialaisiin on vielä jakamatta. Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoi Urheilustudiossa, että hän on henkilökohtaisesti Tokion olympialaisten siirtämisen kannalla. Keinänen sanoo myös suoraan toivovansa, että Tokion olympialaisia pitäisikin siirtää.

– Urheilijoille varmistuisi mahdollisuus yrittää paikkaa ja varmistuisi se, mihin kisaan lähtee valmistautumaan. Monelle harjoitusolosuhteet ovat vaikeat tällä hetkellä. Suomessa ovat vielä suhteellisen hyvät olosuhteet. Mutta esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa ei ole tasa-arvoiset olosuhteet tällä hetkellä, Keinänen totesi.

Koronaviruspandemia on karsinut Keinäsen harjoitusryhmän hieman alle kymmenestä hengestä neljään. Lisäksi Keinänen on käynyt eri kaupungeissa harjoittelemassa ja käynyt leireillä lähes kuukausittain.

Kuva: AOP

Pika-aituri Hurske rikkoi jo viime kaudella olympiarajan, mutta hänenkin valmistautumiseen vaikuttaa epävarmuus tilanteesta.

– Mitään pidempiä suunnitelmia ei uskalla tehdä. Päivä kerrallaan mennään, Hurske myönsi.

Toisaalta Hurske sanoo pystyvänsä harjoittelemaan kohtuullisen hyvin tällä hetkellä Tampereella yhdessä paikassa.

– Pääsen treenaamaan juoksuradalle ja myös kuntosalille. On toki todella tarkka hygienia. Meitä on ohjeistettu, kuinka saavutaan paikalle ja pestään kädet. Pääsen harjoittelmaan periaatteessa kohtuullisen normaalisti niin kauan kuin tämä paikka pystyy olemaan auki, Hurske avasi arkeansa.

Hopeareunus siirtämiselle löytyisi

Kummallekin urheiijalle joka neljäs vuosi järjesttävien olympialaisten merkitys on suuri. Karate on olympiaohjelmassa mukana vieläpä ensimmäistä kertaa Tokiossa. Mahdollisuus avautui vuonna 2014, kun kansainvälinen olympiakomitea antoi tuleville olympiajärjestäjille oikeuden ehdottaa mukaan haluamiaan lisälajeja. Japanilaisille karate oli oiva valinta.

– Olemme pärjänneet toistaiseksi ilman olympiastatusta. Sitten MM- ja EM-kisoilla on ollut iso arvo. Mutta nyt olympialaisiin pääsyn jälkeen olisi iso pettymys itselle ja koko lajille sirtäminen. On myös spekuloitu, että karate ei jatkaisi olympialaisten ohjelmassa enää Pariisissa 2024. Tämä voisi olla siis ainutkertainen mahdollisuus, Keinänen totesi.

Hurske sanoo myös olympialaisten aina olleen unelma.

– Totta kai se olisi aika iso pettymys, jos ei pääsisi olympialaisiin, Hurske totesi.

Kuva: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Hurske kokee, että mieluisin ratkaisu nykytilanteessa olisi siirtää Tokion olympialaisia myöhemmälle syksyyn.

– Sitten pystyisi käyttämään hyödyksi viime kesän ja hallikauden juoksut. Nämä treenit voisi hyödyntää, Hurske sanoo.

Keinänen näkee myös paljon etuja siinä, jos olympialaiset siirtyivät myöhemmäksi. Kaksi vuotta kestäneen tiukan karsintarupeaman jälkeen karateka kokee olleensa myös väsynyt välillä. Nyt Keinänen pystyy koronavirustauon myötä myös keskittymään harjoitteluun.

– Paljon harjoittelua saa soveltaa. Viimeksi olimme treeniporukan kanssa puuhommissa. On paljon mahdollisuuksia. Niistä voi löytyä myös uusia voimavaroja, Keinänen uskoo.

Lue lisää:

Suomen olympiakomitean huippu-urheilupomo: Tokion olympialaiset pitäisi siirtää – "Uskallan sanoa sen nyt tässä"

Katso, miten Suomen uintitoivo treenasi kerrostalon 7-metrisessä altaassa – haluaisi vielä olympialaisiin tänä vuonna: "Olen ladannut niin paljon tähän vuoteen"

Reutersin lähteet: Tokion olympiakisojen järjestäjät laativat kaikessa hiljaisuudessa suunnitelmia kesäkisojen siirtämisestä

Yli 50 000 saapui katsomaan olympiasoihtua Koillis-Japanissa

Kalervo Kummola antoi mielipiteensä Tokion olympialaisista: "Tilanne menee pikku hiljaa mahdottomaksi kuten meilläkin"

Miksei Tokion olympialaisia ​​ole vielä siirretty?

Yhdysvaltain yleisurheiluliitto pyytää Tokion olympialaisten lykkäämistä – maan olympiakarsintojen kohtalo vaakalaudalla