Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Ruotsissa ravataan joka päivä koronaviruksesta huolimatta – suomalaislegenda vilkuilee vaistomaisesti tyhjiä katsomoita: "Ei siellä ole ketään"

Ohjastajakonkari Jorma Kontio jatkaa kilpailuja Ruotsissa koronaviruksesta huolimatta. Muualla Euroopassa ravitoiminta on pitkälti keskeytetty.

raviurheilu
Jorma Kontio
Jorma Kontio Solvallan raveissa vuonna 2018.AOP

Ravikilpailut ovat koronaviruksen vuoksi tauolla lähes kaikkialla Euroopassa, mutta Ruotsissa ravataan yhä ilman yleisöä. Ruotsissa vaikuttava Jorma Kontio ohjastaa tiistaina Bollnäsin raveissa.

– Ei siellä ole kuin perusväki, jotka hevosten kanssa touhuaa. Ravihomma on toiminut hyvin, kun tallialueella ei ole yhtään ylimääräistä porukkaa, Yle Urheilun puhelimitse tavoittama Kontio sanoo.

Yleisökiellon lisäksi Kontio ei ole havainnut muita poikkeusjärjestelyitä kilpailutapahtumissa.

– Kaikilla pitää tietysti olla varovaisuutta. En ole kuullut, että kukaan olisi ollut kipeänä.

Kokeneelle ohjastajalle ilman yleisöä ajaminen on ollut kummallista. Epävarmuuden koronatilanteesta on aistinut tallialueilla.

– Olen tottunut siihen, että katsomossa on aina joku. Vaistomaisesti nytkin katson katsomoa, että onko siellä ketään, mutta ei siellä ole. Kaikki ovat odottavalla kannalla ja toivoo, että tilanteeseen saisi selvyyttä.

Ravit jatkuvat Ruotsissa toistaiseksi normaalisti. Kontio ei uskalla arvioida, kuinka kauan kilpailuja voidaan jatkaa.

– Onhan se paljon mahdollista, että täälläkin tulee stoppi ajamiseen. Mitään ongelmia ei ole nyt ollut.

Ruotsissa jo vuosikymmeniä vaikuttanut Kontio on voittanut urallaan yli 11 000 lähtöä. Koronavirustilanteen aiheuttaman poikkeustilan oululaislähtöinen ohjastaja on pannut arjessa merkille.

– Liikenne on tipahtanut ihan puoleen normaalista. Kyllä sen huomaa joka paikassa, että kaikki toiminnot ovat vähentyneet, Kontio kuvailee.

– Eihän tämmöistä tilannetta ole koskaan meidän elinaikanamme ollut. Vaikka jotain viruksia on ollut, niin eihän tämmöistä ole ollut ikimaailmassa.

Suomessa ravikilpailut keskeytettiin toistaiseksi viime viikon keskiviikkona.

Lue myös:

Tuhansien ravivoittojen Jorma Kontio oli kerran puoli tuntia Postissa töissä, muuten hän on omistanut elämänsä hevosille

Myös kotimaan raviradat hiljenevät keskiviikosta lähtien

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat