Pandemia pakotti voimistelijat etävalmennuksen pariin – 10-vuotias Veera laittoi harjoitusolosuhteet uusiksi ja taituroi nyt autotallissa

Koronapandemia sulki harrastus- ja liikuntatilat, mikä ajoi urheiluseurat vaikeaan tilanteeseen. Voimisteluseurat ottivat nopeasti avuksi etävalmennuksen.

voimistelu
OVO:n etätreenit
Siiri Länsmans ja Laura Hirvonen pitävät etätreenejä OVO:n Team Elektronit-ryhmälle.

“Nyt teitä onkin 25 paikalla, voidaan aloittaa. Tasahyppyjä!” Näin huudahtaa valmentaja Julia Romanyuk Elise-Vantaan rytmisen voimistelun valmennusryhmän Instagram-liveharjoituksissa. Tällä kaudella naisten sarjaan siirtynyt Arina Kevask seuraa treeniä kotonaan ja hiki alkaa virrata harjoituksen edetessä.

– On vähän outoa, kun ei saa valmentajalta palautetta ja korjauksia, joihin on tottunut. Välineillä ei mahdu tekemään kauheasti mitään, mutta muuten sujuu ihan hyvin, Kevask kommentoi.

– Välillä on vähän sellainen olo, että ei jaksaisi. Mutta kun aloittaa treenaamisen, tuntuu kivalta ja hyvältä.

Voimistelun Insta-treenit
Julia Romanyuk pitää liveharjoituksia Instagramissa Elise-Vantaan valmennusryhmille.Riikka Smolander-Slotte / Yle

Päätös urheiluhallien ja koulujen sulkemisesta laittoi voimisteluseurat ennennäkemättömän ongelman eteen. Kuinka järjestää tasapuolista toimintaa valmennusryhmille ja suurelle joukolle harrastajia kotioloissa? Ratkaisu löytyi netissä toimivista viestintäohjelmista ja sosiaalisesta mediasta, joiden palvelut valjastettiin nopeasti valmentajien avuksi.

– Nyt jokainen tekee perusasioita kotonaan, ja minulle lähetetään videoita ja kuvia, joita analysoin. Joka viikko lisätään jotain uutta ja pidetään myös ryhmäytymistä yllä. Kaikkein tärkeintä nyt on se, että saadaan kaikilla lapsilla ja nuorilla pidettyä into ja innostus niihin urheilulajeihin, joita ovat tehneet, kertoo Olarin Voimistelijoiden, OVO:n päävalmentaja Anneli Laine-Näätänen.

– Kannustaisin, että ei hätäännytä ja mietitä, mitä ei voida tehdä. Vaan mietitään, että voidaan tehdä vaikka mitä. Hyödynnetään tämä tilaisuus ja nähdään se enemmän mahdollisuutena, kommentoi Elise-Vantaan valmennuspäällikkö Terhi Neuvonen.

– Se vaatii meiltä valmentajilta paljon. Pitää lähteä rohkeasti ja luovasti tekemään sellaisiakin asioita, jotka tuntuvat itselle vierailta ja vaikeilta.

Harjoittelua autotallissa

Joukkue- ja rytmistä voimistelua harrastava Veera Pohjanvuori, 10, harjoittelee perheen autotallissa. Poikkeustilanne poiki kekseliään ratkaisun. Perhe ajoi auton ulos ja sisusti tallin harjoitushalliksi.

– Treenaaminen on vähän tylsää yksin, mutta ihan kiva, kun nyt on tämä harjoitushalli, missä voin treenata. Teen voimaa, venytyksiä, tasapainoja ja ohjelmaa, Pohjanvuori kertoo.

– Saan 250–300 kuvaa tai videota joka päivä. Se on vienyt aikaa jopa enemmän kuin normaali arkivalmennus. Tärkeintä on pitää positiivinen oma mieli, antaa jokaiselle urheilijalle huomiota ja osoittaa, että jokainen on tärkeä, Laine-Näätänen hymyilee.

– Itsekin ikävöin, että ei voi olla vuorovaikutuksessa, auttaa, neuvoa ja olla läsnä. On se vaikeaa, Neuvonen sanoo.

Mahdollisimman normaalia elämää

OVO:n Team Elektronien 6–7-vuotiaat voimistelijat treenaavat innokkaasti ja tottuneesti videoyhteyden avulla. Valmentajilla on selkeä työnjako. Laura Hirvonen näyttää liikkeet ja Siiri Länsmans tuijottaa tiiviisti videokuvaa, korjaa ja neuvoo.

– Tietysti tämä on erilaista kuin normaali valmennus. Tämä on laji, joka vaatii paljon henkilökohtaisia korjauksia. Varsinkin pienten kanssa pitää ihan konkreettisesti auttaa. Se tuo oman haasteensa, Hirvonen kommentoi.

– Tytöt ovat olleet innokkaita harjoittelemaan. On kiva, että harrastus pysyy mukana niin normaalina kuin on mahdollista, kun koulussa ei nyt käydä. Vanhemmat ovat pitäneet lisäharjoituksia, kun into on niin kova, Länsmans naurahtaa.

Moni urheilijan alku on ollut huolissaan taitojen katoamisesta. Valmentajat rauhoittelevat voimistelijoita ja heidän perheitään: tärkeintä on nyt pitää huolta sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista. Arjen muuttuminen on jo pelkästään iso asia lapsille ja nuorille. Tulosurheilun voi nyt hetkeksi unohtaa.

– Periaatteessa on ihan sama, mitä tekee: menee ulos ja venyttelee mitä vaan. Kunhan säilyy ilo ja into. Jos liikkuu, riittää se lapsille hyvin, Laine-Näätänen kertoo.

– Tärkeintä on, ettei jäädä makaamaan tähän tilanteeseen. On hyvä, että arki jatkuu eikä lapsilta viedä pois kaikkea, mikä on tuttua ja turvallista arjessa, Neuvonen rauhoittelee lopuksi.

Lue myös:

Seitsemän voimistelujoukkuetta ulkomailta harjoitteli Vantaalla huippuolosuhteissa ja söi 1 500 ihmiselle tarkoitettuja ruokia – maailmancupkisa vaihtui harjoitusleiriksi

Jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu, voimistelu ja baletti jäivät tauolle – Erstan perheen lapsille keksitään nyt uutta tekemistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat