Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Jälkihien urheiluasiantuntijat uskovat, että Tokion olympialaiset siirtyvät – taustalla painavat valtavat taloudelliset paineet: "Puhutaan puolestatoista prosentista Japanin bruttokansantuotteesta"

Jälkihiessä pohdittiin Tokion olympialaisten kohtaloa ja mahdollisen siirtymisen vaikutuksia monelta eri kantilta.

Tokion olympialaiset 2020
Jälkihiki
Jälkihiki

Tokion olympialaisten kohtalo puhutti Ylen aamun Jälkihien urheiluasiantuntijoita. Koronavirus on peruttanut suuria urheilukisoja ympäri maailman, ja myös Tokion olympialaisten läpivieminen näyttää päivä päivältä epävarmemmalta. Tokion avajaisten on määrä olla 24. heinäkuuta. Jälkihiessä debytoiva Juha Valvio, Juha Kanerva ja Tommy Lindgren pitävät olympialaisten toteutumista epätodennäköisenä.

– Kisakylä pitäisi avata kymmenen päivää aikaisemmin eli 14.7. ja lisäksi Japanin valtiolla on kahden viikon karanteenimääräykset, eli käytännössä urheilijoiden pitäisi olla karanteenissa 1.7. eli tässä on sata päivää aikaa, jos ne haluttaisiin pitää, Kanerva huomautti.

Kanada ilmoitti ensimmäisenä maana, ettei se aio lähettää olympiajoukkuetta Tokioon kesällä. Myös Australia ja Uusi-Seelanti suunnittelevat boikottia.

Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti sunnuntaina, että päätös olympialaisten kohtalosta tulee neljän viikon sisällä.

– Kansainvälinen Olympiakomitea voi haluta, mitä haluaa, mutta se on oma lukunsa, jos amerikkalainen tv-yhtiö laittaa kova kovaa vastaan tai sponsorit eivät halua lähteä mukaan, Lindgren aloitti.

– On absurdi ajatus, kun ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia tasavertaisiin harjoitteluolosuhteisiin, eikä mahdollisuutta käydä minkäänlaisia karsintakilpailuja vielä muutamaan kuukauteen, että olisimme heinäkuussa tilanteessa, jossa urheilijat olisivat voineet ylipäänsä tasavertaisista lähtökohdista varmistaa paikkansa olympialaisiin.

Lindgren nosti esiin myös dopingtestit, jotka asettavat niin ikään urheilijat epäoikeudenmukaiseen asemaan.

– Jos eri puolilla maailmaa järjestetään ulkonaliikkumiskieltoja, se tarkoittaa, etteivät dopingtestaajat käy soittelemassa ovikelloa.

Valvio muistutti, että maailman suurimman urheilutapahtuman järjestämiseen liittyy myös suuria taloudellisia paineita.

– Puhutaan puolestatoista prosentista Japanin bruttokansantuotteesta, mikä menee sivuun, jos kisat perutaan. En usko, että kisoja voidaan siirtää parilla kuukaudella eteenpäin, koska Yhdysvalloissa on aika isoja voimia. Syksyllä presidentin vaalit, NFL, baseball-sarjat... Ei niitä panna kolmeksi viikoksi tauolle.

Klikkaa koko kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Japanilaislehden kysely: Kaksi kolmesta japanilaisesta kannattaa olympialaisten siirtoa

Japanin pääministeri myöntyi: "Olympialaisten siirtäminen alkaa näyttää ilmeiseltä"

Kanadasta tuli ensimmäinen maa, joka ei aio lähettää joukkuetta olympialaisiin kesällä – "On ilmiselvää, että kisoja ei voida järjestää heinäkuussa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat