Suora

  • Urheiluruutu

Kovan luokan suomalaisvalmentaja Marko Laaksonen saattaa koulia Ruotsin sprinttitykistä ampumahiihtäjää – muistuttaa silti karusta faktasta

Ruotsalainen maastohiihdon olympiavoittaja Stina Nilsson ilmoitti siirtyvänsä ampumahiihdon pariin.

ampumahiihto
Stina Nilsson
Stina Nilsson voitti sprintissä olympiakultaa.AOP

Ruotsalaishiihtäjä Stina Nilsson yllätti sunnuntaina hiihtomaailman ilmoittamalla vaihtavansa maastohiihdon ampumahiihtoon.

Seitsemän MM-mitalia ja viisi olympiamitalia voittanut Nilsson on yksi Ruotsin menestyneimmistä maastohiihtäjistä, joten uutinen yllätti lajiväen – niin hiihtopiireissä kuin ampumahiihtopiireissäkin.

– Tämä on ollut varmaan jonkinnäköinen uutispommi kaikille täällä Ruotsin puolella. Hän on kuitenkin menestynyt tähän päivään asti hiihtäjänä ja päättää sitten vaihtaa ampumahiihtoon, olihan se melkoinen yllätys, entinen maajoukkuevalmentaja Marko Laaksonen kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Sekä Suomen että Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueita valmentanut Laaksonen työskentelee nykyään Östersundissa yliopistossa, missä toimii myös Ruotsin talviurheilukeskus. Laaksonen toimenkuvaan kuuluu muun muassa niin ampumahiihtäjien kuin maastohiihtäjienkin harjoittelun kehityksen tutkiminen, joten tulevaisuudessa hän pääsee mahdollisesti tarkkailemaan myös Nilssonin kehitystä ampumahiihdon puolella.

– Tänä aamuna juttelin yhden Ruotsin valmentajan kanssa ja vähän puhuimme, että yrittäisimme kehitellä Stinan ympärille jotakin siinä tapauksessa, jos hän nousee valmennusrinkiin mukaan. Voi olla, että yhteistyötä on tulossa, mutta vielä on aikaista sanoa.

Menestymiseen menee vuosia

Aivan ummikkona Nilsson ei hommaan lähde, sillä Laaksonen kertoo kuulleensa entisiltä kollegoiltaan, että ruotsalaishiihtäjä on kokeillut ampumista jonkin verran vuosien aikana.

Mutta voisiko Nilsson menestyä maastohiihdon tapaan myös ampumahiihdossa?

– Fysiikan puolesta ei ole kysymästäkään, se on aivan riittävällä tasolla. Riippuu täysin siitä, miten ammunta lähtee sujumaan. Hän on kuitenkin aika keltanokka, joten se on aika paljon kiinni ampumisesta.

Ampumisen opettelu puolestaan ottaa aikansa – Laaksosen mukaan ainakin muutaman vuoden.

– Meillä on aika tuore esimerkki Saksasta, Denise Herrmann. Hän oli mukana Sotshin olympialaisissa mukana hiihtäjänä 2014. Olisiko se ollut 2016 vai 2017, kun hän oli aivan kärjessä ampumahiihdossa. Se ottaa hetken ennen kuin sille tasolle pääsee.

Laaksonen nostaa esiin myös Ruotsin ampumahiihdon kovan tason: Hanna Öbergin ja kumppaneiden maajoukkueeseen ei niin vain ilmoittamalla marssita.

– Mukaan pääseminen ei ole itsestäänselvyys.

Suomessakin esimerkkejä

Ainutlaatuinen Nilssonin temppu ei suinkaan ole, ja lajinvaihtajista löytyy myös menestystarinoita. Ruotsalainen Magdalena Forsberg voitti kaksi olympiapronssia, kolmetoista MM-mitalia sekä ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kuudesti peräkkäin vaihdettuaan maastohiihdon ampumahiihtoon.

Laaksonen paljastaa, että maastohiihtäjiä houkuteltiin ampumahiihdon pariin myös hänen valmentaessaan Ruotsin ampumahiihtomaajoukkuetta vuosina 2011–2014.

– Sekä Suomessa että Ruotsissa sitä on yritetty tehdä. Täällä Ruotsin puolella oli yksi lupaava naishiihtäjä, jota yritimme saada mukaan. Hän kävi leirillämmekin, mutta siitä ei silloin tullut mitään.

Magdalena Forsberg
Magdalena Forsberg oli tuttu näky palkintopallilla.AOP

Suomessakin esimerkkejä lajinvaihtajista löytyy – Laaksonen on itsekin ollut seuraamassa yhtä Suomen ampumahiihtohistorian kenties merkittävimmistä.

– Olen itse ollut mukana, kun Kaisa Mäkäräinen vaihtoi ampumahiihtoon melkein 20 vuotta sitten. Silloin muutama muukin kokeili, mutta ei lähtenyt sille tielle, Laaksonen sanoo.

Mäkäräisen erotti muista määrätietoisuus.

– Kaisa oli hyvin motivoitunut ja halusi todellakin oppia. Se ei ollut niin, että katsellaan nyt vähän, mistä tässä on kysymys. Muistaakseni hän oli päättänyt sitä ennen, että hän haluaa oppia ampumahiihtäjäksi. Hän oppi sen suhteellisen nopeasti, Laaksonen muistelee.

Lue myös:

SVT:ltä kova urheilu-uutinen – Ruotsin maastohiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari vaihtaa ampumahiihtoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat